Hopp direkte til innhold

Døli barneskole - sammen redder vi liv

– Det er dere som er heltene

– Han puster ikke. En av elevene i sjettetrinn på Døli barneskole får folkehelseminister Åse Michalsen og øvrige fremmøtte til å humre, da han på en medelev skal demonstrere førstehjelpskurset de som pilotskole i Ullensaker kommune har vært med å utvikle, sammen med LHL, i forbindelse med livredningsprosjektet i grunnskolen: Sammen redder vi liv.

Folkehelseminister Åse Michaelsen deltok selv ivrig og engasjert da elever ved Døli barneskole i Ullensaker kommune demonstrerte det pedagogiske innholdet i livredningskurset, og som i 2019 skal tas i bruk i undervisningen for 630 000 elever på landets 3 000 grunnskoler.

– Det er dere som er heltene, sier Åse Michaelsen, henvendt til barna.

Døli skole elever viser førstehjelp til minister

Billedtekst: Elena, Tyra, Aksel og Masonna i sjettetrinn på Døli barneskole i Ullensaker kommune demonstrerer velvillig overfor folkehelseminister Åse Michaelsen LHLs førstehjelpskurs som de selv har vært med å utvikle sammen med lærerne til alle landets grunnskoler.

Vi må tørre å hjelpe

– Dersom en gammel dame på senteret faller om, handler dette om at dere skal tørre å gå bort til denne damen og prøve å hjelpe. Selv om det er litt skummelt. At vi nå får opplæring innen livredning inn i grunnskolen er kjempeviktig, slik at vi tør å gå frem til den gamle damen for å hjelpe. Vi kan ikke tenke at det er noen andre som skal gå bort til den damen. Vi må hver og en ta ansvar og gå bort til den gamle damen, fordi det kan være at det haster veldig å hjelpe henne. Og så må vi huske å ringe 113.

Datoen er 12. oktober og stedet er Døli Barnskole, i gymsalen. Sjetteklassingene skaper en munter og lystig stemning, mens bakgrunnen for prosjektet "Nasjonal førstehjelpsopplæring for grunnskolen" er alvorlig. Plutselig hjertestans rammer mer enn 3 000 personer hvert år i Norge. Akutt hjerteinfarkt rammer mellom 10 – 15 000 personer årlig, mens hjerneslag rammer 11 000 personer i løpet av et år.

Kostnadsfri førstehjelpsopplæring i grunnskolen

LHL leder prosjektet "Nasjonal førstehjelpsopplæring for grunnskolene". Prosjektet er finansiert av Gjensidigestiftelsen, og er uten kostnad for skolene og andre som får tilbud om å benytte opplæringsprogrammet i 3 år. LHL har gjennomført et forprosjekt med faglig kunnskapsoppsummering i samarbeid med SINTEF og har utviklet digitale læremidler til et begrenset antall læringsmål sammen med lærere ved de første 7 pilotskolene.

Må inn i læreplanen

Tom Staahle, ordfører i Ullensaker kommune, som selv har sykepleierbakgrunn, ønsket velkommen. Han er veldig glad for kontakten med LHL og for at Døli barneskole valgte å være en av pilotskolene. Nå skal førstehjelpsopplæringen innføres i alle skolene i Ullensaker kommune og i alle trinn.

– Dette må bli en del av den nasjonale læreplanen og Norge kan bli et foregangsland innen livredning, understreket Tom Staahle, og skrøt veldig av lærerne og elevene som har vært med i utviklingen av førstehjelpsopplæringen som nå skal ut til alle landets grunnskoler.

Ring 113

Det er også en viktig læring i opplæringen at de første minuttene er avgjørende. Det er derfor helt avgjørende straks å ringe 113, og samtidig begynne med hjerte- og lungeredning. Ved å ringe 113 vil du ved å sette mobilen på høyttaler, få veiledning fra kyndige medisinere, i påvente av at ambulanse ankommer.

Enestående i verden

LHL har ansvaret for opplæringen i grunnskolen.

– I dag finnes det ikke noen systematisert opplæring i skolen på førstehjelp. Mange barn lærer ikke førstehjelp. Nå er vi godt i gang med å få til det, med god hjelp fra lærerne og elevene selv, sier Marit Røed Halvorsen, prosjektleder i LHL for pilotprosjektet Nasjonal førstehjelpsopplæring i grunnskolen.

630 000 elever

Opplæringen omfatter 629 300 elever fordelt på 2 858 grunnskoler i Norge. LHL samarbeider nært med lærerne ved pilotskolene, SINTEF, akuttmedisinske fagmiljøer, professor Petter Andreas Steen ved Universitetet i Oslo, professor Mads Gilbert ved Norges Arktiske Universitet og Tromsø Akuttmedisinske Studentforening (TAMS).

Utprøving

Undervisningsopplegget i førstehjelp blir i 2018 utviklet sammen med pilotskolene, med evaluering fra SINTEF. Endelig undervisningsopplegg skal tas i bruk nasjonalt fra 2019 av. Det blir gratis for skolene å bruke i sin opplæring i livredning.

Sammen-redder-vi-liv_prosjektgruppen-med-folkehelseministeren_Døli-skole_web.jpg

Foto: Sammen redder vi liv. Marit Røed Halvorsen, prosjektleder i LHL for pilotprosjektet Nasjonal førstehjelpsopplæring i grunnskolen, sammen med folkehelseminister Åse Michaelsen, Are Helseth (LHL) og Ruth-Jorunn Segadal Breiland (LHL).