Hopp til innhold


Ut på kalde dager

Mange lungesyke har en tung tid i kulden. Det blir gjerne lengre innendørsopphold, mindre sosial kontakt og man kommer i dårligere fysisk form. Men det går an å være aktiv utendørs til tross for minusgradene.

Personer med kroniske luftveissykdommer, og spesielt astma og kols, tåler som kjent kulden dårligere enn andre. Det er imidlertid ingen bestemt nedre temperaturgrense for når man kan oppholde seg utendørs. Om luftkvaliteten er god og luftfuktigheten lav kan man med fordel være aktiv ute med gåturer, stavgang, skiturer osv. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en bøff eller et annet plagg foran nese og munn, blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere.

God oppvarming

Man kan også trene i kulden. Intensiteten bør selvsagt være lavere enn ellers, og det er viktig å varme opp lengre og roligere enn normalt. Landslagslege Ola Rønsen er for eksempel helt klar på at personer med kroniske luftveisproblemer ikke bør trene hardt eller konkurrere i temperaturer under 10-12 grader (Bergens Tidende).

Det er viktig å huske på at vi produserer mindre varme når tempoet senkes. Derfor er det viktig å kle seg varmt. Hver enkelt må vurdere sin fysiske funksjon og sitt behov for pauser.

Varmemasker

Det finnes også spesielle ansiktsmasker man kan benytte om man vil trene ute i kulden. Masker gir beskyttelse mot kald, tørr luft og kan virke forebyggende mot luftveisirritasjon, fordi de hindrer at den kalde luften trekkes direkte ned i luftveiene ved innånding. Varmen fra luften man puster ut, lagres i et filter som varmer opp luften man puster inn. De fleste på langrennslandslaget bruker slike masker når de trener i sprengkulden.

Jonas varmemaske:

Selges av Norges Astma– og Allergiforbund. Finnes i flere modeller og kan brukes av barn og voksne. Jonassport er beregnet for den som driver fysisk aktivitet. Jonas varmemaske leveres med to type filtre. Varmemasken kan du bestille her.

CT-mask/therapy mask:

Forhandles av Nigaard Pharma AS. Masken dekker mer av ansiktet og passer nok best ved streng kulde. Les mer på nigaard.com.

Lungplus:

Lungplus er et munnstykke som fungerer som fukt- og varmeveksler og forhandles av Lightbird AS. Den finnes i tre ulike modeller. Les mer på lightbird.no.

Publisert 04.12.2012