Hopp direkte til innhold

Ikke slutt med Pradaxa uten å snakke med lege

Så langt er det ingen endringer i anbefalingene i bruken av Pradaxa og liknende legemidler. Ikke slutt med blodfortynnende uten å snakke med legen din, selv om det har vært en del negativ omtale av nye blodfortynnende medisiner i media den siste tiden.

– Det har vært flere artikler i norske aviser om dette de siste årene, og jeg kan forstå at de som tar Pradaxa og liknende legemidler blir urolige, sier Inger Elling, fagsjef i LHL.

Statens legemiddelverk publiserte 5. mai 2015 “Bivirkningsrapport for 2014”. Ut fra rapporten ser vi at bruken av nye blodfortynnende legemidler øker, mens bruken av virkestoffet warfarin faller.

Det ble meldt om 63 dødsfall knyttet til de nye blodfortynnende medikamentene i 2015:

  • warfarin (legemiddel Marevan og Warfarin) 33
  • rivaroksaban (legemiddel: Xarelto) 14
  • dabigatran (legemiddel: Pradaxa) 9
  • apiksaban (legemiddel: Eliquis) 7

Mange av pasientene som døde var over 80 år eller hadde høy risiko for bivirkninger.

Legen kan gi deg annen medisin ved behov

– Så langt er det ingen endringer i anbefalingene i bruken av Pradaxa og tilsvarende legemidler. Du må ikke slutte med Pradaxa uten å snakke med legen din. Da kan du risikere å få hjerneslag eller blodpropp. Ta kontakt med legen hvis nyhetene om de nye blodfortynnende legemidlene gjør deg urolig og utrygg, sier Inger Elling i LHL.

– Dersom legen mener du skal slutte med legemidlet, må du begynne med en annen blodfortynnende medisin i samråd med legen.

Vi får stadig mer kunnskap om denne nye typen legemidler. Visse forsiktighetsregler gjelder fortsatt ved bruk av Pradaxa og tilsvarende medisiner. Pasienter med nedsatt nyrefunksjon og høy alder skal for eksempel ha laveste dose.

Det er viktig at nyrefunksjonen måles:

  • før behandlingen med Pradaxa eller liknende starter
  • årlig etter igangsatt behandling
  • ved situasjoner der nyrefunksjonen midlertidig kan være nedsatt, som ved dehydrering og akutt sykdom
  • dersom du går mye ned eller opp i vekt

Unngå preparater som Ibux og Dispril

Det er legen som har ansvar for at du som pasient får riktig dose og at nyrefunksjonen måles ved behov. Dersom legen din ikke gjennomgår legemiddellisten din når du har legetime, bør du be om en årlig gjennomgang.

Du bør unngå å bruke legemidler som gir fare for blødninger, som NSAID-legemidler*, som Ibux, Voltaren og Dispril. Bruk heller paracetamol. Snakk med legen om bruk av reseptfrie legemidler og kosttilskudd før du begynner å ta preparatene.

Pasienter som er over 80 år, som har dårlig nyrefunksjon og lav vekt, bør ifølge Legemiddelverket ikke ta medikamentet.

Har du spørsmål om Pradaxa? Du kan stille spørsmål til medisinsk personale på Spør eksperten her. Tjenesten er gratis.

*NSAIDs er legemidler med betennelsesdempende, febernedsettende og smertelindrende egenskaper. Men det er ikke kortisonpreparater og ikke antibiotika. 

Les mer om legemiddelgruppen NSAIDs her.