Et brokk er en utposning av bukhinnen som trenger gjennom et svakt punkt i bukveggen. En brokksekk kan inneholde tarmslynger eller fettvev som blir presset ut fra bukhulen. Brokket fremtrer, i de fleste tilfeller, som en kul eller hevelse under huden. Årsaken til brokkdannelse kan være medfødt eller ervervet.
- Ansvarlig lege:
-
Robin Gaupset
Robin Gaupset
Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen
Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.
Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.
Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.
- Ventetid: Kort ventetid
- Varighet: Operasjonen tar vanligvis 40 minutter avhengig av kompleksiteten av brokket. Dersom du er operert i lysken fra tidligere eller har en dobbeltsidig brokk, kan operasjonen ta lengre tid. Du kan reise hjem etter et 2-4 timer.
- Sykmelding: Du sykemeldes i 5-7 dager, avhengig av hva slags arbeid du har. Opereres du med åpen metode er sykemeldingsperioden lengre.
Brokk kan oppstå i lysken, navlen, i fremre bukvegg og i tidligere operasjonsarr. Det mest vanligste brokket er lyskebrokk som forekommer hyppigst hos menn.
Lyskebrokk kan bli større med tid. Menn som har lyskebrokk som gir plager anbefales operasjon. Kvinner anbefales operasjon uansett da det er større risiko for inneklemt brokk.