Hopp direkte til innhold

Smittevern: 

  • Har du vært i utlandet (rød/grønn sone), ber vi deg bestille time 10 dager etter hjemkomst, eller bestille en digital konsultasjon.
  • Har du symptomer på covid-19, eller andre sykdomstegn, skal du ikke møte opp.
  • Pasienter fra Nordre Follo skal ikke møte til time. Bestill digital time, eller flytt time frem i tid.
Viktig melding
Mage og tarm

Spiserørsbrokk

Dersom spiserørets åpning i mellomgulvet er for stort, kan magesekken og andre bukorganer trykkes opp i brysthulen. Dette kalles et paraøsofagealt hernie, eller litt upresist ”spiserørsbrokk”. Denne tilstanden må ofte korrigeres kirurgisk med kikkhullsteknikk.

Ansvarlig lege:
Robin Gaupset
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Operasjonen tar vanligvis 45-75 minutter, noe lengre tid ved vanskeligere forhold. Du kan vanligvis reise hjem etter 1-3 dager
  • Sykmelding: Du sykemeldes inntil 10 dager, avhengig av hva slags arbeid du har.

Symptomer

Symptomer på paraøsofagealt hernie kan variere: trykk og press i brystet, tungpust, fordøyelsesvansker, oppkast, refluks og svelgeproblemer. Meget sjeldent kan det oppstå akutt inneklemming av magesekken eller andre organer, hvilket krever umiddelbar behandling og innleggelse på akuttsykehus.

Utredning av paraøsofagealt hernie består av gastroskopi (hyperlink), ph- og trykkmåling i spiserøret og billeddiagnostikk som røntgenbilder og CT. Dersom du har plagsomme symptomer er kikkhullsoperasjon et meget effektivt tiltak mot refluks. Det er helt avgjørende med grundig utredning av denne tilstanden og god informasjon av kirurg før operasjonen.

 

Kort beskrivelse

Operasjonen gjøres som kikkhullsmetode i full narkose. Buken fylles med gass, og ved hjelp av 5 små innstikk gjennom bukveggen under ribbeina på venstre side introduseres videokamera, instrumenter og en holder til leveren. Operasjonen har tre trinn: det første går ut på å løsne bukhinnen fra brysthulen, det andre består av å gjøre spiserørets åpning i mellomgulvet litt trangere, og det tredje innebærer å konstruere en ekstra muffe rundt spiserøret, hvor den øverste delen av magesekken trekkes bak spiserøret og festes til seg selv (illustrasjon).

Sårene lukkes som regel med tråd som ikke trenger å fjernes etter operasjon.

Om forløpet

Etter

Du kan reise hjem etter 1–3 dager hvis du ubesværet kan drikke og småspise etter operasjonen. Enkelte ganger vil det oppstå litt hevelse der det er operert rundt spiserøret, og svelging kan oppleves som vanskelig. Det kan hende vi da anbefaler at du blir noe lengre på sykehuset. Du vil få resept på smertestillende tabletter. Vi avtaler alltid kontroll på poliklinikk 1 måned etter dette inngrepet.

Våre spesialister

Robin Gaupset

Robin Gaupset

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Robin Gaupset har sin medisinske embetseksamen fra Universitetet i Oslo fra 1992 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Gaupset er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Sykehuset i Namsos, St Olavs hospital, Aker universitetssykehus, Universitetssykehuset i Nord Norge, Tromsø og i Volvat.

Gaupset har bred erfaring med kreftkirurgi (flere hundre prosedyrer), fedmekirurgi (nesten 2000 prosedyrer) og generell kirurgi. Han har en sentral rolle i flere kurs rettet mot spesialister og utdanningskandidater i Norge. Gaupset er fagansvarlig for gastroenterologisk kirurgi ved LHL.

Harpreet Dhindsa

Harpreet Dhindsa

Spesialist i generell- og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Harpreet Dhindsa har sin medisinske embetseksamen fra Medical and Health Science Center, University of Debrecen, fra 2006. Hun er godkjent spesialist i generell -og gastroenterologisk kirurgi.

Dhindsa er overlege ved Bærum sykehus og har tidligere jobbet ved Akershus Universitetssykehus, Namsos sykehus og i Volvat.

Dhindsa har erfaring innen kolorektal kirurgi, fedmekirurgi, proktologi, og utfører endoskopiske samt generell kirurgiske prosedyrer som galleblære- og brokkoperasjoner.

Lars Eftang

Lars Eftang

Spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi

LHL-sykehuset Gardermoen

Dr. Lars Lohne Eftang har sin medisinske embetseksamen fra New South Wales University i Sydney fra 2004 og er godkjent spesialist i generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi.

Eftang er overlege ved Akershus universitetssykehus, og har tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus og Kirkenes sykehus. Eftang har doktorgrad (PhD) på sammenhengen mellom bakterien Helicobacter pylori og kreftsykdom i magesekken, og jobber til daglig med kreftkirurgi i magesekk og tykktarm.

Eftang er medlem i Legeforeningens spesialistkomite i generell kirurgi og er instruktør og foredragsholder for Legeforeningens utdanningskurs i kirurgi.