Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Brystbrann og sure oppstøt

Disse plagene er svært vanlige og skyldes dårlig lukkemekanisme mellom spiserøret og magesekken. Når trykket i magesekken stiger skal denne mekanismen hindre surt innhold fra magesekken i å komme opp i spiserøret.

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid

I de fleste tilfeller kan disse plagene bedres med såkalte konservative tiltak. Eksempler på dette kan være vektnedgang og justering av kostholdet. Man kan også redusere plager ved å heve hodeenden på senga. Om man fortsatt har plager kan syrereduserende medisin bedre problemene for de fleste.

Allikevel er det noen som ikke blir helt bra. Det kan være fordi medisinen ikke virker godt nok, man ikke tåler medisinen eller at man får oppstøt som er plagsomt selv om det ikke er surt. I disse tilfellene kan en operasjon være aktuell.

Vi har bred erfaring i operativ behandling for disse plagene, og kan gjerne ta en prat med deg. Om vi finner at operasjon kan være aktuelt vil vi gjennomføre noen undersøkelser for å sikre at vi opererer på riktig indikasjon. Disse inkluderer gastroskopi, pH-måling (syremåling) og manometri (trykkmåling i spiserøret). I noen tilfeller kan det være aktuelt med ytterligere undersøkelser før vi bestemmer oss for kirurgi.

Behandlingsdetaljer

Diagnostikk

Diagnosen stilles ut fra sykehistorie og legeundersøkelse av magen. I de fleste tilfeller vil ultralyd bekrefte diagnosen. Dersom gallegangssten mistenkes vil en MR undersøkelse være nødvendig.

Operasjonsmetode

Operasjonen innebærer å fjerne galleblæren og de gallestenene den inneholder. Dette gjøres som regel med kikkhullsteknikk. Buken fylles med gass, og ved hjelp av 4 små innstikk gjennom bukveggen introduseres videokamera og instrumenter. Galleblæren fjernes gjennom et av innstikksstedene. Sårene lukkes som regel med tråd som ikke trenger å fjernes etter operasjon. I svært få tilfeller utføres operasjonen med åpen teknikk. Dette kan være nødvendig ved vanskelig forhold, som ved gjentatte galleblærebetennelser.

Om forløpet

Etter

Du kan reise hjem etter ca. 4 timer.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.