Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)


Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Alyl-E Vimovo

Jeg bruker Albyl-e og Atorvastatin 20 mg p.g.a. sterkt forhøyet lip(a). Albyl-e er "på eget ansvar" da nyere forskning viser at Albyl-es bivirkninger oppveier virkningene. Her er ikke lip(a) tatt med i beregningen. I USA er disse to medikamentene grunnleggende ved lip(a). P.g a. artrose i begge knær fikk jeg resept på Vimovo. Lege og apotek var veldig klare på at Albyl-e måtte seponeres. I Felleskatalogen står det at Vimovo kan brukes sammen med lavdose asetylsalisylsyre.Hva skal jeg tro?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Albyl-E skal ikke brukes som forebyggende hos de uten påvist hjerte- og karsykdom. Forhøyet lip(a) er i seg selv ikke en grunn til å bruke Albyl-E.

Kombinasjonen av Vimovo og Albyl-E øker risikoen for indre blødning, spesielt i mage-/tarmkanalen. Samtidig bruk bør derfor unngås.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Problemer i kulden

Hver gang jeg går ut i kulde (-4) eller berører kald flate som vegg innendørs skjer dette: Halsen hovner opp, kløe i hals, hardt press i brystet, lungekapasitet faller 40-50 % iflg. lege, press i ryggen, ufrivillig urinavgang og astma/hoste. O2-metning synker til 94 noen ganger (har oksymeter). Forelder har elveblest i kulde. Hvordan behandles min tilstand, som har vart over 10 år? Har noen i Norge ekspertise på dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette blir altfor kompleks til å svare på nett. Du må oppsøke legen din og starte en bred utredning. Her er det opplagt at både hud, slimhinner, luftveier og andre organsystemer er involvert.

Før man kan snakke om behandling, må man kartlegge årsak og virkning. Legen din vil avgjøre hvor du bør henvises videre. Her kan alt fra lungelege, kardiolog, reumatolog, ØNH-lege, hudlege være aktuelt.

mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hovne ben etter hjerteinfarkt

Min mann hadde hjerteinfarkt i 2015, ble stentet og fikk pacemaker. Fra i fjor har han vært plaget med følgende plager: tungpusten ved aktivitet, konstant tørrhoste, og hovne ben. Har han utviklet hjertesvikt etter infarktet? Er det lurt av han å bruke Kompresjonsstrømper? Vi har fokus på gåturer, men overskuddet er borte hos han. Han er sliten etter arbeidsdagen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du tar opp et veldig godt spørsmål, og dette må avklares. Det er ikke uvanlig at man utvikler hjertesvikt etter et hjerteinfarkt. Mannen din må henvises til en hjertespesialist for å få en avklaring. Hvis det virkelig er snakk om hjertesvikt, må han over på spesiell medisinering. For enkelte pasienter med hjertesvikt og pacemaker kan det også bli aktuelt å endre på pacemakeren. Men først må man altså få bragt på det rene at det virkelig er snakk om hjertesvikt. Be legen om henvisning videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag og fare for ventrikkeltakykardi

Har tatt Holter test- 24 timer som viste 500 VES, enkle, 2 og 3 i rad. Denne ble dessverre tatt på en rolig natt. 5-6 ganger i mnd om natten kan derimot pulsen bli veldig uregelmessig. Det kan komme 2 vanlige slag og deretter ekstraslag. Dette kan vare i flere timer med veldig ur puls. På morgenen er det borte. BT er også høyt når dette inntreffer. Jeg lider av søvnproblemer og tror det er en sammenheng? Ellers hjertefrisk. Jeg er redd jeg skal utvikle ventrikkeltachycardi om natten. 65 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du føler at testen du tok ikke var representativ, må du få deg henvist på nytt.

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Iblant kan kaffe og alkohol også forsterke ekstraslag. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag.  

Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund. 

Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem. 


Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flytur etter DVT i leggen

Fikk en DVT i leggen. Gikk på blodfortynnende medisiner i 3,5 mnd. Ble undersøkt for arvelige disposisjoner, men testet negativt på disse heldigvis. Dette var for 1 år siden. Har tenkt meg på påsketur og da med fly. Jeg har tenkt å ta en blodfortynnende sprøyte i forkant. Flyturen er på 7 timer. Er dette forsvarlig av meg å reise på denne turen. Leste at det å reise med fly var en risiko for nye blodpropper. Bruker støtte strømper i klasse 2 i tillegg og vil bevege meg under flyturen. Er 67 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du skal reise på turen. Snakk med legen din på forhånd slik at du kan de riktige forhåndsreglene før og under flyturen.

Sjekk denne siden for mer informasjon:

https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/blopropp-og-lange-flyreiser/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

ARVC og trening

Hei, Jeg er en 48 år mann som var relativt gjennomtrent da jeg fikk hjertestans i høst. Diagnose ble satt til ARVC, og ICD operert inn. Er satt på betablokker, kolestrolred. og blodfortynnende. En spesialist sier at jeg kan bedrive lett trening med vedvarende puls opp mot 130-140, mens en annen spesialist har sagt at dette skal jeg absolutt ikke bedrive, og tilrår kun "rekreasjonssport" alá gof og lange fotturer. Hva er fornuftig å gjøre i denne situasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet fortsatt for lite om påvirkning fra trening på ARVC, og det pågår forskning. Studier har vist negativ effekt av trening på høyt nivå. De europeiske retningslinjene er ikke veldig spesifikke, og fraråder utholdenhetstrening på høyt nivå. Med dette mener man regelmessig deltake til trening på amatør eller profesjonelt nivå, samt deltakelse i konkurranser.

Anbefaler denne siden, spesielt den første videoen:

http://unikard.org/mye-trening-svekker-hjertet-hos-arvc-pasienter/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sunn mat for pasienter med høyt blodtrykk

Jeg går på diovan og har det greit, men, lurer på; foruten ar jeg går turer og spiser ok, hva er det sunneste jeg kan spise, og drikke, for at jeg ikke skal få problemer? Koser meg med vin, øl og akevitt, når jeg vil, men tenker: det må være noe som er ekstra smart og spise, eller drikke som ER GODT for min kropp, siden jeg tar DIOVAN for høyt blodtrykk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For deg er det viktig med en generelt hjertesunn kost og en sunn livsstil ellers. Jeg vil anbefale denne artikkelen:

https://www.lhl.no/gardermoen/hjerteloftet/livsstilsendring/kosthold/hjertevennlig-kosthold/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer og hjertesvikt

Hei! Jeg har atrieflimmer og risikoen er vel hjertesvikt og blodpropp. Hva er de første tegnene på hjertesvikt, hovne ankler og tung pust? Hvor lenge må man gå med ubehandlet atrieflimmer før hjertesvikt kommer? Kan trening utsette hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det første symptomene på hjertesvikt er tretthet, tungpust ved anstrengelser, tungpust ved flatt leie, hevelser i ankler og legger.

Årsaken til hjertesvikt ved flimmer er ikke flimmeret i seg selv, men den høye pulsen. Det gjelder derfor å ha en godt regulert hjertefrekvens hvis du har flimmer. Hvis du går med hjertefrekvens over 120-130 over noen måneder så kan du utvikle hjertesvikt. Men heldigvis kan en slik hjertesvikt ofte reverseres hvis hjertefrekvensen normaliseres igjen med medisiner.

Trening er viktig, også for pasienter med flimmer, men forutsetningen er at hjertefrekvensen er godt regulert. Ellers kan den bli for høy under trening, noe som kan gi ubehag og svimmelhet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodfortynnende ved blodpropp på netthinnen

Bør ein bruke blodfortynnande legemiddel utanom Albyl-E om ein har fått ein blodpropp på netthinna i auget som ikkje har påverka synet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette vurderes av legene i det enkelte tilfellet. Hos noen er det riktig med Albyl-E mens det hos andre kan være aktuelt med en annen type blodfortynnende behandling. Det kommer an på årsaken til blodproppen. Hvis det er atrieflimmer som er årsaken brukes gjerne et NOAK (en egen gruppe blodfortynnere). Hvis det er trange årer med avleiringer som er årsaken, blir det gjerne albyl eller lignende.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag og hjertesykdom

Hei! Jeg opplever ofte å få ekstraslag på hjertet. Det er noe jeg har hatt i mange år, og er utredet godt for. Jeg kan likevel fare litt skremt opp når jeg får dem, spesielt når jeg opplever at jeg samtidig, eller rett etterpå, får et skikkelig sug gjennom kroppen. Hva er dette for noe? Og kan det være noen annen type ekstraslag jeg opplever da? Jeg lurer dessuten på om det er en sammenheng mellom ekstraslag og annen hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si sikkert hva dette er og du bør helst snakke med legen din. Umiddelbart får jeg litt mistanke om såkalte ekstraslag eller ekstrasystoler.

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Iblant kan kaffe og alkohol også forsterke ekstraslag. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag.  

Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund. 

Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem. 


Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ.

 

Mvh

Wasim Zahid