Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Hemoroider

Hemoroider en utposning på blodårer, som en åreknute, i endetarmen. Hemoroider kan føre til blødning, kløe eller en synlig kul i endetarmen og i sjeldne tilfeller være smertefulle.

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Sykmelding: Etter utført gummistrikkbehandling av hemoroider er det ikke nødvendig med sykmelding. Etter behandling i narkose sykmeldes du i noen dager avhengig av type arbeid.

Hemoroider kan oppstå som følge av økt trykk i blodårene i endetarmsområdet. Årsaken kan være alder, diaré, graviditet, prostatabesvær, langvarig sitting og kraftig press mot endetarmen som ved forstoppelse.

Kort beskrivelse

Inndeling av hemoroider:

Grad 1: Ligger innenfor endetarmsåpningen. Gir ofte blødning. Kan behandles med stikkpillekur. Stikkpillene tas hver kveld i 3 uker. Behandlingen kan gjentas etter 4-6 uker. I enkelte tilfeller kan også gummistrikkligatur tilbys.

Grad 2: Kommer ut av endetarmsåpningen ved press, og glir tilbake av seg selv. Kan gi blødningsplager og kløe. Kan behandles med gummistrikkligatur.

Gummistrikkligatur er en behandling som gjøres poliklinisk uten bedøvelse. Gummistrikken plasseres rundt "halsen" til hemoroiden. Det vil stanse blodforsyningen til hemoroiden, som vil visne og falle av. Inntil tre hemoroider kan behandles per seanse, og behandlingen kan gjentas etter 8 uker. Enkelte ganger suppleres behandlingen med en stikkpillekur.

Grad 3: Befinner seg på utsiden av endetarmsåpningen etter press, men kan manuelt dyttes på plass inn i endetarmskanalen. Gir ofte blødningsplager samt kløe. Kan forsøkes behandlet med gummistrikkligatur eller fjernes kirurgisk. Små grad 3 hemoroider kan også fjernes i lokalbedøvelse. Kirurgen har flere kirurgiske behandlingsvalg, og dere blir sammen enig om hvilken behandling som passer for deg.

Grad 4: Befinner seg på utsiden av endetarmsåpningen og kan ikke skyves tilbake inn i endetarmskanalen. Disse kan fjernes kirurgisk dersom de gir plager i form av smerter, blødning eller kløe. Kirurgen har flere kirurgiske behandlingsvalg, og dere blir sammen enig om hvilken behandling som passer for deg.

I hemoroidene kan det dannes en blodpropp. Dette kalles en trombosert hemoroide og kan være meget smertefullt. Smertene kan ofte behandles med salve eller krem med lokalbedøvelse, og ved meget sterke smerter krever det kirurgi hvor hemoroiden må åpnes med kniv og blodproppen fjernes. Dette kan gjøres i lokalbedøvelse.

Behandlingsdetaljer

Anorektoskopi

Vi bruker gjennomsiktig rør med lyskilde, anorektoskop, som er en fingerbredde i diameter til å se på innsiden av de 20 nederste cm av tarmen. Dette gjøres i benholdere. Det er viktig å utelukke andre tilstander i endetarmen før behandling av hemoroider utføres.

Vi tilbyr anorektoskopi ved første konsultasjon hos oss. Sammen med kirurg bestemmes hvilken hemoroidebehandling som kan være mest hensiktsmessig for dine hemoroideplager.

Om forløpet

Forberedelser

Du skal tømme tarmen med et klyster kvelden før og et klyster samme dag som behandlingen. Dette kjøpes på apoteket. Du kan spise en lett frokost.

Oppfølging

Avtales med kirurg. Ofte ikke nødvendig. Telefon eller oppmøtekontroll kan tilbys ved behov.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.