Hopp direkte til innhold

– Avtalebrudd og prinsippløst

Etter spillautomatforbudet i 2007 skulle de ti største organisasjonene få penger fra Norsk Tipping i stedet, men nå vil regjeringen kutte fra ti til tre. LHL er en av de ideelle organisasjonene som mister sin faste årlige støtte, og som nå må søke midler årlig.

– Dette er et avtalebrudd og prinsippløs politikk, sa Frode Jahren, generalsekretær i LHL på Politisk kvarter tirsdag kveld.

Stortinget behandlet tidligere den dagen komitéinnstillingen om pengespillpolitikk der flertallet bestående av Høyre, Frp, Venstre og SV gikk inn for å kutte den faste støtten til de ti som inngikk avtalen med staten i 2007, med unntak av tre organisasjoner, med begrunnelsen at disse utøver beredskap.

«Røde Kors, Redningsselskapet og Norsk Folkehjelp vil inngå i den permanente ordningen fra 2018 med en fast del. Andre organisasjoner søker på like vilkår i tråd med kriterium for å delta i ordningen fra 2018", heter det i innstillingen som har fått tittelen «Alt å vinne. En ansvarlig og aktiv pengespillpolitikk».

Dette reagerer Frode Jahren sterk på.

– Vi gjorde en avtale med staten for ti år siden da vi gikk med på å slutte med spilleautomater, og overlate dette til Norsk Tipping. Vi er en ideell helseorganisasjon med 50 000 medlemmer og 250 lokallag i hele Norge som hver eneste dag jobber med folkehelse, forebygging, behandling og rehabilitering, samtidig som vi er tungt inne på forskning og utvikling av nasjonens totale helsetilbud. Vår arbeid er også avhengig av forutsigbare og stabile økonomiske rammer, sier Frode Jahren.

– Det er prinsippløst at tre organisasjoner får beholde sin faste støtte, mens de øvrige som inngikk avtalen for 10 år siden mister sine forutsigbare inntekter, sier Frode Jahren.