Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Salt i julemat: har det blitt bedre?

Bilde av juleskinke.
Ferdig kokt juleskinke uten svor fra Gilde er ett av produktene som inneholder mer salt i år enn i fjor.

Juleproduktene fra butikken er fortsatt rike på salt, så vær forsiktig med saltbøssa i jula.

I oktober 2015 ble en partnerskapsavtale mellom helsemyndighetene, matvarebransjen og organisasjoner som tar sikte på å redusere befolkningens saltinntak underskrevet. Målet er på sikt å senke inntaket til høyst fem gram salt per dag. LHL er en av deltakerne i saltpartnerskapet, og skal veilede forbrukerne.

Jula er en matfest, og at mye av julematen er rik på salt er sikkert ikke overraskende for de fleste. Vi kan ikke fortelle deg hva du bør spise til jul, men det er nyttig å vite litt om hva maten inneholder for å se hva man kanskje må være forsiktig med. 

For de fleste friske personer med velfungerende nyrer er det ikke noe problem for kroppen å håndtere et midlertid høyt saltinntak. Hos mange pasienter kan imidlertid et plutselig høyt saltinntak gjøre at kroppen holder på mer væske, slik at blant annet blodtrykket øker. Væskeopphopning i kroppen er også et problem for blant annet pasienter med hjertesvikt, da det belaster hjertet og kan føre til oppblåsthet og tungpusthet.

I 2013 gjorde Forbrukerrådet en undersøkelse av salt innholdet i blant annet julemat, og resultatet var urovekkende. I fjor sjekket vi statusen på saltinnholdet i de samme julematvarene, og testen er gjentatt i år. Denne sjekken viser at det har skjedd forholdsvis lite med saltinnholdet i siden sist.

Saltinnhold i julematvarer (per 100 gram vare)

 

2013

2014

2015

Julesylte, Gilde (i skiver)

4,0 g

3,0 g

3,0 g

Julesylte, Nordfjord (i skiver)

4,0 g

4,8 g

2,9 g

Julemør, Nordfjord

3,0 g

3,0 g

2,4 g

Julepølse grov, Nordfjord

2,5 g

2,5 g

1,8 g

Juleskinke, røkt på bøkeflis, Nordfjord

2,5 g

3,0 g

2,0 g

Grov pølse til pinnekjøtt, Stranda

2,4 g

2,1 g

2,1 g

Julepostei med bacon, Mills

2,4 g

2,3 g

2,3 g

Ferdig kokt juleskinke u/svor, Gilde

2,0 g

2,1 g

2,5 g

Vossakorv, Gilde

2,0 g

2,0 g

2,0 g

Grove medisterkaker, Nordfjord

2,0 g

1,8 g

(vanlige medisterkaker: 2,1 g)

1,8 g

(vanlige: 2,0 g)

Kokt julepølse, Gilde

1,8 g

2,0 g

1,8 g

Medisterkaker, Gilde

1,8 g

1,8 g

1,8 g

Julepølse røkt, uten skinn, Gilde

1,8 g

1,8 g

1,8 g*

Barnas nissepølse, Gilde

1,8 g

2,0 g

2,0 g

* Fra Gilde.no

Produkter med høyere saltinnhold enn i 2014 er i tabellen over markert med rødt, produkter med lavere saltinnhold er markert med grønt.

Det er heldigvis få av disse produktene som har fått et høyere saltinnhold siden 2014, og noen positive funn kan trekkes fram: Julesylte fra Nordfjord kjøtt (Rema 1000) har nå 40 prosent mindre salt enn i 2014 samtidig som Nordfjords julemør, grov julepølse og røkt juleskinke også har blitt mindre salte.

I saltpartnerskapet er målet for pølser å redusere saltinnholdet til i gjennomsnitt 1,7 gram innen 2018, mens målet for skinke og lignende er 1,9 gram.

Tallene er hentet fra produktenes innholds- og næringsdeklarasjoner på emballasjen, med forbehold om mulige trykkfeil fra produsentenes side.  

I år som i fjor har vi undersøkt flere juleprodukter på markedet, og har dermed et grunnlag for sammenlikninger. Oversikten vår er ikke uttømmende ettersom det stadig kommer og går nye produkter.

  • Produkter som inneholder mer enn 1,25 gram salt per 100 gram vare har et høyt saltinnhold.
  • Produkter med mindre enn 0,3 gram salt per 100 gram har et lavt saltinnhold.
  • For voksne menn og kvinner anbefales et daglig saltinntak på 5-6 gram.

Julepølse

Pølse spiser vi året rundt, men i juletiden blir pølser plutselig høystatusmat. Men det er betydelige forskjeller i saltinnhold mellom de ulike pølsetypene på markedet.

Merke

Produkt

% salt, 2014

% salt, 2015

First Price

Julepølse

1,6

1,6

Leiv Vidar

Julepølse

1,7

1,7

COOP X-tra

Julepølse

1,8

1,8

Gilde

Kokt julepølse

1,8

1,8

Folkets

Vossakorv

1,8

1,7

Nordfjord

Lettrøkt julepølse

1,9

2 g

Gilde

Kjøttrik julepølse

1,9

1,9

Gilde

Røkt julepølse

2,0

1,8

Gilde

Julepølse uten skinn

2,0

2,0

COOP

Julepølse Hampshire

2,0

2

Gilde

Grov julepølse

2,4

1,7

Nordfjord

Julepølse, grov

2,5

1,8

Nordfjord

Julemør

3,0

2,4

Kjøttpålegg

Vanlig, kokt skinke inneholder omtrent 2 prosent salt, eller 2 gram salt per 100 gram skinke. Mange av påleggsfavorittene på julebordet inneholder mye mer, så vær obs på mengden du spiser.  

Merke

Produkt

% salt, 2014

% salt, 2015

COOP

Skinkestek

0,5

0,6

Folkets

Skinkestek

1,2

0,9

COOP

Julesylte

1,7

1,7

First Price

Ribberull

1,9

1,9

First Price

Sylte

2,0

2,0

Nordfjord

Juleskinke med honning og sennep

2,0

2,0

Gilde

Skinkestek med julens krydder

2,1

2,2

Gilde

Juleskinke med honning og sennep

2,3

2,3

Gilde

Ribberull

2,3

2,3

Best Pris (Rema 1000)

Julesylte

2,5

2,1

Gilde

Ribberull med sennep og dill

2,5

2,5*

Gilde

Julesylte (i skiver)

3,0

3,0

Gilde

Julesylte (bit)

4,5

3,0

Nordfjord

Julesylte (i skiver)

4,8

2,9

* Fra Gilde.no

Postei

Merke

Produkt

% salt, 2014

% salt, 2015

Salt per porsjon (til én brødskive)

Gilde

Ovnsbakt grov julepostei

1,8

1,8

0,27

Gilde

Ovnsbakt julepostei med julens krydder

1,9

1,9

0,29

Mills

Julepostei toppet med juleskinke

2

2

0,30

Gilde

Ovnsbakt julepostei

2

2

0,30

Mills

Julepostei toppet med bacon

2,3

2,3

0,35

Ingen av juleposteiene vi undersøkte i 2014 har endret saltinnhold i år.

Ost

Merke

Produkt

% salt, 2014

% salt, 2015

Salt per skive

Tine

Edamer

1,5

1,5

0,15

Tine

Gräddost

1,3

1,3

0,13

Arla

Dansk gräddost, skivet

1,7

2

0,28

Tine

Julebrunost

0,7

0,7

<0,1

Landana

Baby-Edamer (Hollandsk)

2,6

2,6

0,26

Fiskepålegg

Merke

Produkt

% salt, 2014

% salt, 2015

Salt per porsjon (til én brødskive)

Delikat

Julsildesalat

2,0

2,0

0,50

Fiskemannen

Røkt laks

3

3,0

0,48

Lerøy

Røkt laks

3

3,0

0,66

Stabburet

Julesild

3,6

3,6

0,72

Godehav

Einerrøkt laks

4

 

0,64

Delikat

Julesild

4,3

4,3

0,86

Stabburet

Juleansjos

7,3

7,3

0,73

Heller ikke blant fiskepåleggene vi har undersøkt har saltinnholdet endret seg.

Husk at et høyt saltinnhold bare er én faktor, og at produkter med mindre salt ikke nødvendigvis er generelt sunnest. For eksempel er mange av fiskeproduktene relativt rike på salt, men å spise fisk som pålegg o.l. er likevel fornuftig. Men det kan altså bli for mye av det gode.

Juleskinke/skinkestek

Merke

Produkt

% salt, 2014

% salt, 2015

Gilde

Bayonneskinke (rå)

0,75

0,75*

Gilde

Julens skinkestek med salt og pepper

1,1

1,3

COOP

Bayonneskinke

1,8

1,8

First Price

Juleskinke med svor, ferdigkokt

2,1

2,1

Gilde

Kokt juleskinke uten svor

2,1

2,5

Nordfjord

Kokt juleskinke, røkt

3,0

2,0

* Fra Gilde.no 

Publisert 17.12.2015