Hopp direkte til innhold
Foto: Getty Images

Er fedme arvelig?

Du har sikkert sett det. Noen ser ut til å kunne spise hva de vil uten å legge på seg, mens andre går opp i vekt etter bare noen få utskeielser.

Hvor urettferdig det enn måtte virke - genene vi er født med påvirker hvor lett vi legger på oss. 

I hvor stor grad de påvirker oss er likevel svært individuelt, og det er bare de færreste som kan si at de ekstra kiloene faktisk skyldes genene. 

Ofte stilte spørsmål om slankeoperasjon

Dømt eller disponert for fedme?

Grovt sett kan vi dele inn i to måter genene fører til fedme. Den minst vanlige gjelder for omtrent 1 av 100 overvektige (BMI over 30). Disse har en defekt som fører til en konstant følelse av sult. Signalnettverket i hjernen som skal regulere appetitten virker rett og slett ikke. For disse få er fedme nærmest uunngåelig.

Det vanligste er derimot at et samspill av et hundretalls gener påvirker personens anlegg for å bli overvektig. Dette kan for eksempel føre til lavt hvilestoffskifte, lavt fettstoffskifte, økt preferanse for søt mat, eller økt preferanse for å sitte stille fremfor å bevege seg.

Disse trekkene kan igjen føre til overvekt dersom personen ikke får til å leve med et godt kosthold og sunt aktivitetsnivå.

Det er med andre ord bare én prosent av mennesker med fedme som kan sies å ha enkeltgener som fører til sykelig overvektig. Det vanligste er altså at samspillet mellom flere hundre gener gjør enkelte mer utsatt for å legge på seg. 

Slankeoperasjon, livsstilsendring eller begge deler?

Er du i en situasjon der du sliter med sykelig overvekt, får du gjerne et annet problem. Nemlig kompenseringsmekanismen. Kort oppsummert innebærer det at kroppens evne til regulering av sulten blir ødelagt av fedmen. I tillegg registrerer kroppen den høyeste vekten man har hatt, som den riktige vekten. Dermed kjemper kroppen i mot alle forsøk på slanking, og sørger for at du går opp igjen etter selv de mest iherdige forsøk på slanking. 

Det er derfor slankeoperasjon ofte er aktuelt for dem med overvekt som påvirker helsetilstanden negativt. En slik operasjon kan i stor grad rette opp i kroppens ubalanserte sultregulering.

Hvem kan få slankeoperasjon?

Vurderer du slankeoperasjon anbefaler vi deg å ta kontakt med oss. LHL er Norges største pasientorganisasjon og sitter med ekspertise og lang erfaring både innen fedmeproblematikk og de ulike løsningene som finnes. Dette er et godt sted å begynne:

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.