Hopp direkte til innhold

- Bikkja kan få leve

Fra venstre: Helle Grøttum, sykepleier og leder for LHL Astma og allergi, høyrepolitiker Erlend Larsen i helse- og omsorgskomiteen og Olav Kåre Refvem, lege i LHL.
Fra venstre: Helle Grøttum, sykepleier og leder for LHL Astma og allergi, høyrepolitiker Erlend Larsen i helse- og omsorgskomiteen og Olav Kåre Refvem, lege i LHL.

LHL gjennomførte i dag prikktest for allergi av høyrepolitiker Erlend Larsen i helse- og omsorgskomiteen. Testen ble gjennomført av Helle Grøttum, sykepleier og leder for LHL Astma og allergi, sammen med Olav Kåre Refvem, lege i LHL .

LHL benyttet prikktest, for de vanligste luftbårne allergener i Norge, som LHL også kan tilby dråpevaksine for på LHL-eide KAL-klinikken.

Det det testet for:

  • Bjørk
  • Timotei (gress)
  • Husstøvmidd
  • Hund
  • Katt

- Det er veldig bra at dere setter fokus på allergitesting, og at folk heller tester seg enn å leve i uvisshet. Jeg har tenkt at jeg har hatt allergi, fordi det hender det klør i øynene. Det er fint å få avkreftet at det ikke var tilfellet, sier Erlend Larsen, og føyer humoristisk til at da kan jo bikkja få leve.

- Da kan det hende du burde tatt en utvidet allergitest, og sjekket ut enda flere allergener, men de mest vanlige er du ikke allergisk mot . Det kan være du likevel skal prøve allergiøyedråper, for å se om det hjelper i lettere tilfeller av andre allergier, sier Helle Grøttum.

Testen tar 15 minutter og Erlend Larsen fikk resultatet med en gang.

Det kan det være riktig å ta en prikktest hvis du opplever problemer med symptomer som:

  • rennende, røde, kløende og hovne øyne
  • tett og kløende nese og nysing
  • kløe i halsen og heshet
  • trøtthet, slapphet og dårligere konsentrasjon

Prikktesten

Ved en prikktest vil vi kunne se om du er allergisk eller overømfintlig for noen av de allergenene som vi tester deg for. Symptomene dine kan være like uansett om du er allergisk eller overømfintlig.

Allergimedisiner

Hvis testen viser at du er allergisk mot noen av allergenene kan det være aktuelt å behandle med allergimedisiner. En viktig del av behandlingen er å forsøke å unngå det allergenet som forårsaker allergien. Av og til må man også ta blodprøver for å stille riktig diagnose.

Les mer om behandling av allergi

Ikke vondt

Nålen (lansetten) som brukes skal ikke stikkes igjennom huden, kun "prikkes". De fleste opplever derfor ikke undersøkelsen som smertefull.