Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Mer allergi enn tidligere?

Du har kanskje tenkt over det du også? Langt flere enn "i gamle dager" har pollenallergi, astma og eksem. Karin C. Lødrup Carlsen, overlege og forskningsleder ved Kvinne- og barneklinikken, Oslo universitetssykehus gir noen svar i bloggen hun har skrevet på forskning.no

Grunnlaget for utviklingen av de fleste av disse sykdommene ser ut til å legges allerede ved starten av livet. Helt fra fødselen av styrkes immunforsvaret i møtet med partikler, matvarer og annet som finnes i våre omgivelser. Immunforsvaret skal lære seg å skille mellom "farlig" og "ikke farlig", skriver Carlsen.

Immunforsvarets oppgave er å kjenne igjen og bekjempe virusinfeksjoner og farlige bakterier. En måte å forklare allergi på er at det er en ubalanse mellom toleranse og forsvar, altså måten kroppen møter "angrepet" på.

Mye forskning tyder på at det er en sammenheng mellom oppvekstmiljø og forekomst av astma og allergi senere i livet. Det ser ut til at det er viktig å bli utsatt for ulike bakterier, partikler osv så tidlig som mulig slik at immunforsvaret modnes. Det gjelder helt fra møtet med morens tarmflora i fødselskanalen, til det miljø man lever i i oppveksten. Det ser blant annet ut til at det vokse opp tett på dyr, gjør barna mindre utsatt. På en gård med husdyr vil barnet møte et mangfold av bakterier og andre mikroorganismer.

Tobakk og luftforurensning blant verstingene

De mest kjente og veldokumenterte risikofaktorene for allergiske sykdommer hos barn er eksponering til tobakk, fuktskade i hus og luftforurensning, særlig fra dieseleksospartikler. Dette er det viktig å ha tiltak som bøter på. På den annen side er det viktig og interessant å merke seg at man nå også tror at overdreven bruk av antibiotika og antiseptiske midler og begrenset mangfold av normalt utemiljø (som man finner i skoger og på gårder) under oppveksten kan bidra til sykdom fremfor toleranse.

Les mer om saken på Karin C. Lødrup Carlsens blogg på forskning.no.