Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
Viktig melding
Mage og tarm

Pilonidal sinus Tvilling / Sakralsinus

Pilonidal sinus er en kronisk sårtilstand øverst i rumpesprekken, som også går under begrepet "tvilling" og "sakralsinus".

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Operasjonen tar vanligvis 40 minutter, avhengig av kompleksiteten. Du kan reise hjem etter ca. 4 timer.
  • Sykmelding: Du sykmeldes i 7-10 dager, avhengig av hva slags arbeid du har.

Symptomer

Sårene kan danne små kanaler og forgreninger under huden som kan bli betente og danne verkebyller som gjør vondt, sprekker, væsker og lukter. På grunn av det fuktige miljøet i denne delen av kroppen, kan det samles små kroppshår som finner veien inn i sårene, som forhindrer at de gror.

Tilstanden rammer vanligvis ungdom og unge voksne og er litt hyppigere hos menn enn kvinner.

Behandlingsdetaljer

Det finnes mange ulike behandlingsmetoder for pilonidal sinus, både med og uten operasjon. Felles for de fleste metodene er høy sjanse for tilbakefall og problemer med sårtilheling. Nylig ble samtlige behandlingsmetoder for pilonidal sinus sammenlignet i en stor oversiktsartikkel*. "Bascoms operasjon" pekte seg ut som den aller beste av dagens metoder og er operasjonsmetoden som tilbys på LHL.

Operasjonsmetoden innebærer å kirurgisk fjerne det syke området, redusere kløften i øvre del av rumpesprekken og legge operasjonsarret ca 1 cm til siden for midtlinjen. Slik oppnår man at det klamme, fuktige miljøet opphører, og sårdannelsen vil ikke komme tilbake.

Operasjonen kan gjøres både i full narkose eller i lokalbedøvelse. Du vil få mer informasjon av kirurg på poliklinikken, med grundig innføring i prosedyren og enkelte forholdsregler du må ta før og etter operasjonen.

Om forløpet

Forberedelser

Før inngrepet vil du få resept på infeksjonsforebyggende antibiotika som du skal ta én dag før operasjonen og fem dager etter. Du møter fastende til operasjonen, opereres på dagtid og reiser hjem samme ettermiddag.

Etter

Du vil ikke kunne kjøre egen bil hjem, men må sørge for sjåfør eller drosje. Du vil være sykemeldt ca 1 uke etter operasjonen og må tilrettelegge for noen veldig rolige dager hjemme. Det vil være nødvendig å fjerne sting 10 dager etter operasjonen, som kan gjøres hos din fastlege.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi
LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.

* Stauffer VK, Luedi MM, Kauf P, et al. Common surgical procedures in pilonidal sinus disease: A meta-analysis, merged data analysis, and comprehensive study on recurrence. Scientific Reports. 2018;8:3058. doi:10.1038/s41598-018-20143-4.