Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Trening med LHL Ullensaker
Foto: Julie C. Knarvik

Treningen var utrolig viktig etter hjerneslaget!

Takket være iherdig trening og en utrettelig stå-på-vilje så kom Ann Bente Bergersen seg på bena etter et massivt slag.

Kom som du er – åpent for alle! Hjerte – og kar, fedme og overvekt, astma, allergi og hjerneslag.
Dette står på aktivitetsplanen for lokallaget LHL Ullensaker.

Det er full aktivitet i Flerbrukshallen på Jessheim som LHLs lokallag på Ullensaker får bruke flere dager i uken. Denne tirsdagen er det sirkeltrening med avspenning som gjelder.

For lederen av LHLs lokallag på Ullensaker, Ann Bente Bergersen, ble treningen helt avgjørende for å komme seg tilbake til hverdagen igjen etter hjerneslaget som kom under en familieferie på Rhodos i 2012.

Ferieturen som endret alt

Ann Bente Bergersen lå og hvilte på hotellrommet og passet barnebarnet på 8 måneder. Plutselig kjentes det som det datt ned en grå sky i hodet. Hun ble ustø og måtte holde seg fast i ting når hun gikk. Hun trodde det var et virus. De rundt henne merket at hun ble stille og satt for seg selv. Svetten silte og alt hun gjorde var anstrengende. Svigerdatteren trodde hun var dehydrert. Noen dager etter fløy hun hjem til Norge. Hun sjanglet og hørtes full ut da hun pratet. 

Rekonvalesenstid

Hun kom seg til lege og det viste seg at det var hjerneslag. De neste 8-9 ukene ble tilbragt på Ahus. Etter det hadde hun et opphold på Cato-senteret, før turen gikk til Sunnaas sykehus på Nesodden. Bente klarte ikke å holde orden på hverken avtaler eller dager. På Sunnaas lærte hun å få orden på hverdagen sin igjen.

– Bordet hjemme er fullt av lapper, sier hun. 

I dag er det 8 år siden. Hun kan fortsatt ikke kjøre bil eller jobbe. Hun var tidligere butikksjef, men flyttet fra Oslo til Jessheim for å bo nærmere sønnen og familien hans. Der begynte hun å trene på tilbudet "Frisk liv". Men tilbudet ble stadig dårligere.

Jeg syntes det var urettferdig at ikke tilbudet her var bedre. Jeg gikk og trente fem dager i uken, og så to dager i uken før "Frisk liv" ble lagt ned. 

Ann Bente var redd for å miste treningen som betydde enormt mye. Hun samlet gode krefter og etter masse jobb klarte hun og få et nytt treningstilbud opp å gå. I dag har LHL Ullensaker aktiviteter 5 dager i uken. Gåturer, stavgang, svømming, sirkeltrening med avspenning, hjertetrening, bowling, håndarbeidsgruppe og sirkeltrening med styrke. 

Ann Bente Bergersen er stolt av treningstilbudet hun har fått på beina. For henne ble det en viktig vei tilbake etter hjerneslaget.

Det har vært vanvittig mye jobb, men nå er det rundt 20 personer som er her fast og trener. Etter endt trening har vi alltid sosialt samvær. Når jeg har bestemt meg for noe så skal det gå, sier hun.

Viktig med rutine

Det viktigste etter et slag er å komme seg ut og få en rutine. Det sosiale er utrolig viktig. Jeg hadde ikke klart meg uten trening. Trening hjelper veldig. Før så datt jeg og snubla hele tiden og jaktet etter stolper å holde meg fast i. Og selv om jeg fortsatt er ustø, så har treningen her hjulpet meg masse. Og så har jeg fått enormt mye hjelp av fastlegen min, som er helt utrolig, sier hun. 

Bente satt i rullestol, så kom hun seg opp i prekestol. På Sunnaas tilbød hun en medpasient å trille han i rullestol til middag. 

Jeg var jo så ustø selv, men da støttet jeg meg til rullestolen. Jeg tror staheten min hjalp. Jeg tvang meg selv til å trene hver dag, selv om jeg sjanglet rundt. Jeg har en overlevelsestrang i meg, sier Ann Bente.

Betyr mye for mange

Flere som benytter seg av treningen er Ann Christin Engh (47). Hun har hatt en mageoperasjon og har gått ned 30 kilo. Hun trener fast to ganger i uken.

Det betyr mye å komme hit å trene 

Eva Fjell (61) kommer hit for trening og for det sosiale. Hun ble tre måneder for tidlig født, og har kun 32 prosent lungekapasitet. 

Det er veldig fint å komme hit og trene

Ludmilla og ektemannen Duro Petrovic er og fast med på både treninger og det sosiale.

Det er viktig å holde treningen i gang. Man gjør det man kan utfra både form og forutsetninger, sier Ludmilla.

Hun er treningsinstruktør. Ludmilla hadde fibromyalgi og begynte å trene her for 3 år siden.

Dette hjelper mye, både å komme hit og trene og så er det det sosiale aspektet. Vi tar en matbit sammen etterpå og prater. Vi har blitt godt kjent! Sier hun.

Det sosiale betyr veldig mye

Takket være ildsjeler som Ann Bente, kan mange samles her flere ganger i uken og trene og treffe andre i samme situasjon. For på LHL Ullensaker så er det trivsel og tilfriskning som er hovedmålet!

Trening er viktig, uansett hvilken sykdom man har. Hos LHL Ullensaker er det mange ulike kategorier av sykdom. Noen går her fordi det er mye sosialt også. På sommeravslutningen i fjor samlet for eksempel alle seg og stekte spegris over åpen ild hjemme hos en av deltagerne i hagen. Så det er også mye sosialt utenom trening, sier Ann Bente.