Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål

Allergi

Melkeallergi jente 13 måneder

Hei! Barnet mitt på 13 måneder reagerte med utslett rundt munn og på hals da hun fikk grøt med melk da hun var ca 5-6 måneder. Vi var hos lege og tok blodprøve, men blodprøven slo ikke ut på at hun var allergisk mot melk. Vi så allikevel hun reagerte på vanlig grøt, så hun har fått Sinlac som hun ikke reagerer på. Nå har vi prøvd å gi noe melk, men hun fikk magesmerter/knip. Hun ammer fremdeles litt, men hva kan jeg gi henne som erstatter vanlig melk/melkeprodukter i kostholdet?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Små barn kan godt ha alergi mot kumelk selv om det ikke slår ut på blodpøve. Når hun er blitt betydelig bedre uten melk i kosten kan det tyde på nettopp det. De flest små barn med melkeallergi vokser av seg allergien fra 2 års alder. I mellomtiden bør de ha fullverdig melkeerstating fra apotek dersom morsmelk ikke dekker dagsbehovet. Det kan fås på blå resept dersom det er stillt en diagnose. Jeg foreslår derfor at du tar det opp med lege gjen.

De vegetabilske "melkeproduktene" av havre, ris, soya osv er ikke næringsrike nok til å erstatte melk hos små barn. Ettersom du fortsatt ammer og i tillegg gir grøt og annen fast føde er det mulig dette er tilstrekkelg for å sikre vekst og utvikling, Det kan lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog hjelpe deg å vurdere. Les mer om melkeallergi

Til matlaging kan du bruke produkter av havre og mandel (ris anbefales ikke til barn under 6 år). På våre sider finner du tips om melkefritt pålegg mm.

LHL har nylig lansert Helsepodden. Der er det en episode om melkeallergi med en barnelege. Anbefaler deg å hhøre den.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergivaksinasjon mot dyr

Hei. Er det mulig å vaksineres mot dyreallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Ja det er mulig! Det kan vaksineres mot midd, hest, hund, katt, ku, veps og bie. For å få refusjon for ku og hest, er det yrkesmessige hensyn som legges til grunn.

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge, Allergi

Leilighet med muggsopp og høyt nivå av radon

Hei. Jeg og mine to barn bor i en leid kjellerleilighet hvor det er muggsopp i alle rom samt høye nivåer av radon. Jeg har hypermobil Ehler- Danlos syndrom, så er kronisk syk og mye plaget med fatigue, men etter vi flyttet inn her har jeg hostet og hatt forkjølelse symptomer/astma samt verre utmattelse enn før. Barna klager også over å være slitne. I utlandet går det an å ta blodprøve for å se om man har reaksjon på muggsopp. Kan man det I Norge? Min fastlege visste ingenting. Trenger råd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis det er påvist høye nivåer av muggsopp i alle rom er det mulig årsak til luftveissymptomer som du nevner. Ihvertfall kan det forverre en astma og det regnes ikke som sunt å bo i. Det går an å finne ut om man er allergisk for muggsopp både ved blodprøve (spesifikt IgE mot muggsopp) og prikktest for allergi.

Ellers er det neppe lurt helsemessig for noen å bo over lengre tid i bolig med mye muggsopp i luften. Høyt nivå av radongass er heller ikke gunstig over tid. Det burde utbedres av eier/utleier.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Å vokse av seg melkeallergi

Hei. Dattra min har hatt melkeallergi siden 9 måneders åldern. Hun er i dag 3år och 4mån, vi har gett henne melkeprodukter i ca 1 uke nu uten reaksjon. Vil det si at hun har vokst fra allergien sin eller kan reaksjon komma såpass sent etter?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er vanlig at barn med melkeallergi utvikler toleranse (vokser av seg allergien) for melk fra 2-3 års alder.

Når din datter nå tåler melk i mat kan det tyde på at hun begynner å tåle melk. Om hun ikke får reaksjon når hun får melk i mat, kan dere forstestte med det og utvide til yoghurt og etterhvert også vanlig melk.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Blodprøvesvar

Hei.
Har fått svar på allergitest på mitt barn. Men skjønner ikke bloprøvesvarene. p-lge 41 *10e3 iu/l

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vi tolker ikke blodprøvesvar, da må du kontakte legen som henviste eller tok prøvene.

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Allergi hos jente på 4 år

Datter på snart 4 år som er utredet for allergi. Diaré som liten. Fast avføring fra 3 år. Alltid magevondt på natt. Mye forkjøla. Hysterisk på natt når hun våkner og har vondt. Får laktoseredusert kost. Holder oss unna sitrus, tomat, jordbær og tilsetningsstoffer i mat. Ble bedre da. Ser tydelig reaksjon ved inntak av fiskepinner fra butikk. Tett nese, gråter, vondt. Hun er prikktestet og slo ikke ut. Kan hun reagere på torsk eller er det at det er halvfabrikat/histaminrik torsk? Blir gæren.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Skjønner godt det er en slitsom og fortvilet situasjon når barnet gråter og er tydelig utilpass. Magevondt hos barn kan ha veldig mange årsaker. Den vanligste er faktisk forstoppelse. Det kan hun ha uten at det synes på avføringen. Dette bør sjekkes om det ikke allerede er gjort.

Intoleranse og irritabel tarm syndrom slår ikke ut på blodprøve eller prikktest. Derfor er det vanskeligere å finne ut om det er matvarer hun reagerer på. I slike tilfeller anbefales ofte en diett bestående av noen få trygge matvarer (de du vet hun tåler) i noen uker til hun er symptomfri. Deretter innføres en og en ny matvare mens du obsererverer ev reaksjon og endringing i avføring, adferd, hud osv. Dette bør gjøres i samråd med lege. Jeg anbefaler at du ber om henvisning til en barnelege med erfaring med mageproblemer og allergi.

Har du flere spøsrsmål er du velkommen til å ringe vår rådgivningetelefon på 67 023 023 og spørre etter meg så ringer jeg tilbake.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi

Julegodteri uten egg

Hei skal kjøpe en julegodteri til ei som har eggallergi. Har du noe tips? Tenkte i baner til marsipangris.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Hval marsipan er uten egg. de har ikke marsipangriser men marsipan hvaler og julepose med juletre og små hvaler. https://hvalsjokolade.no/produktkategori/marsipan/

Det er mye eggefri sjokolade og godteri. Hos Nidar har de ne tabell med oversikt over allergener i deres produkter. Den kan lastes ned her: https://www.nidar.no/sjokoladefabrikken/trygge-produkter/ravarekontroll/

Du kan også lage marsipan selv uten egg. https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/matoppskrifter/allergivennlig/falsk-marsipan-uten-mandler-og-notter/

Lykke til og god jul :) Hilsen Helle

Allergi

Tolkning av lab.svar

Hei!
Jeg har tatt allergitest, men skjønner ikke i hvilken grad jeg har allergi mot hund. / EDI LabLabsvar S-IgE: 205*H (

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vi tolker ikke lab.svar. Det må du ta med henvisende lege. Får å kartlegge en allergi, er det først og fremst sykehistorein som er avgjørende. Har du symptomer på hundeallergi, er anbefalingen å holde seg unna det man reagerer på.

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Vondt i magen

Hei! Jeg sliter med luftsmerter. Ofte etter at jeg har spist blir magen min oppblåst. Jeg føler magen min bruker lang tid på å jobbe. Jeg har slitt med dette hele livet. Ofte etter at jeg går på do føler jeg at jeg ikke har fått tømt meg skikkelig. Det var en periode jeg slet med forstoppelse og kontakten legen, men jeg fikk ikke noe konkret svar på årsaken. Jeg spiser en normal norsk kost, og jeg får vondt av å spise hvetebakst, brød osv. Jeg begynner å bli lei av å gå rundt slik.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Magesmerter og oppblåst mage kan ha mange årsaker som forstoppelse, allergi, laktoseintolerasne, cøliaki eller irritabel tarm.

Det første man gjør er å teste for cøliaki, det må gjøres før du slutter med glutenholdig korn/brød.

Ved laktoseintoleranse er det melkesukker man ikke tåler. Da får man ofte oppblåst mage og magevondt. Det bør også sjekkes.

Mange har irritabel tarm, da er det ikke en bestet matvare man ikke tåler men stoffer i en del frukt, grønt osv. Da har man nytte av lav FODMAP diett.

Jeg foreslår at du tar en prat med legen din for å få undersøkt årsaken til at du har mye magesmerter og luft i magen. Om fastlegen ikke finner en god forklaring bør du henvises til spesialist i mage-tarmsykdommer.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Hovne ankler ved riving av hus med sopp- og råteskader

Hei, vi er tre arbeidere som har arbeidet i et hus med store råte og soppskader i to uker nå, vi alle har hovne ankler og forstår ikke hva som skjer. Kan sopp ha noe innvirkning på ankler ? Høres rart ut men føler jeg må spørre. Mvh Marius

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Muggsoppen produserer sporer og når disse pustes inn kan det oppstå sykdom. Typiske symptomer er hoste, luftveisplager, snue, trøtthet, hodepine, tørr hud, rennende og kløende øyne. Muggsoppallergi er sjeldent, og koblingen mellom hussopp og allergi er ikke klarlagt. Det man med sikkerhet kan si er at visse typer muggsopp er mer skadelig enn andre, og hvordan vi påvirkes varierer veldig fra person til person. Det kreves verntetiltak når det jobbes med sanering av sopp. Er det muggsopp, skal det benyttes helmaske med A2P2 filter.
Anbefaler at dere kontakter Bedriftshelsetjenesten om dere har en slik ordning eller fastlege for utredning og dokumentasjon av symptomene som har oppstått.

Vennlig hilsen Grethe