Hopp direkte til innhold

Overvektig? Du har mindre skyld i det enn du tror

Er overvektige late, usunne eller mangler de viljestyrke? Ingen av delene, mener en av Nordens fremste eksperter.

– Overvektige mennesker er faktisk riktig gode til å slanke seg, spise mindre og gå på slankekur, sier professor og gastrokirurg, Peter Funch-Jensen, ved LHL.
Med mer enn 4000 slankeoperasjoner bak seg, er han en av Nordens ledende og mest rutinerte overvektskirurger.

Det som derimot gjør varig vektnedgang til et nært sagt umulig prosjekt for mange, er kroppens kompenseringsmekanismer. Disse er svært kraftige og legger føringer for den endelige sluttvekten. Mange sliter med å holde vekten etter slanking. Hvorfor er det så vanskelig og hva er det egentlig som skjer i kroppen ved vektnedgang?

Hormoner i ubalanse

Hormoner er signalstoffer med kraftig innvirkning på hvordan vi har det både fysisk og psykisk. Ved vektnedgang endrer hormoner og peptider seg drastisk. Disse regulerer sult- og metthetsfølelse og fører blant annet til at man ikke kjenner metthet på samme måte som før når man inntar et måltid. I tillegg senker det forbrenningen, noe som gjør at mange ender opp med å måtte leve på diett permanent. Selv etter flere år er disse nivåene fortsatt i ubalanse.  

– Forholdet mellom sult og metthetssenter blir ødelagt av fedmen, slik at kroppen tror at man skal ha en høyere vekt, forteller Funch-Jensen.

At man må kjempe med egen sultfølelse på tross av at man akkurat har spist, gjør prosessen krevende og for mange varer den livet ut.

– Når man går ned i vekt, tolker kroppen det som at den blir underernært, og trekker opp vekten ved å senke stoffskifte og utsondre hormoner slik at man ikke føler metthet, fortsetter han.

Når ønsket vekt er oppnådd, er kroppen fortsatt på sparebluss, slik at du forbrenner mindre enn en som veier det samme uten å ha slanket seg.

– Dette systemet kan nullstilles ved operasjon, forteller Funch-Jensen.  

En friskere hverdag

Om du lider av fedme eller overvekt og har andre sykdommer, som for eksempel diabetes type 2, forhøyet blodtrykk, smerter i ledd, søvnapne eller andre plager, vil en slankeoperasjon kunne bedre eller fjerne symptomene helt. Dette motiverer kirurgen i arbeidet sitt.

– Vi får veldig tilfredse pasienter etter slankeoperasjoner. De går ned i vekt, får bedre selvfølelse, mindre sykdommer og et bedre liv, sier han.

Men Funch-Jensen legger ikke skjul på at man også må spise sunt og etablere gode vaner i det daglige.
– Det er bare så mye lettere å få det til når man nullstiller biologien, avslutter han.

Har du slitt med overvekt eller fedme over en lengre periode? Les mer om slankeoperasjoner her.

Lurer du på om en slankeoperasjon er noe for deg?

Vi tilbyr gratis, uforpliktende konsultasjon for å diskutere dine muligheter.

Bestill gratis konsultasjon

Se video med slankeopererte Jorunn

Jorunn ble slankeoperert hos LHL. Her deler hun sin historie og sine erfaringer med oss. Se video eller les om Jorunns erfaringer her.

Kontakt oss

Klinikk for overvektskirurgi:  922 45 280

E-post:

Adresse: Ragnar Strøms veg 10, 2067 Jessheim. Reise hit

Postadresse: Postboks 103 Jessheimbyen, 2051 Jessheim