Hopp direkte til innhold

LHL-hjertestartere i drosjene i Finnmark

Par i hjerter: Målfrid Mikkola, leder av LHL i Sør-Varanger, fikk i våres ideen om å plassere ut hjertestartere i samtlige drosjer i Finnmark. Forrige fredag ble de første 30 hjertestarterne fra Vertikal Helse fraktet med fly til Kirkenes.

Hennes mann, Bjørn-Erik Mikkola, som er styreleder i Norges taxiforbund, avdeling Finnmark, tente på ideen.

– Min store drøm er at når folk ser en taxi ett eller annet sted i fylket, så skal de vite at det er en hjertestarter i bilen, sier Bjørn-Erik Mikkola til iFinnmark. Han har styret i Finnmark Taxi bak seg i aksjonen.

– Jeg har som hårete mål at alle 127 drosjer i fylket innen kort tid skal ha hjertestarter i bilen, sier Bjørn-Erik Mikkola. Han har utfordret kommunene, drosjenæringen og bedrifter i Finnmark til å være med på finansieringen.

– Vi håper at hjertestartere lett tilgjengelig i drosjene kan bidra til å redde flere liv. Hvis bare et liv blir reddet, så har dette oppdraget vært vellykket, sier Målfrid Mikkola.

LHL-initiativ

– Det var kona Målfrid som satte meg på ideen, understreker Bjørn-Erik Mikkola. Målfrid har selv hatt hjerteproblemer, og har fått operert inn pacemaker. Målfrid har mange års engasjement i Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke (LHL) bak seg, og er nå leder i LHL i Sør-Varanger.

Saken har fått bred omtale i mediene i Finnmark, og også i rikssendingene i TV2 og NRK.

Nasjonalt nivå

Nå tas saken også opp på nasjonalt nivå. Norges Taxiforbund og LHL har innledet samtaler for å følge opp saken på nasjonalt nivå.