Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Utposninger i tykktarmen Divertikulose

Divertikulose er navnet på en vanlig tilstand der det forekommer én eller flere utposninger i tykktarmen.

Pris fra
4 340,-
Prisen inkluderer konsultasjon og undersøkelse.
Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid

Slimhinnen på tarmens innside er beskyttet av både langsgående og sirkulære muskellag, men tarmens muskler kan ha små svakheter som over tid kan tillate at slimhinnen bukter seg litt ut fra tarmens hulrom. Slike utposninger kalles divertikler, og er en helt godartet tilstand uten noen sammenheng med kreft. Utposningene er sjeldent over 1 cm i størrelse, og det er stort sett den siste delen av tykktarmen som involveres, selv om man kan finne divertikler i hele tarmen.

Divertikulose er vanligere i vesten, og har sammenheng med arvmateriale og muligens kosthold. Kosthold som er rikt på fiber, råkost og ubehandlet mat har i noen studier vist å redusere forekomst av divertikulose, selv om ikke alle er helt enige om dette.

Tilstanden er litt vanligere hos menn, og forekomsten øker med alder. I 60-årsalderen finner vi divertikulose hos omtrent halvparten av pasientene.

Tilstanden er vanligvis helt ufarlig. Det er aldri påvist noen sammenheng mellom divertikulose og tykktarmskreft.

Symptomer

Vanligvis er det ingen symptomer på divertikulose. Dersom det forekommer svært mange divertikler, er noen ganger også tarmmusklene tykke og stive, og fordøyelsesfunksjonen til denne delen av tarmen kan bli nedsatt. Avføringen kan da bli treg og tynn.

Det kan hjelpe med kostholdsendringer, avføringsmidler og i svært spesielle tilfeller operasjon, hvor denne delen av tarmen opereres bort.

Kort beskrivelse

Divertiklene kan bli betente, men for de aller fleste er dette en kortvarig betennelse som ikke trenger antibiotikabehandling. Betente divertikler kalles divertikulitt og kjennetegnes av en vedvarende smerte i nedre venstre side av magen, spesielt hvis du hoster eller beveger deg, ledsaget av feber og redusert allmenntilstand. Dersom du oppdager slike symptomer, må du henvende deg til legevakt for vurdering. I meget sjeldne tilfeller kan divertikulitt være alvorlig.

Divertikulose diagnostiseres vanligvis ved kameraundersøkelse av tykktarmen, sigmoidoskopi eller koloskopi. CT-undersøkelse av tykktarmen utføres i enkelte tilfeller.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.