Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Analfistel – falsk forbindelse mellom analkanal og huden utenfor endetarmsåpning

En analfistel er en tynn kanal mellom analkanalen og huden ved siden av endetarmsåpningen. Tilstanden skyldes en betennelse i dette området.

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid

Den kan gi betydelige plager i form av siving av avføringsvæske i undertøyet, luktproblemer og infeksjoner med bylldannelse i disse hudområdene. Tilstanden utredes med anorektoskopi og noen ganger koloskopi og MR-undersøkelse.

Analfistel ses hyppigst hos pasienter med Crohns sykdom.

Kort beskrivelse

Det finnes mange ulike behandlingsmetoder for analfistel. Det er viktig å påvise nøyaktig hvor fistelen går. Helt overflatiske fistler kan spaltes direkte, mens fistler som omfatter lukkemuskelen og går høyere opp i analkanalen, trenger mer avansert behandling.

Første steg er vanligvis å plassere et permanent dren i kanalen. Dette gjøres for å holde kanalen helt åpen og redusere forgreninger og betennelse før endelig behandling. Et slikt dren er et mykt, tynt gummibånd som går inn gjennom fistelen og ut gjennom endetarmen. Dette beholder du i noen uker før neste steg som er operasjon.

Du vil diskutere ulike behandlinger med kirurgen på LHL.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.