Disse plagene er svært vanlige og skyldes dårlig lukkemekanisme mellom spiserøret og magesekken. Når trykket i magesekken stiger skal denne mekanismen hindre surt innhold fra magesekken i å komme opp i spiserøret.
- Ansvarlig lege:
-
Robin Gaupset
Robin Gaupset
Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen
Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.
Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.
Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.
- Ventetid: Kort ventetid
I de fleste tilfeller kan disse plagene bedres med såkalte konservative tiltak. Eksempler på dette kan være vektnedgang og justering av kostholdet. Man kan også redusere plager ved å heve hodeenden på senga. Om man fortsatt har plager kan syrereduserende medisin bedre problemene for de fleste.
Allikevel er det noen som ikke blir helt bra. Det kan være fordi medisinen ikke virker godt nok, man ikke tåler medisinen eller at man får oppstøt som er plagsomt selv om det ikke er surt. I disse tilfellene kan en operasjon være aktuell.
Vi har bred erfaring i operativ behandling for disse plagene, og kan gjerne ta en prat med deg. Om vi finner at operasjon kan være aktuelt vil vi gjennomføre noen undersøkelser for å sikre at vi opererer på riktig indikasjon. Disse inkluderer gastroskopi, pH-måling (syremåling) og manometri (trykkmåling i spiserøret). I noen tilfeller kan det være aktuelt med ytterligere undersøkelser før vi bestemmer oss for kirurgi.