Et brokk er en utposning av bukhinnen som trenger gjennom et svakt punkt i bukveggen. En brokksekk kan inneholde fett fra bukhulens innside og i sjeldne tilfeller tarmslynger som blir presset ut fra bukhulen.
- Ansvarlig lege:
-
Robin Gaupset
Robin Gaupset
Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen
Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.
Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.
Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.
- Ventetid: Kort ventetid.
- Varighet: Operasjonen tar vanligvis 20-60 minutter, avhengig av metoden som velges, og utføres vanligvis i narkose. Du kan reise hjem etter et par timer.
- Sykmelding: Du sykemeldes i inntil 10 dager avhengig av hva slags arbeid du har.
Brokket fremtrer, i de fleste tilfeller, som en kul eller hevelse under huden. Årsaken til brokkdannelse kan være medfødt eller ervervet. I navlen har vi en medfødt svakhet som er et av de hyppigste stedene for brokk.
Navlebrokk kan gi ubehag og smerter uavhengig av størrelse. Det typiske er smerter ved kraftig anstrengelse og tunge løft.
Hos noen lar kulen seg ikke presse tilbake i bukhulen, og da anbefaler vi å oppsøke lege.