Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

 • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
 • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Operasjon for endetarmsprolaps

Dersom endetarmen faller ned i endetarmsåpningen eller utenfor endetarmsåpningen foreligger et ”rektalt prolaps”. Denne tilstanden kan korrigeres med en operasjon i full narkose med kikkhullsteknikk.

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
 • Ventetid: Kort ventetid
 • Varighet: ca. 30-60 minutter.
 • Sykmelding: Du sykemeldes inntil 14 dager, avhengig av hva slags arbeid du har.

Symptomer

Symptomer på rektalt prolaps kan variere: Ved enkelte tilfeller kan endetarmen trykkes ut gjennom endetarmsåpningen ved anstrengelser og toalettbesøk. Andre symptomer kan være

 • endetarmskløe
 • konstant siv av avføring (inkontinens)
 • forstoppelse
 • ufullstendig tømning (behov for å hjelpe til med en finger)
 • blyanttynn avføring
 • svie
 • kløe
 • blod på toalettpapiret
 • nedpress i bekkenet eller rundt endetarmen

Utredning består av undersøkelse av endetarmen (rektoskopi) (hyperlink), undersøkelse i dostol og i enkelte tilfeller utføres defekografi (røntgenbilder som tas ved avføring) og transittid (røntgenbilder for å undersøke tiden det tar for tarmen å tømme seg). Dersom du har plagsomme symptomer kan kikkhullsoperasjon være en god behandling. Det er helt avgjørende med grundig utredning og god informasjon av kirurg før operasjonen.

Kort beskrivelse

Operasjonen gjøres kikkhullsteknikk i full narkose. Buken fylles med gass, og ved hjelp av 3–4 små innstikk gjennom bukveggen i nivå med navlen introduseres videokamera og instrumenter. Operasjonen har to trinn: først frigjøres endetarmen fortil helt ned til bekkenbunnen, deretter festes et nett helt nederst på endetarmen og festes mot bekkenbenet slik at endetarmen dras opp og festes på plass. Sårene lukkes som regel med selvoppløsende tråd som ikke trenger å fjernes etter operasjon.

Om forløpet

Etter

Du kan reise hjem dagen etter operasjon. I enkelte tilfeller anbefaler vi behovet for utvidet opphold. Du vil få resept på smertestillende tabletter og mykgjørende avføringsmiddel.

Vi avtaler poliklinisk kontroll 1 måned etter operasjon.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.