Hopp direkte til innhold

Biomarkører forteller hvor farlig hjertesykdommen er

Det er DNA-et i hjertecellene som avgjør om mennesker med genfeilen hypertrofisk kardiomyopati faktisk blir syke eller ikke, slår forskere fast.

Å leve med genfeilen som kan medføre hypertrofisk kardiomyopati (forstørret hjerte), er krevende for mange. Mens man før bare kunne fastslå om en person hadde genfeilen eller ikke, har danske forskere nå utviklet en metode for å si noe mer konkret om sykdommen faktisk vil ramme den enkelte. Risikoen for at sykdommen skal bryte ut, avhenger av DNA-et i mitokondriene i hjertecellene. 

Mitokondriene styrer

Forskerne ved Statens Serum Institut og det danske Rigshospitalet undersøkte 91 pasienter gjennom 15 år. De fant ut at mitokondrietypen H ga økt risiko, mens type J ga lavere risiko.

– Vi har vist at H-typen gir seks ganger så stor risiko som J-typen. Hvis du har J-typen, er risikoen din en tredjedel av det man finner hos personer uten noen av typene, sier ovelege Michael Christiansen ved Statens Serum Institut til forskning.no

Også relevant for idrettsutøvere?

De siste årene har det dessværre vært flere tilfeller av fotballspillere som har fått hjerteinfarkt på banen. Det har vist seg at utøverne lider ofte av forstørret hjerte, en tilstand som på mange måter ligner hypertrofisk kardiomyopati.

– Det er en mulighet for at vi i fremtiden også kan screene idrettsutøvere for mitokondrie-type H og dermed økt risiko for plutselig død. Men det krever ytterligere undersøkelser, sier Christiansen til forskning.no.

Statens Serum Institut i Danmark har alt endret prosedyrene i forbindelse med screening for hypertrofisk kardiomyopati. Dermed kan legene vurdere om det er på tide at pasienten får hjertemedisin eller pacemaker. 

Har du hypertrofisk kardiomyopati, bør du snakke med legen din om dette. 

Her kan du lese hele studien om hypertrofisk kardiomyopati.