Hopp direkte til innhold

Kostholdskunnskap gir helsegevinst

Kunnskap om sammenheng mellom kosthold og helse er i utvikling. Mer kunnskap må til fordi vi må og kan forebygge mer sykdom, sa generalsekretær Frode Jahren da han åpnet LHLs store kostholdskonferanse.

Jahren viste til Verdens helseorganisasjons (WHO) oversikt over at 90 prosent av diabetes type 2, 80 prosent av hjerteinfarkt og 30 prosent av kreft kan forebygges eller utsettes med gode folkehelsetiltak.

I løpet av de to dagene konferansen pågår vil de over 400 deltakerne høre foredrag fra nasjonale og internasjonal eksperter. Jahren påpekte at forståelsen av kompleksiteten i hvordan maten vi spiser påvirker oss og helsa vår, er økende.

Se flere av foredragene på Youtube.

generalsekretær Frode Jahren på LHLs store kostholdskonferanse

– Dette er spennende og ikke minst viktig. Men, kunnskapsutvikling er også utfordrende. Når gamle sannheter viser seg å være tvilsomme, utløser det reaksjoner. Noe er sunne og skeptiske reaksjoner, andre reaksjoner fremstår mer hysteriske, sa han.

Generalsekretæren tok utgangspunkt i at LHLs generelle kostholdsråd følger myndighetenes råd, men la til:

– Samtidig merker vi oss at myndighetenes råd påvirkes av kunnskapsutviklingen på fagområdet og at ikke alt er hogd i stein. Ny kunnskap kan endre rådene, fastslo Jahren.

– Nå er potetdebatten erstattet med lavkarbodebatten, sa Jahren og fortalte om at LHL får henvendelser fra enkeltmedlemmer som spør om ulike dietter, om lavkarbokosthold, om fett og hjertesykdom.

Han tror mye av debatten virker forvirrende på mange.

Les også: Ekspertene rydder opp i lavkarbodebatten (Aftenbladet.no)

– Navnet på kostholdet er langt mindre viktig enn hva du faktisk spiser. I tillegg tror jeg at de som har tatt et bevisst valg om hva de spiser for det meste har et sunnere kosthold enn de som ikke tenker over hva de spiser.

Noen av de som skal bidra på konferansen, er professor Philippe Legrand fra Frankrike, professor George Davey Smith fra Storbritannia og associate professor Elizabeth Parks fra USA.