LHL-klinikken Oslo

Hopp direkte til innhold

Midlertidig stengt – bestill telefonkonsultasjon

LHL-klinikken Oslo og KAL Offentlig følger rådene fra myndighetene og Folkehelseinstituttet. For å unngå ytterligere spredning av koronavirus holder vi stengt inntil videre.

Vi har forståelse for at mange av dere vil ha et behov for vår hjelp i denne perioden, vi legger derfor til rette for telefonkonsultasjoner. Kontakt oss for å bestille. Vi skal hjelpe deg så godt vi kan!

Viktig melding
Foto: Paul Paiewonsky©2016
Lunge

Utredning av astma og allergi hos barn

Barnelegene ved LHL-klinikken-Oslo har god kunnskap innen astma, anstrengelsesutløst astma, overfølsomme luftveier, allergi, eksem og atopi. Allergitesting utføres på barn i alle aldre.

Pris fra
1 250,-
Pris for konsultasjon. Tester kommer i tillegg. Ved henvisning betaler du kun offentlige takster.

Spirometriundersøkelse utføres på barn fra 4 år og oppover. Øvrige pustetester, anstrengelsestest på tredemølle og provokasjonstest med metakolin utføres i hovedsak på litt eldre barn.

Symptomer

Symptomer på astma og allergi:

  • Tung pust ved anstrengelser
  • Tung pust i hvile eller om natten
  • Piping og tetthet i brystet
  • Hoste med slim over tid
  • Tørrhoste over tid
  • Reaksjon på sterke lukter, røyk og parfyme
  • Reaksjon på kulde eller fuktig vær

Behandlingsdetaljer

Allergitest

Vi utfører allergitest på barn i alle aldre. Det er mange allergener man kan testes med, både luftbårne allergener og allergener i mat. Av luftbårne allergener tester vi ofte hest, hund, katt, kanin, bjørk, timotei (gress), burot, muggsopp, midd, latex, hassel og or. Innen matvareallergi kan vi teste mot soya, hasselnøtt, eggehvite, melk, erter, torsk, reke, hvetemel og peanøtt. Dette gjøres med en prikktest. Den gjennomføres ved at man skriver noen tall på armen med en penn, og allergenet dryppes på huden. Deretter prikkes disse dråpene inn i det øverste hudlaget med en lansett. Testen leses av etter 10 minutter. Man ser etter hevelse og rødme i huden, noe som kan likne et myggstikk. Reaksjonen er lokal og går raskt bort.

Måling av nitrogenoksid (FENO)

Måler luftveisinflammasjonene fra luftveiene som for eksempel kan gi en indikasjon på ubehandlet astma.

Spirometri

Er en enkel pusteundersøkelse for kartlegging av lungefunksjon.

Lungevolum

Ved hjelp av en helkroppspletysmografiboks kartlegger vi lungevolum som kan være til hjelp i diagnostisering av redusert lungefunksjon.

Herjetest

Barna leker, hopper og springer til det påvirker pusten sammen med en av våre sykepleiere. Deretter lytter sykepleier og lege på barnet. Denne testen utføres på barn under skolealder.

Anstrengelsestest på tredemølle

Undersøker mulig anstrengelsesutløst astma. Vi ønsker å provosere luftveiene ved hjelp av løp på tredemølle, det blåses spirometri før og etter løpingen. Dette gjøres i utgangspunktet ikke på første konsultasjon, men bestilles så dere er informert før dere kommer.

Provokasjonstest med metakolin

Måler grad av irritabilitet i luftveiene. Foregår ved å blåse spirometri og puste inn et provoserende stoff kalt metakolin annenhver gang. Dette gjøres i utgangspunktet ikke på første konsultasjon, men bestilles så dere er informert før dere kommer.

Våre spesialister

Barneleger

Roger Pedersen

Roger Pedersen

Spesialist i barnesykdommer

LHL-klinikken Oslo (KAL-klinikken)

Utdannet lege i 1990 fra UiO. Spesialist i barnesykdommer 2000.

Bred erfaring i alle områder innenfor spesialiteten barnesykdommer, spesielt i luftveissykdommer, lungefunksjonsutredning og allergi.

Har driftsavtale med Helse Sør-Øst. Tar imot pasienter med henvisning.

Les mer om Astma hos barn