Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Gallesten og galleblæreoperasjon

Galleblæresten kan føre til smerter som oftest er lokalisert til under høyre ribbeinsbue og kan stråle ut mot rygg. Smertene inntrer ofte om kvelden og kan komme i forbindelse med nylig inntak av fet mat. Noen opplever også kvalme.

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Operasjonen tar vanligvis 45 minutter, noe lengre tid ved vanskeligere forhold. Du kan reise hjem etter 4 timer. Overnatting kan tilbys ved behov.
  • Sykmelding: Du sykemeldes inntil 10 dager, avhengig av hva slags arbeid du har.

Galleblæren lagrer galle som produseres i leveren. Gallen hjelper kroppen å fordøye maten.

Gallen slippes ut av galleblæren, via gallegangen, når mat i magesekk og tarm skal fordøyes. Dersom det er for mye kolesterol, gallesalter eller bilirubin (fargestoff) i gallesaften, kan dette føre til stendannelse i galleblæren. 90 % av gallestenene er kolesterolstener.

Gallestenssykdom er vanligst blant kvinner. Arv, kosthold, fedme og alder er viktige risikofaktorer.

Symptomer

Galleblæresten kan føre til smerter som oftest er lokalisert til under høyre ribbeinsbue og kan stråle ut mot rygg. Smertene inntrer ofte om kvelden og kan komme i forbindelse med nylig inntak av fet mat. Noen opplever også kvalme.

I enkelte tilfeller kan galleblæresten føre til betennelse i galleblæren.

I sjeldne tilfeller kan også gallesten passere ut fra galleblæren og kile seg fast i gallegangen. Dette kan føre til at gallen blokkeres og gulsott oppstår. Dette vil kunne komme til syne ved gul misfarging av hvitøyet og hud, mørk urin og blek avføring. I de mest alvorlige tilfellene tilkommer feber og høy puls, og det er nødvendig med rask avklaring på legevakt eller sykehus.

Dersom gallesten fører til hyppige smerter eller betennelser kan fjerning anbefales.

Om galleblæren fjernes vil gallen fra leveren gjøre den samme nytten i fordøyelsessystemet. Det finnes ingen effektiv eller varig metode for kun å fjerne gallestener uten å fjerne galleblæren.

Behandlingsdetaljer

Diagnostikk

Diagnosen stilles ut fra sykehistorie og legeundersøkelse av magen. I de fleste tilfeller vil ultralyd bekrefte diagnosen. Dersom gallegangssten mistenkes vil en MR undersøkelse være nødvendig.

Operasjonsmetode

Operasjonen innebærer å fjerne galleblæren og de gallestenene den inneholder. Dette gjøres som regel med kikkhullsteknikk. Buken fylles med gass, og ved hjelp av 4 små innstikk gjennom bukveggen introduseres videokamera og instrumenter. Galleblæren fjernes gjennom et av innstikksstedene. Sårene lukkes som regel med tråd som ikke trenger å fjernes etter operasjon. I svært få tilfeller utføres operasjonen med åpen teknikk. Dette kan være nødvendig ved vanskelig forhold, som ved gjentatte galleblærebetennelser.

Om forløpet

Etter

Du kan reise hjem etter ca. 4 timer.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.