Hopp direkte til innhold
Foto: Getty Images

Fungerer slankepiller?

Flere aktører lover at overvektige kan gå ned i vekt ved hjelp av piller. For godt til å svære sant?

Overvekt og fedme har blitt en stor helseutfordring i Norge. Ifølge en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet, har hele én av fire menn og én av fem kvinner BMI på 30 eller mer. Dette defineres som fedme. 

For å få bukt med et økende helseproblem, har slankemedisiner blitt en del av behandlingstilbudet for dem som sliter med overvekt. Men hvordan fungerer egentlig disse, og kan det virkelig stemme at noen tabletter om dagen kan hjelpe deg ned i vekt?

Hvem kan bruke reseptbelagte slankepiller?

Ifølge ekspertene finnes det ingen enkel snarvei til vektreduksjon. Mange overvektige har prøvd det meste for å gå ned i vekt, alt fra slankemidler fra helsekosten til reseptbelagte medisiner fra apoteket – uten hell.

– De reseptbelagte slankemedisinene som er godkjente for det norske markedet, er kun tillatt for bruk av voksne personer med fedme, og som har BMI over 30, sier Peter Funch Jensen, professor og gastrokirurg ved LHL-sykehuset Gardermoen.

– Slankeoperasjon har mye større effekt

– I all hovedsak er slankemedisin tiltenkt personer med BMI over 30, men i visse tilfeller kan disse preparatene også skrives ut til personer med BMI mellom 27 og 30. Dette gjøres dersom pasienten har en tilstand relatert til overvekten, som for eksempel høyt blodtrykk eller diabetes, forteller han.

Samtidig legger han til at pasienter med en BMI over 35, ikke vil ha hensiktsmessig virkning av å bruke slankemedisin. Han påpeker at for denne gruppen vil en slankeoperasjon ha mye større effekt. Dette fordi det er svært begrenset hvor mange kilo det er mulig å gå ned ved hjelp av slankemedisiner. 

Hvordan virker slankemedisin?

Ser vi på de slankepreparatene som foreløpig er å finne i norske apotekhyller, er disse delt inn i to hovedgrupper – liraglutid og orlistat.

– Legemiddelet liraglutid som finnes i flere slankemedisiner ble godkjent til behandling av overvekt i 2015.  Preparatet skal gi pasienter økt metthetsfølelse og redusert sultfølelse. For mange overvektige kan nettopp sultfølelsen være kjernen av problemet. Da kan disse medisinene hjelpe deg å få bukt med problemet, sier Funch-Jensen.

Preparater som inneholder orlistat, skal derimot hjelpe pasienter med å redusere opptak av fett fra tarmen.

– Orlistat hemmer enzymer i å spalte like mye fett som man vanligvis gjør. Når spaltingen av fettet i kosten blir ufullstendig, reduseres den mengden fett som kan tas opp fra tarmen. Orlistat tas ikke opp i kroppen, og det fettet som ikke tas opp, skilles ut i avføringen, sier Funch-Jensen.

Marginal effekt

Foreløpig viser undersøkelser at pasienter som benytter slankemedisin ikke går ned mer enn i gjennomsnitt 3 til 6 kilo, avhengig av hvilket preparat de har brukt. For å få full effekt bør pasientene gå på preparatet i minst ett til to år.

– Det finnes selvfølgelig tilfeller der noen har gått ned opptil 8 kilo, men det er viktig å ha i bakhodet at dette ikke er noen vidundermedisin som gir stort vekttap. Dessverre er det også slik at de færreste klarer å holde vekten nede etter at de avslutter behandlingen, sier Funch-Jensen.

Kroppen vil tilbake til matchvekt

– Kroppen vår er satt sammen slik at når vi går ned i vekt, vil den automatisk føle seg underernært. Derfor vil den alltid sette inn alle krefter for å komme tilbake til din naturlige matchvekt.

På lik linje med de andre behandlingsmetodene, blir resultatet best hvis man også inkluderer sunn diett og fysisk aktivitet i kampen mot kiloene. Det er også viktig at det legges en plan for hvor lenge man skal gå på medisinen og hvilke andre ting man skal gjøre, for eksempel med kostholdet.

Sted:

LHL-sykehuset Gardermoen

Gastric sleeve Pris

kr 98 000,-

Prisen inkluderer forundersøkelser, operasjon med innleggelse, og ett års oppfølging av tverrfaglig team bestående av erfarne leger, ernæringsfysiologer og sykepleiere.

Sted:

LHL-sykehuset Gardermoen

Gastric Bypass Pris

kr 118 000,-

Inkluderer forundersøkelser, operasjon med innleggelse, og ett års oppfølging fra tverrfaglig team.

Bestill gratis rådgivning om slankeoperasjon

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.