Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL

Ole Bele er ny styreleder i Sentralstyret: - Jeg har sjelden sagt nei til en utfordring

Siden han ble hjerteoperert har Ole Bele brent for LHL og likepersonsarbeidet. Som følge av at Wenche Monrad på grunn av sykdom har valgt å gå av som styreleder i LHL, har nestlederen nå rykket opp som øverste leder i LHL frem til landsmøte i oktober.

Da Ole Bele fikk vite at han måtte operere hjertet etter et hjerteinfarkt, så raste verden sammen. Han, som ikke tålte å se blod og alltid måtte ta blodprøver liggende, var nå livredd. – Det var tøft, minnes han. Kvelden etter kom en telefon fra onkelen til kona.

– Jeg visste ikke at onkelen var hjerteoperert med samme operasjon som jeg skulle gjennom. Vi snakket i over en time. Noe endret seg i hodet mitt i løpet av den samtalen og jeg så ikke så svart på operasjonen.”To dager etter operasjonen kommer du til å være på beina igjen” sa han. Og det stemte! Jeg møtte en likeperson uten å være klar over det og han gjorde en likepersonsgjerning uten å ane det. Det hjalp meg enormt.

Les mer hjerteinfarkt

Det skjedde noe da jeg møtte en som hadde vært gjennom det samme

Stilte seg til rådighet

Da Ole fortsatt var på sykehuset etter operasjonen kom en ny pasient inn og satt seg ved bordet hans i kantina.

– Han skalv og var livredd. Jeg fortalte om min opplevelse. Etter en god stund takket han for samtalen og tok meg i hånden. Den skalv ikke mer.

Der og da bestemte jeg meg for at hvis jeg kan være til nytte for noen andre, så skal jeg stille meg til rådighet for LHL som likeperson.

Ole meldte seg inn i lokallaget LHL Rælingen og Enebakk. Derfra gikk det slag i slag inn i styret, så styreleder, så ble det fylkesstyret.

– Det har ballet på seg. Jeg fikk en ny start igjen, sier den tidligere bygningsingeniøren.

Ole var med på å starte Hjerteskolen på A-hus.

– De ville ha med en bruker og en som var likeperson. Jeg var likeperson der i mange år og fortalte om min historie og om LHL og likepersonsarbeidet.

Forskjeller i behandling av hjertesviktpasienter!

Ny utfordring

For fem år siden fikk Ole hjerneslag.

– Landsmøtet i 2014 vedtok at vi i LHL skulle skaffe oss kompetanse på Hjerneslag. I 2015 fikk jeg hjerneslag, og skaffet meg på den måten en viss kompetanse. Det gikk bra, og jeg fikk god oppfølging lokalt utfra de behovene jeg hadde da, sier han. Han sliter fortsatt litt med balanseevnen, og må gå litt forsiktig i ulendt terreng.

– At jeg skulle bli styreleder hadde jeg ikke ventet. Jeg ble valgt inn i Sentralstyret i 2011 som styremedlem. Så ble jeg valgt som 2. Nestleder på forrige landsmøte. Nå har det vært to frafall som gjorde at jeg rykket opp.

Jeg må gjøre det etter beste evne og bruke erfaringen jeg sitter med etter 9 år i styret.

Jeg håper det skal gå bra, sier han og legger til – jeg har sjelden sagt nei til en utfordring.

Les om hjerneslag

LHL har en solid plattform videre

– Det har vært noen tøffe år, men dit vi har kommet nå så tror jeg det skal gå bra med LHL. Det at vi går bort fra sykehusdrift og satser mer på organisasjonen, organisasjonsarbeid, på rehabilitering og likepersonsarbeide, det tror jeg er en god plattform for LHL videre. Slik helsevesenet har utviklet seg, så er det vanskelig for en liten aktør og henge med, når konkurrentene er større aktører med store kapitalkrefter i ryggen. De tåler at det går dårlig en periode. Det gjør ikke LHL.

Det har kommet signaler fra lokallag, Landsstyret og i Sentralstyret om at vi må ta mindre risiko. Sentralstyret jobber nå med å utarbeide et nytt strategidokument som skal behandles på Landsmøtet i oktober. Der vil det bli lagt mer vekt på organisasjonen, opplæring, utvikling av tilbud for rehabilitering og forebygging, for å nevne noe. Og støtte opp om det viktige arbeidet som lokallagene gjør i det å skape møteplasser og lokale tilbud. Det tror jeg blir bra.

Jeg har stor tro på fremtiden for LHL. Jeg skal ihvertfall gjøre det jeg kan.

Bli med på (gratis) webinar: Det usynlige etter hjerneslaget

Forskere, helsepersonell, slagrammede og pårørende belyser hva som skjer etter et slag. Det gis tips og råd om hvordan mestre hverdagen etter slaget, både for den som har hatt slaget og de pårørende.

Les mer og meld deg på her