Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Sunnere kosthold med Nøkkelhullet

Nøkkelhullsmerket
Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.

Nøkkelhullet er en felles nordisk merkeordning som skal gjøre det lettere for oss som forbrukere å gjøre sunnere matvarevalg.

Ser du etter nøkkelhullsmerkede matvarer i butikken? Eller er du av de som mener Nøkkelhullet er villedende? 

Velger du matvarer merket med Nøkkelhullet, er det enklere å sette sammen et sunt og variert kosthold. Sammenliknet med andre matvarer av samme type, oppfyller produkter med Nøkkelhullet et eller flere av disse kravene:

 • mindre og sunnere fett
 • mindre sukker
 • mindre salt
 • mer kostfiber og fullkorn

Det vil si at når du står foran hyllen med 20 ulike kornblandinger, vet du at de med Nøkkelhullet har mindre sukker og mer fiber enn de uten det grønne merket. Tilsvarende vil en nøkkelhullsmerket leverpostei ha mindre fett og sukker enn én uten merket.

En undersøkelse gjennomført av Helsedirektoratet viser at 6 av 10 nordmenn ønsker å spise sunt.

Les mer om sunne kostholdsvalg her.

Er alle produkter med Nøkkelhullet like bra?

Det er selvfølgelig forskjeller mellom ulike produkter som har fått nøkkelhullsmerket. Hvis du ønsker å vite mer om den enkelte matvare, må du se på næringsdeklarasjonen på pakningen. For eksempel kan en se nærmere på hvor mye kostfiber og sukker forskjellige kornblandinger har. “De beste” har veldig lite tilsatt sukker/enkle sukkerarter, kanskje 0-2 gram, og mye kostfiber, helt opp i 8-10 gram eller mer.

Pizza med nøkkelhull?

Mange lurer på hvorfor retter som pizza har fått Nøkkelhullet. Da er det viktig å huske på at merket settes på de beste variantene innenfor sin kategori. Sammenliknet med andre pizzaer har den med Nøkkelhullet noe mindre fett, salt og sukker. For de som velger å spise pizza ofte, er den nøkkelhullsmerkede da et bedre valg. Det betyr likevel ikke at man skal velge denne pizzaen fremfor eksempelvis en fiskemiddag.

Hvilke produkter kan få Nøkkelhullsmerket?

Det er matvarer som er viktige i et vanlig sunt kosthold som kan få Nøkkelhullet:

 • meieriprodukter (melk, yoghurt, ost)
 • margariner og oljer
 • kjøtt, fisk og produkter av disse
 • ferdigretter (middager, paier/pizzaer, smørbrød/wraps, supper)
 • frukt, bær, poteter, grønnsaker
 • brød- og andre kornvarer (knekkebrød, kornblandinger, pasta, mel, grøt)
 • vegetabilske produkter med samme bruksområde som meieriprodukter og kjøttprodukter (havre-, soya- og risdrikker, quorn, soya, tofu, vegetabilske posteier, hummus)

Det er ulike kriterier for innholdet i de forskjellige produktgruppene.

Les mer om kriteriene og Nøkkelhullet her.

Kan vi stole på nøkkelhullsmerkingen?

I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge reglene myndighetene har vedtatt. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt. I 2011 ble det gjennomført omfattende tilsyn med bruken av nøkkelhullsmerket på matvareprodukter og i markedsføring. Bare tre av de 162 undersøkte produktene oppfylte ikke kravene som settes til matvarer med Nøkkelhull når det gjelder innhold av næringsstoffer.

Ferdigpakkede næringsmidler med Nøkkelhullet skal inneholde næringsdeklarasjon. Forbrukerne kan da enkelt sjekke innholdet av næringsstoffer i produktet. Frukt, bær, grønnsaker, fisk og sjømat er unntatt fra dette kravet.