Hopp direkte til innhold

Depresjon kan øke risikoen for hjertesvikt

Forskning viser at depresjon kan øke risikoen for hjertesvikt. Moderat til alvorlig depresjon er knyttet til hele 40 % høyere risiko i løpet av 11 år, kommer det frem i en ny, norsk studie.

En ny norsk undersøkelse av nesten 63 000 menn og kvinner fra Nord-Trøndelag viser at depresjon kan øke risikoen for hjertesvikt. Moderat til alvorlig depresjon var knyttet til hele 40 % høyere risiko i løpet av 11 år.

Undersøkelsen ble lagt fram på den årlige konferansen EuroHeart Care i Stavanger i april.

Pasienter bør screenes

Resultatene er ikke blitt offisielt publisert i et medisinskfaglig tidsskrift, så de må anses som foreløpige. Forskningssykepleier og doktorgradskandidat ved NTNU, Lise Tuset Gustad, sier at risikoen for hjertesvikt øker jo sterkere symptomene på depresjon er, og at pasienter på sykehus bør systematisk screenes for depresjon.

Risikoen for hjertesvikt øker jo sterkere symptomene på depresjon er.

Depresjon kan påvirke en persons livsstil (for eksempel bidra til usunt kosthold, røyking eller lite aktivitet), men den høyere risikoen for hjertesvikt var i denne studien uavhengig til slike faktorer.

Effektive behandlinger for depresjon

En annen forklaring er at depresjon øker nivåene av stresshormoner, noe som kan fremme kroniske betennelser og forkalkninger i blodårene, og dermed være skadelig for hjertet.

Gustad ved NTNU påpeker også at det finnes effektive behandlinger for depresjon, men det er viktig å få hjelp tidlig.

Hjertesvikt innebærer at hjertet ikke klarer å pumpe så mye blod som kroppen trenger. Det finnes flere typer og årsaker til hjertesvikt.

Les mer: Hjertesvikt

Les mer om studien (forskning.no)