Hopp direkte til innhold
Oslo lufthavn Gardermoen
Foto: Avinor - Nordic Office of Architecture - Ivan Brodery

LHL bemanner korona-teststasjonene ved landets hovedflyplass

I går kl. 17.00 åpnet to teststasjoner ved Oslo lufthavn Gardermoen (OSL) hvor passasjerer som kommer fra utlandet kan testes for Covid-19-smitte. Personell fra LHL-sykehuset bemanner stasjonene og gjennomfører selve testene på flyplassen.

Ullensaker kommune har det medisinske og organisatoriske ansvaret for teststasjonen, Avinor stiller med lokaler og infrastruktur. LHL har avtale med Ullensaker kommune om å drifte testasjonene i første omgang til nyttår. Det er gitt statlige garantier for oppdraget.

Oslo Lufthavn Gardermoen ligger i Ullensaker kommune, og kommunen har dermed ansvar for smittevern ved flyplassen. Mandag 10. august anmodet Helsedirektoratet Ullensaker kommune om å opprette en teststasjon. Tre dager senere er dette på plass.

Koronatestsenter på OSL
Fra venstre: Eyvind J. Schumacher (ordfører i Ullensaker kommune), Tom Sundar (fungerende kommuneoverlege i Ullensaker) og Jane Castro (sykehusdirektør LHL-sykehuset Gardermoen).

Et viktig samfunnsoppdrag

- Vi er veldig glade for å få dette oppdraget. Det er et viktig samfunnsoppdrag å bidra til å dempe import av Covid-19-smitte, sier Jane Castro, leder for LHL-sykehuset Gardermoen, som viser til at LHL-sykehuset har erfarent medisinsk personell som er vant med å gjennomføre koronatester.

Takker LHL

– Det har åpnet teststasjoner ved flere lufthavner de siste dagene. Det har forståelig nok vært en utålmodighet i offentligheten om at det også ved landets hovedflyplass skal være mulig for reisende fra utlandet å få utført en koronatest. Vi er glade for at teststasjonen ved OSL åpner i dag, sier ordfører i Ullensaker kommune, Eyvind J. Schumacher, som takker LHL for så raskt å få teststasjonene opp og gå med faglig kvalifisert personell.

– Målet er å teste inntil 80 personer i timen, døgnet rundt. Det er vanskelig å estimere nøyaktig hvor mange av de reisende som dette vil være aktuelt for. Dersom pågangen blir stor, vil vi vurdere å øke testkapasiteten og bemanningen, forteller fungerende kommuneoverlege i Ullensaker, Tom Sundar.

Les mer: Korona-teststasjon ved OSL åpner i dag (ullensaker.kommune.no)