Hopp direkte til innhold
Helene og Mathieu
Foto: Mer film

Vi anbefaler filmen HÉLÈNE & MATHIEU!

Det var en sterk førpremiere på filmen HÉLÈNE & MATHIEU på Gimle kino denne uken.

Julen er for mange en tid å besøke en kino og se en god film. Denne julen er det en helt spesiell perle av en fransk film som har premiere flere steder i Norge den 25. desember 2022. Det er ingen lystig film, men en varm, vond og vakker film om det aller mest grunnleggende i menneske, nemlig døden og kjærligheten, i all sin brutalitet. Om du er kronisk syk, pårørende eller bare ute etter en uforglemmelig filmopplevelse, kan denne filmen anbefales på det sterkeste. Men vær forberedt på at det er tøffe tak!

Filmen handler om en Héléne som får diagnosen IPF (idiopatisk lungefibrose) og hvordan denne alvorlige lungetilstanden forandrer livet hennes og fører henne til Norge.

Det var  interessegruppen LHL IPF som sammen med Mer filmdistribusjon arrangerte førpremieren på Gimle kino. På forestillingen var det ekstra smitteverntiltak i forhold til en vanlig kinoforestilling for at de som er lungesyke eller andre som til vanlig er restriktive i forbindelse med deltakelse på offentlige arrangementer skulle få sjansen til å se filmen før den ordinære premieren.

Redd liv — bli organdonor!

Leder av LHL IPF, John Solheim, holdt en kort innledning og ønsket velkommen før filmen.

John Solheim, leder av LHL IPF, holdt en kort innledning og ønsket velkommen før filmen.

For meg er dette første kinoforestilling på i hvert fall to og et halvt år. Jeg har idiopatisk lungefibrose, og jeg vet at en del av dere som er her i kveld også har det samme. Dette er vel et av få steder hvor vi kan hoste uten at noen ser rart på oss. Lungefibrose, for dere som ikke vet det, er en unaturlig arrdannelse i lungene. Vi har problem med å nyttiggjøre oss den luften vi får inn. Oksygentransporten og oksygennivået går rett i bakken. Det gjør at motbakkene, det er ikke noe vi er sterke på lenger.

Filmen gir et godt innblikk i hvordan personer med IPF oppfattes. Det er en sterk og gripende film! 

John Solheim

John Solheim kom også med en klar oppfordring:

Når du har lungefibrose er til syvende og sist den eneste kurative behandlingen transplantasjon. Bli derfor organdonor!

NRK Filmpolitiet har anmeldt filmen etter visning på filmfestivalen i Cannes og den til vanlig strenge Birger Vestmo gir filmen et terningkast 5. «More than ever» har fått navnet «HÉLÈNE & MATHIEU!» på norsk.

Han skriver – "Denne franske filmen (med norske Mer Film som co-produsenter) benytter Hjørundfjorden på Sunnmøre som en spektakulær arena for en sterk, bevegende og usentimental historie om å måtte forholde seg til døden. Vicky Krieps spiller fenomenalt i rollen som den franske kvinnen som reiser dit for å få ro, mens Bjørn Floberg er bunnsolid som den norske mannen som gir henne både husrom og terapi. Det gjør likevel størst inntrykk å se Gaspard Ulliel, som døde i en skiulykke i januar, i en film som diskuterer døden og hvordan man skal benytte seg av den tiden man har igjen på jorden.

Bilde fra filmen HÉLÈNE & MATHIEU!

«More Than Ever» har kanskje et mørkt og dystert tema, men regissør og manusforfatter Emily Atef forteller finstemt og nyansert om å klamre seg til livet når man må avfinne seg med døden.

Jean-Michel Fourrier er leder i den Franske lungefibroseforeningen og har vært rådgiver i forbindelse med produksjonen av filmen. "Uten å avsløre for mye så kan jeg si at jeg kjente meg godt igjen i den første delen av filmen. Der er hovedfiguren i sjokk etter å ha fått beskjed om at hun har fått IPF (Idiopatisk lungefibrose) og dette fører til at hun fullstendig mister seg selv, både i sitt profesjonelle-, private- og i sitt indre liv. Hun mister alle kjente referanser og må ta sterke valg som vil kunne endre alle disse sidene ved livet."

Min kone kjente seg også igjen i rollen som pårørende som føler seg avvist og fremmedgjort, tilsidesatt i forhold til sykdommen som har rammet partneren.

LHL IPF - liten, men sterk interessegruppe!

Sterk opplevelse

– Jeg tror at dette er første gang jeg har vært på kino og opplevd at når rulleteksten starter, så er det ingen som rasler med klær, ingen som haster ut til neste avtale eller hjem. Det er helt stille i kinosalen, det eneste som høres er musikken som spilles sammen med rulleteksten, sier John Solheim. Han har nettopp sett førpremieren på HÉLÈNE & MATHIEU.

– Dette var en sterk, men god opplevelse. I det rulleteksten stille glir forbi så vandrer tankene, hva var det jeg nettopp hadde sett — en film om en fransk dame som får en IPF-diagnose og finner sin ro på det norske vestlandet. En film som behandler diagnosen, pasienten og de pårørende med klokskap og respekt. Stillheten i kinosalen forteller noe av det samme, jeg er ikke den eneste som sitter og reflekterer mens rulleteksten glir forbi. Alt i alt så vil jeg framheve gode skuespillerprestasjoner. Det er tydelig at de har satt seg inn i diagnosen og effekten den kan ha både på pasient og pårørende. Det var enkelte scener der jeg faktisk holdt pusten når hovedpersonen tar seg helt ut.

Jeg så dette komme før det ble avslørt i scenen — dette var godt gjenkjennelig fra eget liv.

Dette er en hjertevarm, sterk og velspilt film med en god historie og rom for ettertanke. Kan absolutt anbefales, avslutter Solheim.