Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
  • Pasienter fra Nordre Follo skal ikke møte til time. Bestill digital time, eller flytt time frem i tid.
Viktig melding
Mage og tarm

Tykktarmundersøkelse Koloskopi

Koloskopi (kolonoskopi) er en undersøkelse av tykktarmen, endetarmen og i enkelte tilfeller siste del av tynntarmen.

Pris fra
5 700,-
Tillegg for materiell.
Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Selve undersøkelsen tar vanligvis mellom 30-45 minutter.

Typiske sykdommer og symptomer som utredes med koloskopi er tykk- og endetarmskreft, polypper, betennelsestilstander i tarmen, divertikulose (utposninger), blod i avføring og endringer i avføringsmønsteret.

Kort beskrivelse

Utredning av mageplager består i klargjøring av sykehistorie, kroppsundersøkelse, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk.

Utstyret som brukes er et høyoppløselig kamera med linse på tuppen av en lang, bøyelig slange som kommer til i hele tykktarmen. Kameralinsen gir en kraftig forstørrelse, slik at selv små forandringer i slimhinnen blir tydelig på en skjerm.

Om forløpet

Forberedelser

Forberedelse til undersøkelsen er helt avgjørende for et vellykket resultat. Det er viktig at tarmen er fullstendig tømt for avføring. Du vil få resept på tømningsmiddel som du henter på apoteket og det er viktig at du følger instruksjonene helt nøyaktig. Du begynner å tømme tarmen dagen før undersøkelsen. Dersom du bruker blodfortynnende medisiner må du informere oss om dette senest 4 dager før, slik at vi kan gi beskjed om hvordan du skal ta disse medisinene før undersøkelsen. Du kan ta alle dine andre medisiner som du pleier.

Selve dagen

Før undersøkelsen skal du skifte til en undersøkelsesbukse med en liten åpning bak. Du vil få en kort samtale med legen. Selve undersøkelsen tar vanligvis mellom 30–45 minutter. Undersøkelsestiden kan variere mellom ulike pasienter. De fleste undersøkes liggende på venstre side, og det er ofte behov for at man endrer stilling underveis slik at tarmen flytter på seg inne i bukhulen.

Du må være forberedt på at det kan være litt ubehagelig, og opplever du sterke smerter, kan du få tilbud om smertestillende eller beroligende medisiner underveis. Ofte må vi ta små vevsprøver av slimhinnen for å undersøke nærmere i mikroskop. Små og mellomstore polypper kan vi fjerne direkte, dersom du ikke bruker blodfortynnende medisiner.

Dersom det er helt spesielle årsaker, kan undersøkelsen utføres i narkose. Dette vil medføre et pristillegg.

Etter

Du vil få samtale med legen om eventuelle funn. Det kan være behov for kontroll eller henvisning til et annet sykehus. Dersom det ikke er blitt brukt noe beroligende eller smertestillende medisiner, kan du selv kjøre bil hjem. Har du fått slike medisiner, kan du ikke kjøre bil før neste dag.

Noen kjenner litt ubehag i magen, men dette går vanligvis over i løpet av noen få timer. Du kan spise og drikke som normalt. Dersom det er tatt vevsprøver, vil du få svar på dette 2–3 uker etter undersøkelsen.

Risiko

Koloskopi er en meget trygg undersøkelse. Likevel vil det være en risiko knyttet til fleste medisinske prosedyrer. Det kan blø litt etter fjerning av polypper og vevsprøver. Studier viser at man kan skade tykktarmen i ca 1 av 2000 prosedyrer, men vi vil ta alle forbehold for å gjøre undersøkelsen på tryggeste måte. Du må regne med litt ubehag en stund etter undersøkelsen, men får du sterke magesmerter, blødning fra endetarmen eller føler deg svimmel, må du kontakte lege.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.

Multiresistente bakterier (MRSA) etter sykehusopphold i utlandet
Har du jobbet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden siste 12 måneder (det vil si innleggelse på sykehus, oppfølgende poliklinisk behandling eller tannbehandling) må du sjekke deg hos fastlege om du kan være bærer av motstandsdyktige bakterier. Prøvesvar må fremlegges oss.