Hopp direkte til innhold

6 ofte stilte spørsmål om influensa

Rundt 1,6 millioner mennesker i Norge har en større risiko for komplikasjoner av influensa. Helsegevinsten kan være stor om du vaksinerer deg, og spesielt barn og voksne med enkelte kroniske sykdommer bør ta influensavaksine hvert år. Les mer om influensavaksinen her!

 1. Hvordan smitter influensa?
  Influensa smitter ved at man puster inn dråper med influensavirus fra personer som er smittet og som hoster og nyser. Smitte kan også forekommer gjennom direkte kontakt. Det tar vanligvis to dager fra smitte til symptomer og man er selv smittebærer fra dagen før symptomene oppstår og i tre-fem dager etterpå.

 2. Hvilke symptomer er typisk for influensa?
  De vanligste symptomene kommer brått med feber, muskelsmerter, hodepine, slapphet, rennende nese, sår hals og tørrhoste. Varigheten er oftest fra 7-10 dager.

 3. Hvorfor influensavaksine?
  For enkelte kan sesonginfluensa gi alvorlige bivirkninger og er du eller ditt barn i risikogruppen anbefales det å ta influensavaksinene årlig. Den vanligste komplikasjonen er lungebetennelse og forverring av den kroniske grunnsykdommen.

 4. Hvorfor må influensavaksinen tas årlig?
  Influensaviruset endrer seg fra år til år og vaksinen tilpasses endringene. Dessuten vil effekten av vaksinen avta over tid.

 5. Hva beskytter influensavaksinen mot?
  Vaksine mot sesonginfluensa gir beskyttelse mot flere typer influensavirus men den beskytter ikke mot andre typer virus og bakterier som kan gi lignende symptomer.

 6. Hvilke bivirkninger kan influensavaksinen gi?
  Typiske bivirkninger er ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet. I tillegg kan man oppleve å få feber, lett sykdomsfølelse og muskelsmerter. Det forekommer sjeldent allergiske reaksjoner eller andre alvorlige bivirkninger.

Les mer: På Folkehelseinstituttets nettsider kan du lese mer om sesonginfluensa.

Få nyhetsbrev fra LHL

Her kan du lese nytt om fysisk aktivitet og helse, kosthold, korona, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse.

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette.

Du kan når som helst melde deg av. Les mer om hvordan vi behandler dine data på lhl.no/personvern
Vi bruker Mailchimp til å sende nyhetsbrev. Les om MailChimp og personvern.