Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Endetarmsundersøkelse Anorektoskopi

Plager fra endetarmen er vanlig. Friskt blod i avføringen eller toalettskålen, deler av slimhinne som kommer ut, smerter, væsking og kløe er hyppige symptomer og kan ha ufarlige eller mer alvorlige årsaker.

Kjøp privat fra
2 970,-
Prisen inkluderer konsultasjon og undersøkelse.
Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Undersøkelsen tar omtrent 5 minutter

Enkelte tilstander kan behandles direkte, slik som små hemorroider. Andre ganger er anorektoskopi nødvendig for å utelukke eller utrede alvorlige tilstander som endetarmskreft og analkreft.

Kort beskrivelse

Undersøkelse av endetarmsåpningen, analkanalen og resten av endetarmen foregår liggende med beina i beinholdere, slik som en gynekologisk undersøkelse.

Først undersøkes det ytre området rundt endetarmsåpningen i godt lys. Så påføres gele, før analkanalen undersøkes forsiktig med en finger. Deretter undersøkes endetarmen og analkanalen med to ulike, tynne plastkikkerter, Anoskop og Rektoskop.

Det er ikke nødvendig med bedøvelse for denne undersøkelsen.

Om forløpet

Forberedelser

Det er viktig at endetarmen er helt tømt før undersøkelsen, dette oppnår du ved å benytte klystér fra apoteket.

Ytterligere instrukser får du ved timeinnkalling.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.