Hopp direkte til innhold

Hjerter i Oslo

Fredag 8. februar markerte vi starten på Hjertelig hilsen ved å henge opp strikkehjerter langs Karl Johans gate med fire politiske ledere.

Fire ivrige Hjertelig hilsen-ambassadører, Erna Solberg, Siv Jensen, Helga Pedersen og Dagrunn Eriksen, stilte velvillig opp og bidro med opphenging av hjerter. 

 – Det er klart vi stiller opp for denne saken, kommer det unisont fra de fire politiske lederne.

Både Dagrunn Eriksen og Helga Pedersen har foreldre som er rammet av hjertesykdom. De understreker begge betydningen av å kjenne til både symptomer og risikofaktorer. Rundt 200 hjerter er strikket rundt om i landet og sendt inn til LHL de siste ukene.  

– Vi har fått masse flotte hjerter fra enkeltpersoner, LHL-lag og skoleklasser. Nå er lyktestolpene i hjertet av Oslo, på Karl Johans gate og paviljongen ved Nationaltheatret dekortert med små og store hjerter. Forhåpentligvis vil mange legge merke til hjertene og dermed også merke seg kampanjen, sier kampanjerådgiver i LHL, Grete Noem.

HJertelig Hilsen hjerter i Oslo

Hyppig dødsårsak

Hjerte- og karsykdom er den største dødsårsaken i Norge og i Europa. Om lag 15 000 mennesker får et akutt hjerteinfarkt hvert år. Halvparten er under 74 år. I tillegg vil det være et ukjent antall som får angina pectoris eller annen form for hjertesykdom.

Rundt 13 000 får et akutt hjerneslag hvert år. Halvparten er under 76 år. Flere kvinner enn menn dør av hjerte- og karsykdom. Likevel bekymrer få kvinner seg for slike sykdommer, de er lite oppmerksomme på symptomer.

Mer forskning på kvinnehjertet

– Med Hjertelig hilsen-kampanjen ønsker LHL å bevisstgjøre kvinner på symptomer på hjerte- og karlidelser. Vi peker også på behovet for mer forskning på kvinner og hjerte- og karsykdom. Mange av hjertemedisinene kvinner bruker i dag, er utviklet på bakgrunn av forskning på menns hjerter, sier Frode Jahren, generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. 

Den viktigste dødsårsaken

I årets kampanje løfter vi frem mødres omsorg for andre, og minner om at kvinnene ikke må glemme å passe på egen helse i tillegg.  

– Mødre tar vare på alle andre enn seg selv. Dette er et hovedtema i årets Hjertelig hilsen-kampanje. Det er kvinnene i våre liv, og særlig mødrene våre, som hjertesaken dreier seg om. 1 av 3 kvinner dør av hjerte- og karsykdom. Hjerte- og karsykdom er dermed den viktigste dødsårsaken blant kvinner, sier generalsekretæren.

Ta vare på helsa

– Både blant helsepersonell og i befolkningen forøvrig, er det for lite kunnskap om hjerte- og karsykdom hos kvinner. Mange kvinner kjenner ikke til den særskilte risikoen de har for å få hjertesykdom. Derfor må mødrene også ta vare på seg selv – og alle vi andre som er opptatt av mødrene våre må hjelpe til, sier Frode Jahren.  

Kampanjen varer fra 8. februar til 8. mars.