Hopp direkte til innhold

Hjertesyke kvinner må ikke bli for tynne

Kvinne spiser

En sentral faktor for at hjertesyke kvinner ikke skal dø av sykdommen, er at de har en BMI på over 20.

Hjertesyke kvinner som er undervektige, det vil si har en kroppmasseindeks (BMI) på under 20, har dobbelt så stor risiko for å dø av hjertesykdom enn normalvektige kvinner med hjerte- og karsykdom. 

På kongressen til European Society of Cardiology i Amsterdam forrige uke, ble det presentert en dansk studie som hadde fulgt 1685 hjertesyke kvinner med en gjennomsnittsalder på 64 år.

Målet med studien, som ble ledet av Dr Aziza Azimi, var å se hvordan om vekten over tid påvirker kvinnenes overlevelse. 

Hjelp å få hos ernæringsfysiologen

Studien, som fulgte kvinnene i seks år, viste at det å gå opp eller ned i vekt ikke så ut til å påvirke dødeligheten nevneverdig. Det mest helsefarlige var å opprettholde, eller ytterligere redusere, for lav vekt.

Er du hjertesyk kvinne med BMI på under 20, er det viktig at du får i deg nok næring og ikke går ytterligere ned i vekt. Ofte kan noen få timer hos en klinisk ernæringsfysiolog og en justering av kostholdet gi svært gode resultater.

Snakk med fastlegen din, eller legen på sykehuset, om dette dersom du tror at du har behov for hjelp. 

Her kan du lese pressemeldingen fra ESC Press Office

Publisert 06.09.2013