Hopp direkte til innhold

Følg med på dine helseverdier

Det beste og viktigste du kan gjøre for å forebygge hjerte- og karsykdommer er å leve sunt. Høyt kolesterol, høyt blodtrykk og høyt blodsukker er risikofaktorer for å få sykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Følg med på disse verdiene, kroppens varsellamper, da har du et godt utgangspunkt for god helse.

Dine verdier på blodtrykk, kolesterol og blodsukker sier noe om hvilken risiko du har for sykdom. Ved å kjenne dine verdier vil du kunne endre levevaner og gjøre andre tiltak som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom hvis tallene går over de anbefalte nivåene.

Se filmen:

Hva bør verdiene være?

Grenseverdier for når man bør vurdere behandling for enten høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller høye blodsukkerverdier er:

  • Blodtrykk: 140/90
  • Totalkolesterol: > 5
  • LDL kolesterol (dårlig kolesterol): > 3
  • Langtidsblodsukker (HbA1c): 5,8 
  • Fastende blodsukker: 7

Har du rask og uregelmessig puls bør du ta opp dette med legen din.

Dette er grenseverdier for ellers friske personer og legen vil vurdere verdiene i forhold til hver enkelt person. Det er ofte nødvendig å gjøre flere målinger før en velger å starte behandling.

Lev sunt

Med å leve sunt menes i hovedsak å ha et kosthold med høyt innhold av frukt, grønt, fisk og grove kornprodukter og mindre inntak av hurtigmat, fett fra meieri- og kjøttprodukter, sukker og salt. Regelmessig fysisk aktivitet og fravær av tobakksprodukter er også viktig.

Les mer: Ernæring og helse

I tillegg til å leve sunt er det viktig å ha kontroll på risikofaktorene for å utvikle hjerte- og karsykdommer og hjerneslag. De viktigste risikofaktorene er:

I tillegg øker hjerteflimmer risikoen for hjerneslag