Hopp direkte til innhold

Støre og LO-lederen engasjert i kols-saken

Mandag fikk helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (AP) erfare hvilke pusteproblemer kolspasienter opplever.

Bildetekst (over): Olav Ullern, adm. direktør LHL Helse, Jonas Gahr Støre, Gerd Kristiansen og LHLs generalsekretær Frode Jahren utenfor Glittreklinikken.

Mandag fikk helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (AP) erfare hvilke pusteproblemer kolspasienter opplever.

65 prosent av pasientene ved Glittreklinikken har kols (kronisk obstruktiv lungesykdom). Da Støre besøkte klinikken mandag, sammen med LO-leder Gerd Kristiansen, kastet statsråden jakka og spratt opp på tredemølla.

På utfordring måtte han holde for nesen og puste gjennom et sugerør samtidig som han gikk i "oppoverbakke", assistert av fysioterapeut Elisabeth Gerhardsen. Øvelsen ga ham samme følelse som kolspasienter har.

Jonas Gahr Støre på Glittre

Seminar om yrkesrelatert kols

En av de viktigste årsakene til kols, er røyking. Støre lot seg imponere av klinikkens røykesluttkurs som ender med at 77 prosent av deltakerne stumper røyken. Kristiansen på sin side fikk god bakgrunn for samarbeidet LO og LHL har innledet.

– Kols som følge av arbeidsmiljøet er et stort problem, og vi skal ha et felles seminar om kols i september, forteller hun.

I løpet av en times omvisning fikk gjestene se hvilke tilbud klinikken gir og hvordan lungerehabiliteringen foregår. Både pasienter og ansatte hadde mange råd å gi de to.

– Tverrfaglig fokus bidrar til gode resultater, fortalte avdelingssjef Mette Dønåsen, som sammen med avdelingsoverlege Aina Kjensli tok de to med på alt fra gruppesamtale til laboratoriet, lærings- og mestringssenteret og Kolslinjen.

Her kan du lese mer om kols og behandling. 

Viktig med god kontakt

Etter besøket var LO-lederen tydelig på Glittreklinikken og LHLs rolle.

– Som pasientorganisasjon har LHL gode forutsetninger for å drive dette arbeidet. De kjenner pasientgruppen godt. Glittreklinikken er et eksempel på at private ideelle organisasjoner har en rolle i det offentlige helsevesenet, gjennom avtaler med helseregionene, mener Kristiansen.

Generalsekretær Frode Jahren er fornøyd med at flere samfunnstopper har besøkt LHLs virksomheter i valgkampen.

– Det er viktig for oss å ha dialog med de som styrer samfunnsutviklingen, sier Jahren.

Nytt sykehus på Gardermoen

Både Støre og Kristiansen er kjent med LHLs planer om å bygge et nytt sykehus på Gardermoen, hvor tilbudet ved dagens Glittreklinikk vil bli en viktig del av virksomheten. Sammen med statsråden og LO-lederen deltok også Nittedals ordfører, Hilde Thorkildsen, som fra før er godt kjent på klinikken.

Et enstemmig kommunestyre vedtok i juni at dersom LHL legger Glittreklinikken ut for salg, skal rådmannen utrede etterbruk og hvilke formål innen kommunens virksomhet som kan ha interesse av å ta i bruk hele eller deler av eiendommen.