Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL
Mahmoud Mohammed

LHL-klinikken i Trondheim: Endret livet på dagrehabiliteringen ved fedme!

Etter utallige slankekurer, så ble dagrehabilitering ved fedme på LHL-klinikken i Trondheim redningen for Mahmoud Mohammed.

– LHL hjalp meg så mye. Det er fint å kunne gi noe tilbake ved å stille opp og fortelle min historie, sier Mahmoud Mohammed.

Han lider av overvekt og har fulgt flere strenge dietter over flere måneder for å gå ned i vekt. Han gikk ned en del, men det viste seg å være kortvarig og vekten gikk opp igjen. Først da han kom på LHL-klinikken Trondheim fikk han livsstilsendringen som førte til varig endring!

Påvirket alt i hverdagen

Mahmoud bor i Trondheim med kone og to barn på to og fem år. Overvekten førte med seg andre sykdommer, som blant annet høyt blodtrykk  og diabetes.

– Det påvirket mest min mentale helse. Jeg bekymret meg for barna mine, for livsstilen min, jobb, aktiviteter og det begrenset mulighetene mine. Jeg er nesten 34 år, har høyt blodtrykk, diabetes og kan ha hjertesykdom. Jeg kunne risikere å ikke bli 34 år.

Mahmoud tok grep og gikk til legen sin, som sendte han videre til Fedmeklinikken ved St. Olavs hospital.

– De sendte meg videre til LHL-klinikken Trondheim. Da jeg kom dit var jeg redd det skulle bli som før med strenge dietter som vil føre til kortvarige vekttap.

Kosthold for mindre magefett

Møte med LHL endret alt

Den første dagen på LHL-klinikken Trondheim sa Mahmoud til hun som tok han imot: "Jeg tror jeg er den siste tykke personen i Norge."

Hun svarte: "Nei, det er en stor prosent i Norge som lider av sykelig overvekt."

– Det løftet spiriten min! De satte meg sammen med en ernæringsfysiolog. Han ga meg verktøy til å gjøre små endringer i livet mitt som kunne hjelpe til med å gå ned i vekt. Jeg trodde jeg jeg ville få en diett jeg skulle følge. Men han sa heller: Lag en liste når du går på butikken. Hvis du har søtsug, så prøv heller å ta en frukt. Listen hjalp meg masse mot søtsug. Når jeg har listen og går på butikken nå, så handler jeg bare det som er på listen og forter meg ut. Jeg går raskt forbi godterihyllene.

Dette endret blodsukkeret mitt, blodtrykket mitt gikk ned og økonomi endret seg.

For da jeg jeg gikk på butikken før, bare for å kjøpe noe, så tok jeg ofte med meg noe godteri. Det gjør jeg ikke lenger, sier han.

Mahmoud Mohammed

Ifølge Dagrehabilitering ved fedme LHL-klinikken Trondheim er det lett å tenke at vektreduksjon er hovedmålet, men det viktigste bør være opplevelse, bevegelsesglede og livskvalitet. Som å gå opp trappa uten å bli andpusten, leke med barna, eller gå tur i skogen. Teamet på dagrehabilitering ved fedme består av lege med spesialisering i fysikalsk medisin og rehabilitering, psykologspesialist, sykepleier, klinisk ernæringsfysiolog, ernæringsveileder, fysioterapeut og idrettsfysiolog. Alle som kommer dit får en fast koordinator som følger deg gjennom hele kurset.

Økt livsglede og mestring i hverdagen

Før møtet med LHL klarte ikke Mahmoud å sove ordentlig.

– Jeg måtte sove sittende for jeg klarte ikke å puste normalt. Jeg fikk søvn problemer. Jeg klarte ikke å gjøre noen fysiske aktiviteter og jeg slet med å gå. Selv de enkleste aktiviteter som å gå opp og ned en trapp var veldig hardt. Jeg pustet tungt. Det føltes som å holde hele jorden på ryggen mens jeg gjorde aktiviteter. Det påvirket pusten min, forholdet til kona mi og relasjonen til barna, for jeg klarte ikke å leke med dem. Jeg bekymret meg når jeg satt på bussen og noen satt ved siden av meg. Er de ukomfortable fordi jeg er så stor? For å kjøpe klær måtte jeg gå i spesielle butikker for ekstra store størrelser. Jeg ser andre menn gå pent kledd i dress og kan ikke gjøre det samme. Du føler når du går på gaten at alle ser på deg, fordi du er så stor.

Det påvirker selvbildet mitt og min relasjon til andre mennesker og til familien min.

I dag er alt annerledes for Mahmoud.

– LHL-klinikken Trondheim endret livsstilen min, nesten uten at jeg merket det. Litt sånn: Vi skal få deg til å gå ned i vekt uten at du merker det eller lider. Det var ikke et strengt diett program. Da jeg gikk på tur der, så var det den første turen jeg gikk i Norge på 2 ½ år.

Det var en flott opplevelse hvordan jeg implementerte dette i livet mitt og til familien min.

Det påvirket oss veldig. Jeg lærte å lage mat og det endret våre daglige matrutiner. Siden jeg er fra Egypt og min kone er fra Italia, har det gått i mye arabisk og italiensk mat. Noe som inneholder mye karbohydrater. Dette har vi droppet nå. Nå lager vi mat fra mange ulike land. Det er det jeg liker så godt med dette, at det endrer min livsstil uten at jeg merker det. Jeg får ikke bare en liste over ting å følge. Hver dag går jeg en tur på 1 ½ time. Min måte å gå ned i vekt på nå er ikke veldig rask, men jeg går sakte men sikkert ned, parallelt med at livsstilen min endrer seg.

Dette er en varig løsning.

Da jeg gikk ned raskt med strenge dietter mistet jeg rundt 40 kilo og jeg fikk det tilbake med ekstra kilo. Nå har jeg mistet rundt 10 kilo og jeg er helt sikker på at det ikke kommer tilbake. Legen min var overrasket over hvor lavt blodsukkeret mitt var. Vi har tatt bort godteriet hjemme. Heller ikke barna får det og det er helt greit for dem. Hvis jeg er sulten på noe godteri nå, så tar jeg heller en banan. De på LHL-klinikken sa til meg: Les på pakningsvedlegget hva det inneholder. Ikke bare ta noe ukritisk. Nå leser jeg næringsinnhold før jeg tar en beslutning om hvilken vare jeg skal velge.

LHL virksomhetsoverdrar tre av sine klinikker til WeCare

Et sunnere liv

Mahmoud var på LHL-klinikken Trondheim i 4 måneder tilsammen, annenhver måned hjemme og der. Han var der fra kl. 9 til kl. 14.30 på dagtid og ble fulgt opp da han var hjemme.

– Vi hadde og ulike treninger. Jeg gjorde noen tester før jeg startet å trene. Jeg vet grensene mine og vet at jeg vil trene mer. Øvelsene var lette og effektive. Du kan gjøre de hjemme. Livsstilsendringen har skjedd på en så fin måte at jeg føler meg forpliktet. Dette er en stor ting for meg. Da jeg slanket meg forrige gang var det et strengt regime. Nå følte jeg ikke noe før det bare skjedde.

De forandret så mye i livet til meg og familien min.

Vi frityrsteker ikke lenger noe mat. Vi drikker rene juicer og spiser mye frukt og grønnsaker. Jeg må ikke gjøre noe fordi noen har fortalt meg det. Jeg må gjør det fordi det er det rette og det sunne å gjøre. De er veldig flinke på LHL-klinikken Trondheim og de forstår hva slags hjelp du trenger. Du er ikke tvunget til noen ting. Det er opp til deg og det er ditt valg. Måten de implementerte forandringene i livet mitt uten at jeg knapt merket det er imponerende.

De forandret livsstilen min uten at jeg føler jeg har ofret noe.

Det er ikke sånn at du får en diett du skal følge. Det er mer sånn: I dag skal vi lage mat, vi skal trene, og lære å velge de rette produktene i butikken. Jeg anbefaler det til alle.

Dagrehabilitering ved fedme LHL-klinikken Trondheim