Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Blodpropp og lange flyreiser

Det er en veldig liten sjanse for å få blodpropp i bena under flyreise, men noen er mer utsatt. Mange kan ha nytte av å bruke støttestrømper, men ikke alle.

Blodpropp i venene i et ben, særlig i leggen, kalles dyp venetrombose. Ved langvarig stillesitting eller sengeleie øker sjansen for å få blodpropp i benet, og lange flyreiser er derfor en risikofaktor. Langvarige flyreiser kan også påvirke risikoen på grunn av lavt lufttrykk i kabinen, tørr luft og lavt væskeinntak. Dyp venetrombose kalles derfor også "økonomiklasse-syndrom".

Ler mer om blodpropp

Lett å overse symptomene

Noen symptomer på dette er hevelser, rødhet og varme i benet, men det kan være lett å overse. Ved blodpropp hemmes tilbakeføringen av blodet til hjertet. I verste fall kan blodproppene rive seg løs fra blodkarene og sette seg fast i for eksempel lungene og gi lungeemboli.

Les mer om: Dyp venetrombose

Det antas at omtrent 5 000 nordmenn får venetrombose hvert år, det vil si at det rammer om lag 1 av 1 000, hvorav flertallet får det i et av bena. Den enkeltes sannsynlighet for å få venetromboser under flyreiser er lav: forekomsten har vært estimert til ett tilfelle per 4 650 flyturer på mer enn 4 timer (1). Risikoen er imidlertid forhøyet hos pasienter som nylig har vært operert eller vært lite i bevegelse, hos eldre, hos personer med åreknuter i bena og hos overvektige samt gravide.

Bevegelse, støttestrømper og medisiner forebygger

Å være i bevegelse er det mest effektive for å forebygge blodpropper i bena på reise. Elastiske kompresjonsstrømper, støttestrømper, motvirker også blodpropper. De fleste som har hatt dyp venetrombose i bena tidligere anbefales å bruke støttestrømper i lengre tid etterpå. Støttestrømper gir mest kompresjon ved ankelen, slik at blodet lettere strømmer oppover mot hjertet i stedet for mot foten.

Støttestrømper

Selv om støttestrømper er trygge, er de ikke for alle. Pasienter med hjertesvikt og store ødemer i bena bør forhøre seg med lege før de bruker støttestrømper. Det samme gjelder personer med nedsatt blodsirkulasjon i bena ("røykeben").

Studier av nesten 2 500 flypassasjerer viste at 46 av de 1 245 som ikke brukte støttestrømper fikk dyp venetrombose, mot bare to av de 1 237 som brukte støttestrømper. Bruk av støttestrømper reduserte med andre ord risikoen med hele 90 prosent. Flyturene varte i mer enn sju timer i disse studiene (2).

Medisiner

For personer som har kjent og høy risiko for å få venetrombose anbefales i enkelte tilfeller også blodfortynnende medikamenter dersom de ikke samtidig har økt risiko for blødninger.

I tillegg anbefales det at man er forsiktig med å ta sovetabletter ved lange flyturer, slik at man ikke blir sittende stille for lenge. Et høyt alkoholinntak frarådes også, da det gir risiko for dehydrering, som også er en risikofaktor for venetrombose.

Les flere tips om reising med blant annet hjertesykdom

Kilder

  1. Kuipers, S. m.fl. The Absolute Risk of Venous Thrombosis after Air Travel: A Cohort Study of 8,755 Employees of International Organisations PLoS Medicine, 2007.
  2. Hsieh, H-F. og Lee, F-P. Graduated compression stockings as prophylaxis for flight-related venous thrombosis: systematic literature review Journal of Advanced Nursing, 2005.