Hopp direkte til innhold
Foto: shutterstock

Julefeiring med allergi og lungesykdom

Bilde av stearinlys foran peis og juletre.
Desverre kan mye av det som skaper julestemning også forårsake luftveisproblemer. Både juletrær, stearinlys og os fra peis kan være plagsomt for personer med lungesykdom.

Det er ikke alltid så greit å vite hvilke hensyn som bør tas når man har besøk av personer med allergier eller andre diagnoser. Men det trenger ikke å være vanskelig å gjøre julen litt bedre for de som blir påvirket av dårlig inneluft og tradisjonell julemat. Her får du noen gode råd!

Julemat på godt og vondt

Juletida er også et høydepunkt når det gjelder reaksjoner på mat. Da fyller vi husene våre med nøtter, appelsiner og klementiner, marsipan, pepperkaker og mange andre kakesorter som kan føre til reaksjoner som kløe, eksem eller astmaanfall. Heldigvis finnes det alternative oppskrifter på julekaker og julemat som tåles av de aller fleste.

Mange kokebøker og nettsteder har tips om mat og drikke for de med matallergi, deriblant om melkefri mat på melk.noglutenfritt på ncf.no eller Allergikokebok for hele familien av Ann Eli Mavrakis

Flere bakerier og dagligvarebutikker tilbyr julemat uten melk og/eller gluten. Flere dagligvarebutikker har nå laktosefri risengrynsgrøt. Som alternativ til nøtter kan man servere tørket frukt eller ristede gresskarkjerner og solsikkefrø.

Mange er ikke klar over at når det skrelles sitrusfrukter, kan saften som spres til luften føre til symptomer på allergi.

Planter til (puste)besvær i jula

Juleblomster

Med jula kommer også julestjernene, og da er det Norges mest solgte juleblomst vi tenker på. Julestjerner inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Noen hevder at det skal hjelpe å knipe av de gule blomstene i midten, men det er en myte. Det er den hvite melkesaften som siver ut gjennom både de røde og grønne bladene som skaper plager som tung pust, rennende nese, røde øyne og oppbluss av eksem.

Bilde av blomsteroppsats med røde roser.Man må ikke pynte med julestjerne for å få julestemning. Hva med å lage en oppsats av røde roser?

Men fortvil ikke, det finnes gode, allergivennlige alternativer til denne blomsten, slik som  julekaktus, alpefiol, ildtopp samt duftfrie orkideer, roser og asalea.

Om man ikke tåler julestjerna, men likevel ønsker å pynte med den, er den å få kjøpt i plast. 

Juletreet

Juletreet kom til Norge i 1822, men det var først fra 1915 at det ble vanlig i norske hjem. Oftest bruker vi gran eller furu i dag, men i gamle dager, da det var vanskelig å få tak i barnålstrær, brukte folk einer eller kvister av løvtrær. Det sies også at noen til og med pyntet sengestolpen eller sopelimen som juletre i mangelen av noe annet.

Både gran og furu kan gi plager som tung pust. Noen hevder at edelgran er trygg, men man kan også reagere på den. Barnålstrær avgir terpentinlignende gasser som er irriterende for slimhinner. I tillegg kan treet ha allergener som er dannet av gammelt pollen og muggsopp på seg. Når det så får tørke i stua, kan det føre til rennende nese, røde øyne og tung pust.

Et godt råd, er å spyle treet forsiktig og la det tørke i garasjen eller i uteboden før det tas inn. Dersom man likevel opplever reaksjoner bør man heller kjøpe et plasttre. De finne i ulike prisklasser og ser naturtro ut.

Nærbilde av juletrepynt som henges på et juletre.Det tradisjonelle juletreet i gran eller furu kan skape reaksjoner hos allergikere. De siste årene har det kommet mange varianter av uekte juletrær som garantert ikke fører til rennende nese og tung pust.

Inneklima

Inneklima er svært viktig. I vinterhalvåret tilbringer vi 90 prosent av tiden vår innendørs. For de som har en lungesykdom betyr det ekstra mye.

Personer med astma og kols kan få problemer med pusten dersom de utsettes for mye røyk og os fra peis, komfyr, stearinlys og ikke minst sigarettrøyk. Husstøv, juletrær av både gran og furu og diverse juleblomster kan gi luftveisproblemer. Eksem kan også få en oppblomstring i juletida.

Heldigvis er det mye man kan gjøre for å få bedre luft i hjemmet til jul. Her er noen enkle tips for bedre inneklima.

Stearinlys og juleduft

Stearinlys kan avgi helseskadelige partikler til inneluften, spesielt når det slukkes. Bruk slukkeklype som kniper av flammen slik at ikke veken gløder etter slukking. Da unngår du en del røyk. Velg stearinlys av god kvalitet som er miljømerket.

Et godt alternativ til levende lys er batteridrevne lys som kan fås i alle former og farger. Røkelse eller duftlys kan også gi problemer med pusten og bør derfor unngås.

Les mer her: "Luft ut" julelysene!

Lufting

Tidligere ble dyner hengt opp til lufting, tepper ble banket, husene luftet og vasket til jul. Nå er ikke dette like vanlig. Regelmessig renhold og støvfjerning er mer effektivt for å begrense forurensninger i inneluften.

Bilde av baby under en dyne.Bor du i et trafikkert område bør du ikke lufte tepper og dyner utendørs. Regelmessig renhold og støvfjerning er uansett mer effektivt for å begrense forurensninger i inneluften.

Bor du i et område med mye forurensning i lufta bør du lufte via vinduer på den siden av bygningen hvor forurensningen er minst, og ikke lufte tepper og dyner utendørs. Det er selvsagt at ingen bør røyke inne.

Tenk gjennom hvor mye pynt, gardiner og tepper du har fremme. Til jul blir det ofte ekstra mange "støvsamlere" med all pyntingen. Husk å rengjøre pyntegjenstander som har vært lagret før de plasseres inne.

Vasking

Bruk microfiberkluter og tørrmopper når du gjør rent. En tørr eller lett fuktig mikrofibermopp er en effektiv og enkel måte å gjøre rent de fleste overflatematerialer på, også gulv.

Unngå kjemikalier. Tørr eller litt fuktig mikrofiber rengjør like bra som såpe og vann. Om du trenger å fjerne flekker, bruk bare litt vann på selve flekken.

Bilde av kvinne som rengjør kjøkkenvifte med opvaskhansker.Husk å rengjøre kjøkkenviften jevnlig. Her fester det seg mye fett og matos. Minimer bruken av kjemikalier, og ta på deg hansker for å unngå irritasjoner på huden.

Temperatur og fukt

Temperaturen bør ikke være mer enn 20-22 °C inne. Vær oppmerksom på fukt. Luft ekstra på rom med høy fuktighet som bad og kjøkken så du unngår dannelse av muggsopp som kan føre til luftveisinfeksjoner. Om du lufter godt to til tre ganger om dagen vil det bidra til å senke luftfuktigheten generelt.

Til syvende og sist handler det om å vise litt ekstra omtanke og tilrettelegge for at alle kan kose seg sammen!

Riktig god førjulstid!

 

Artikkelen ble sist oppdatert 15.12.2015.

Publisert 04.12.2012

Kilder

  • Det nytter nr. 4/2008 og nr. 4/2007
  • NAAF