Hopp direkte til innhold

Vil ha forbud mot transfett

At helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre nå vil forby industrielt framstilt transfett er en svært god nyhet.

Transfett har ugunstig effekt på kolesterol og kan øke risikoen for hjerteinfarkt. Regjeringen vil fremme forslag om å forby industrielt fremstilt transfett etter mønster fra Danmark*.

Et problem i importerte matvarer

– Forbud mot transfett er et viktig tiltak for folkehelsa, som også LHL tidligere har foreslått. Vi gir full støtte til forslaget og håper at et forbud kommer raskt på plass, sier Frode Jahren, generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

– Det er særlig importerte varer som inneholder transfett, derfor er det ikke tilstrekkelig å få endret innholdet i matvarene gjennom dialog med norsk matvarebransje. Forbud er det beste virkemiddelet i et globalt matvaremarked, sier Jahren.

Les hva professor Steen Stender sa om transfett på LHLs kostholdskonferanse.

Transfett øker det dårlige kolesterolet 

Å minimere forbruket av transfett er viktig for LHL fordi det henger sammen med hjerte- og karhelse. Transfett øker risikoen for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Årsaken til at industrielt fremstilt transfett ikke er bra for helsen, er at det øker LDL-kolesterolet og senker HDL-kolesterolet.

I tillegg kan transfett øke fettinnholdet i blodet, øke risikoen for betennelse i den indre blodåreveggen og for rytmeforstyrrelser i hjertet