Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Å leve med utfall etter hjerneslag/hjerneskade

Gjelder hjerneskade ervervet via traumatisk hjerneblødning: Utfallene kan minskes/kamufleres ved at resthjernen overtar funksjoner som er rammet. Hvordan tolke at f.eks følelsesmessige belastninger fører til at utfall "dukker opp" igjen. Kan det tolkes annerledes enn at det er resthjernen som sier at man må ta mer hensyn? Hvordan balansere slik at man ikke påfører seg selv skade?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er et interessant tema du tar opp.

Det å finne balansen for hvilke påkjenninger du kan orke etter en skade før du går over "tålbar" grense, kan være vanskelig å kjenne på. Dagsform og andre påkjenninger kan også påvirke hvor mye du tålererer fra dag til dag, så det er vanskelig å finne fasiten. Noen opplever at påkjenninger som stress og travelhet, forventningspress, mye folk rundt seg, høye lyder (konsert), skarp sol, og som du selv skriver: følelsesmessige belastninger, kan senke terskelen for hva de tåler, og de ulike forventningene fra omgivelsene kan skape kroppslig stress og føre til at man orker mindre. Går du over din egen "tåleterskel" kan det føre til at du blir utmattet og sengeliggende, og noen opplever økte utfall i form av talevansker, større hukommelsesvansker og konsentrasjonsvansker. Planlegging, forberedelser, erfaringer, det å være åpen om egne utfordringer, justeringer, hvile, alt dette er råd gitt av andre som lever med utfordringer etter hjerneslag.

Du kan lese mer om fatigue på våre nettsider, og hør gjerne på vår podkast om fatigue, som ligger på samme side.

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

 

Hjerte/kar

Prate, smile, løfte

Helse... sier: Er det plutselig vanskelig å prate smile ... osv. Det kan være hjerneslag. Ring 113 Hvis du ringer 113 evt 116 117, så er du (bl. a.) garantert å måtte prate mye og lenge jeg synes det bør være mulig å gi et bedre livreddende råd.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

"Prate, smile, løfte" er symptomene som 8 av 10 personer beskriver å få når et hjerneslag rammer. AMK som svarer når du ringer 113 er nødt til å spørre etter symptomer og hvorfor du ringer, men så snart symptomer er identifisert som mistanke om hjerneslag, vil de sende ut ambulanse - samtidig varsles mottakende avdeling slik at de står klar og tar i mot når pasienten ankommer sykehuset. Jeg vil forøvrig legge til at du ikke bør ringe legevakt i en slik situasjon, da dette vil forsinke behandlingen. Hvert minutt teller når du rammes av hjerneslag!

Om du har forslag til bedre livreddende råd, så tar vi gjerne imot innspill!

mvh
Marita, LHL

Lavt blodsukker

Jeg må spise så ofte for å holde blodsukkeret oppe. Har ikke diabetes, det bare ser ut til å falle raskt. Jeg har sjekket med blodsukkermåler og som regel faller det ned til rundt 4 innen 3 timer. Når det vipper rundt 4 begynner jeg å føle meg litt kald og uvel. Jeg spiser en blanding av proteiner, fett og karbohydrater til hvert måltid og greit med kalorier. Er det noe jeg kan gjøre for å tåle fallene bedre eller holde det oppe litt lengre? Er slitsomt å spise så ofte for å føle meg bra.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Dette spørsmålet ligger utenfor ekspertområdet til LHL, jeg foreslår at du tar kontakt med diabetesforbundet, der kan du nok få praktiske råd som kan forsøkes.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

Allergi

Gutt på 6 mnd regerer på hunden til besteforeldrene

Hei!
Min sønn er 6 mnd, vi fikk katt og han ble veldig tett i nesen og fikk eksem i ansiktet. Etter 14 dager ga vi katten tilbake til oppdretter og han ble helt fin både i huden og nesen etter kort tid. Jeg vasket alt av tekstiler og skrubbet huset. Vi bor i et nytt bygg. Men mine svigerforeldre har en hund og de ser vi ukentlig og hver gang vi er der er sønnen min tett og eksemet kommer tilbake. Dagen etter er han fin igjen. Går det greit at de sees en gang i uken? Eller er det dumt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dette er ingen lett problemstilling! Ta en prat med besteforeldrene til gutten om at han blir syk av kontakt med hunden når dere er på besøk. Det er proteinene(allergener)i hår og flass fra hud/pels, urin og sikkel fra hunden som gjør at sønnen deres reagerer. Der hvor hunden har vært, vil det i større eller mindre mengder være allergener som skaper reaksjoner. Først kan dere prøve med at besteforeldrene vasker og støvsuger ekstra godt til dere kommer og holder hunden i et annet rom/utendørs etter vasken og til dere har vært der. De må også ta på rene klær uten allergener fra hunden. Om dette ikke hjelper, bør dere finne en annen løsning på hvor dere skal treffes.

Les om pelsdyrallergi her.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Reaksjon på sushi og lutefisk

Dame på 42. De siste gangene jeg har spist sushi og lutefisk, så våkner jeg dagen etter med opphovnet ansikt og hender/fingre. Kan jeg ha en form for intoleranse?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er mulig du reagerer på noe du har spist. Både sushi og lutefisk er måltider med mange ingredienser. For å finne ut om det er noe i maten bør du se etter mønster, var det en ingrediens som gikk igjen alle gangene, eks torsk, og prøve dette alene og se om symptomene gjentar seg.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hud

Eksem på penis

Hei, jeg sliter litt med en blanding av eksem og sopp på glans og under forhuden på penis. Dette forårsaker litt irritasjon på penishodet. Bruker en krem som heter Betnovat med Chinoform som vedlikeholdsbehandling 2 ganger i uken. Dette holder ting bra, men problemet er at dette forårsaker litt svie og irritasjon noen cm inn i urinrøret. Finnes det noen krem som jeg kan benytte til å smøre/presse noen cm inn i urinrøret for å bli kvitt plagene der også. Slik at det på sikt blir helt bra?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Betnovat med cinoform er nokså sterk krem bestående av kortison som behandler eksemet og cinoform mot sopp.

Svie inn i urinrøret kan være eksemet eller annen irriatsjon. Dette har jeg desverre ikke kunnskap nok om til å kunne foreslå behandling. Du bør ta det opp med legen som har foreskrevet Betnovat og spørre om råd.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Harking og skurrende stemme ved bruk av Relvar ellipta

Dårlig og skurrende stemme og mye harking etter å ha begynt med astmamedisin Relvar ellipta. Er dette vanlig? Kan saltpipe hjelpe? Eller er det annen astmamedisin som bør prøves ut?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
I felleskatalogen står det at vanlige bivirkninger ved bruk av Relvar ellipta, blant annet er hoste, heshet, øvre luftveisinfeksjoner og sopp i munn og svelg.

Hoste og heshet skyldes påvirkning av medikamentet på øvre luftveier, men kan også skyldes irritasjon pga bærestoffet(laktase, stoffet som bærer medisinen ut av inhalatoren og inn i øvre luftveier). Feil inhalasjonsteknikk som f.eks for kraftig inhalasjon kan gjøre at man får mer irritasjon og plager i øvre luftveier. Det anbefales å ta en lang, rolig og dypt pust inn, holde pusten så lenge som mulig og i minst 3 sekunder før du puster ut igjen. Hodestillingen er også viktig. Løft hodet litt for å unngå at for mye av medisinen legger seg i munn og svelg.

Legen din eller personell på apoteket kan vise deg riktig teknikk.

Du kan også se gjennom denne instruksjonsfilmen.

Sopp kan forebygges med skylling/pussing av tenner etter hver inhalasjon. Det er ingenting i veien for at du kan prøve saltpipe,men den vil ikke erstatte astmamedisin.

Om du ikke blir bedre, må du kontakte din lege for vurdering av fortsatt bruk av Relvar ellipta.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

 

 

 

Lunge

Ubehag fra brystet 3 år etter lungebetennelse.

Jeg er en jente på snart 22 år. Etter lungebetennelse for ca 3 år siden merket jeg en lyd fra lungene og følte et ubehag. Var hos lege, hun fant ut via røntgen at det er et hull i lungen som følge av lungebetennelsen. Det ble ingen behandling. Fremdeles har jeg ubehag av dette, og når jeg puster dypt kjenner jeg dette spesielt godt. Kan si at det føles som det er hull i lungen. Jeg er bekymret, bør jeg oppsøke lege igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg forstår ikke helt hva som menes med hull i lungen, da faller gjerne lungen sammen, eller om det kan foreligge en misforståelse? Det ville nok vært lurt å få vite mer om hva røntgenbildet for 3 år siden egentlig viste, og eventuelt sjekke med et nytt bilde når du har liknende symptomer fortsatt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygenbehandling i utlandet

Hei.
Jeg har en datter som har astma og av og til bronkitt og som da av og til trenger sykehus inleggelse med oksygen og medisinsk behandling . Så jeg lurer på hvilke rettigheter hun har ved feriereiser og lengre opphold til Thailand og andre land i Asia. Jeg leser at ved oksygenbehandling i utlandet så dekkes de faktiske utgifter , ble fortalt at det bare var oksygen mengden og ikke sykehusseng og legevisitt som ble dekket På forehand takk.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Vi forstod ikke helt hva du ønsket svar på, derfor hadde det vært fint om du ringte oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Plagsom tobakksrøyk fra naboen

Hei. Jeg har nylig fått bekreftelse på at jeg har utviklet kols grad 2. Vi sliter med nabo som røyker inne og slipper ut røyk i felles gang. Dessverre er det ikke mulig å snakke med vedkommende . Styret er blitt kontaktet, men de ser ikke alvoret med min helseplage. Har LHL en advokat som vi kan rådføre oss med , slik at styret kan ta tak i saken vår for å få naboen til å vise hensyn.
Hilsen Ann Christensen

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Da tror jag at du bør kontakte LHL's pasientombud, Atle Larsen. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem