Hopp direkte til innhold

Nå kan legetimen bestilles på nettet

Den nye fastlegeforskriften setter strengere krav til raske svar og elektronisk timebestilling.

1. januar trådte den nye forskriften for fastleger i kraft. Pasienten skal nå få tilbud om konsultasjon så tidlig som mulig, og normalt innen fem arbeidsdager. Man skal dessuten kunne bestille time elektronisk. Systemet for mottak av telefonhenvendelser skal innrettes slik at 80 prosent av alle henvendelser normalt kan besvares innen to minutter.

Les mer under § 21: Allmenne tilgjengelighetsbestemmelser

– Klarere krav om tilgjengelighet er godt nytt for pasientene, sier Inger Elling, fagsjef i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Slutt på lang telefonkø

– Mange har opplevd både å bruke lang tid på å vente i telefonen på svar fra legekontoret, og når man endelig kommer fram, er det lenge til man kan få time. Å bestille time elektronisk, enten på internett eller via SMS, er for mange langt mer praktisk enn per telefon. Det bør imidlertid bli slutt på lang telefonkø, i og med at forskriften også stiller krav til rask responstid, sier Elling.

Mange leger har valgt å bruke en felles nettportal for bestilling av timer. Flere legekontorer har lagt inn en tjeneste der man kan sende en melding til legen.

Nettet sparer deg for legebesøk

– Det er flott at legene gjør seg tilgjengelige. På den måten kan man få nyttige råd og avklaringer på om man bør bestille en legetime eller ikke. For de som bruker faste medisiner kan tjenesten brukes til å bestille ny resept. Når det nå også er innført elektroniske resepter, går alt veldig enkelt, man trenger ikke møte opp på legekontoret for å hente en resept, sier Elling.

Mange kjenner ikke til at legen tilbyr timebestilling på internett. Noen leger har nettbestilling på egne hjemmesider, andre er med i felles nettjenester. Nedenfor er lenker til ulike portaler som legene kan bruke.

Sjekk om din lege har registrert sin praksis i en av portalene: