LHL-klinikken Oslo

Hopp direkte til innhold

Vi utreder allergier. Du vil få time hos den spesialisten som lettest kan hjelpe deg med dine allergiplager

  • Ventetid: Ingen ventetid, du trenger ikke henvisning.

Vi sjekker om du reagerer på noen av de vanligste allergifremkallende stoffene ved hjelp av en prikktest.

Prikktesten måler forekomsten av spesifikt IgE - en type protein som blir produsert av immunsystemet i kroppen og som er de primære antistoffene som er ansvarlige for allergiske reaksjoner. Dette gjør vi ved å prikke inn allergifremkallende stoffer (allergener) i underarmen din med en spesiell tynn nål.

Resultatet av prikktesten viser om du er allergisk mot for eksempel bjørk, hassel, or, burot, timotei, raigress, hund, katt, husstøvmidd og forskjellige muggsopper.

Resultatet vil alltid vurderes av en spesialist og derfor kommer det konsultasjonspris i tillegg.

Symptomer

Det kan det være riktig å ta en prikktest hvis du opplever problemer med symptomer som

  • rennende, røde, kløende og hovne øyne
  • tett og kløende nese og nysing
  • kløe i halsen og heshet
  • trøtthet, slapphet og dårligere konsentrasjon

Behandlingsdetaljer

Prikktest er en allergitest hvor allergenene prikkes inn i huden. En liten dråpe med ekstrakt (allergen) fra for eksempel melk, egg, bjørk, gress eller katt blir lagt på underarmen din.

I tillegg legges det en dråpe med saltvann for negativ kontroll, og en dråpe med histamin for positiv kontroll. 

Deretter prikkes det et lite hull i huden gjennom dråpen. Etter 15 minutter er resultatet av prikktesten klart. Det er størrelsen på hevelsene/vablene som forteller om du er allergisk. Størrelsen har imidlertid ikke sammenheng med hvor allergisk du er, men med hvor følsom huden din er.

Nålen (lansetten) vi bruker skal ikke stikkes igjennom huden, kun "prikkes". De fleste opplever derfor ikke undersøkelsen som smertefull.

Om forløpet

Forberedelser

Prikktesten kan påvirkes av allergitabletter (antihistaminer) derfor skal du ikke ta allergitabletter de siste syv dagene før testing. Eksempler; Zyrtec, Aerius, Cetirizin, Telfast, Phenarmin og Loratadin.

Langvarig behandling med kortisontabletter i høyere doser enn 10 mg per dag må ikke tas de siste 24 timene. Ikke smør kortisonkrem på underarmen det siste døgnet før testen.

Bodylotion, kremer o.l. må ikke brukes på armene selve undersøkelsesdagen. Kortisonkremer og salver (gruppe III og IV) kan påvirke størrelsen på vablene/hevelsen. Derfor bør du også unngå dette den siste uken før testen.

Astmamedisiner, øyedråper og nesespray tas som vanlig, også på selve undersøkelsesdagen.

Du kan ikke gjennomføre prikktest hvis du har eksem eller elveblest på det stedet som skal testes.

Les LHL Astma og allergi sin sak om Allergitester og diagnose

Etter

Du må sitte på undersøkelsesrommet en halv time fra prikkene er satt før du kan dra hjem. Dersom du klør der prikkene er satt kan du smøre med kortisonsalve og/eller ta allergitabletter.

Oppfølging

Positiv prikktest

Prikktesten er positiv når vablen/hevelsen er større eller lik tre millimeter, etter at størrelsen på den negative kontrollen er trukket fra.

Hvis testen er positiv betyr det at du er sensibilisert, det vil si at du har dannet spesifikke IgE‐antistoffer mot det aktuelle stoffet du er testet for. Dette er likevel ikke ensbetydende med at du vil reagere med allergisymptomer. Du kan også teste positivt på et spesielt allergen selv om du ikke opplever plager.

Negativ prikktest

Hvis prikktesten er fullstendig negativ er det veldig lite sannsynlig at du har allergi, men en negativ prikktest kan også innebære at du ikke har testet på det allergenet du faktisk er allergisk mot. En negativ prikktest er nyttig med tanke på å utelukke en allergisk reaksjon. Et negativt resultat utelukker imidlertid ikke en allergisk årsak til plagene.

Allergitesten samholdes med symptomene du beskriver for å avgjøre om det er allergi eller ikke.

Våre spesialister

Susanne Borge

Susanne Borge

HR-ansvarlig. Sykepleier.

LHL-klinikken Oslo (KAL-klinikken)

Lang erfaring innen utredning av allergi.