Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Navlebrokk

Et brokk er en utposning av bukhinnen som trenger gjennom et svakt punkt i bukveggen. En brokksekk kan inneholde fett fra bukhulens innside og i sjeldne tilfeller tarmslynger som blir presset ut fra bukhulen.

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid.
  • Varighet: Operasjonen tar vanligvis 20-60 minutter, avhengig av metoden som velges, og utføres vanligvis i narkose. Du kan reise hjem etter et par timer.
  • Sykmelding: Du sykemeldes i inntil 10 dager avhengig av hva slags arbeid du har.

Brokket fremtrer, i de fleste tilfeller, som en kul eller hevelse under huden. Årsaken til brokkdannelse kan være medfødt eller ervervet. I navlen har vi en medfødt svakhet som er et av de hyppigste stedene for brokk.

Navlebrokk kan gi ubehag og smerter uavhengig av størrelse. Det typiske er smerter ved kraftig anstrengelse og tunge løft.

Hos noen lar kulen seg ikke presse tilbake i bukhulen, og da anbefaler vi å oppsøke lege.

Kort beskrivelse

Navlebrokk kan opereres med flere metoder, både med og uten kikkhull og med og uten forsterkning med syntetisk nett.

Du vil før operasjonen diskutere med kirurgen hvilken metode som er best for deg.

Operasjonen tar vanligvis 20–60 minutter avhengig av metoden som velges, og utføres vanligvis i narkose. Det brukes skånsomme narkosemedisiner som skal gi mindre kvalme etter operasjon.

Om forløpet

Etter

Du kan drikke og spise som normalt etter operasjonen. Du kan reise hjem etter et par timer. Dersom du har lang reisevei, kan du tilbys overnatting. Det er viktig at du har en person som kan passe på deg den første natten etter operasjon.

Ibuprofen og/eller Paracet er som regel tilstrekkelig som smertestillende etter operasjon.

Det anbefales å være forsiktig med fysiske belastninger som tunge løft og brå bevegelser i 4 uker etter operasjon, for å unngå at brokket slites opp igjen. Dersom du har helt spesielt arbeid, kan det hende du får beskjed om andre forholdsregler.

Oppfølging

Det er ikke nødvendig med kontroll på sykehuset. Telefon - eller oppmøtekontroll kan tilbys ved behov.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.

* Stauffer VK, Luedi MM, Kauf P, et al. Common surgical procedures in pilonidal sinus disease: A meta-analysis, merged data analysis, and comprehensive study on recurrence. Scientific Reports. 2018;8:3058. doi:10.1038/s41598-018-20143-4.