Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Brystbrann og spiserørsbetennelse

I dag finnes det effektive medisiner mot ”gastroøsofageal refluks”: sure oppstøt, halsbrann, brystbrann og spiserørsbetennelse.

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: ca 45 minutter, noe lengre tid ved vanskeligere forhold. Du kan reise hjem samme eller neste dag.
  • Sykmelding: Sykmelding: Inntil 10 dager, avhengig av hva slags arbeid du har.

I noen tilfeller er ikke medisinsk behandling tilstrekkelig, og operasjon må vurderes for å forsterke lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken. Det vanligste inngrepet utføres med kikkhullsteknikk i full narkose og kalles ”laparoskopisk fundoplikasjon”.

Symptomer

De vanligste symptomer er sure oppstøt, halsbrann og brystbrann, sjeldnere hoste og heshet. Spiserøret kan ta skade av langvarig refluks med kronisk spiserørsbetennelse som kan gi smerter og svelgvansker. I sjeldne tilfeller kan det oppstå celleforandringer nederst i spiserøret som bør følges med hyppig gastroskopi (hyperlink) for å unngå utvikling til spiserørskreft.

Utredning består av gastroskopi (hyperlink), ph- og trykkmåling i spiserøret, og i noen tilfeller røntgenbilder eller CT. Dersom det er samsvar mellom dine opplevde plager og utredningsfunn er laparoskopisk fundoplikasjon et meget effektivt tiltak mot refluks. Det er helt avgjørende med grundig utredning av denne tilstanden og god informasjon av kirurg før operasjonen.

Kort beskrivelse

Operasjonen gjøres som kikkhullsmetode. Buken fylles med gass, og ved hjelp av 5 små innstikk gjennom bukveggen under ribbeina på venstre side introduseres videokamera og instrumenter.

Operasjonen har to trinn: den første går ut på å gjøre spiserørets åpning i mellomgulvet litt trangere, og den andre går ut på å konstruere en ekstra muffe rundt spiserøret, hvor den øverste delen av magesekken trekkes bak spiserøret og festes til seg selv (illustrasjon).

Sårene lukkes som regel med tråd som ikke trenger å fjernes etter operasjon.

 

Om forløpet

Etter

Du kan reise hjem etter 4 timer hvis du ubesværet kan drikke og småspise etter operasjonen. Enkelte ganger vil det oppstå litt hevelse rundt spiserøret og svelging kan oppleves som vanskelig. I enkelte tilfeller anbefaler vi at du blir til neste dag. Du vil få resept på smertestillende tabletter, og sykemelding i 1 uke. Vi vil gjerne at du kommer til kontroll etter omtrent 2 måneder etter operasjonen.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.