Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols og reiseforsikring

Kan man nektes reiseforsikring når man har kols? Jeg er på ferie i eu og kjøpte reiseforsikring av europeiske. Jeg ble akutt syk dagen før hjemreisr å ringte sos nødtelefon til selskapet. Der fikk jeg opplyst at de skulle ordne alt det praktiske samt sende en sykepleier med erullestol og oksygen, ev ambulansefly om det trengtes. De påtok seg også å avbestille flybilett ( hadde extra avbestillingsforsikr) jeg render med å ringe ambulanse men etter noen timer blir jeg satt rett på gaten med et brev hvor det står at jeg verken har gyldig forsijkring eller andre preferanser. Så får jeg beskjed om at forsikringsselskapet aviser saken min fordi ren lege har utalt at jeg må forvente kolsforverring når jeg flyr med oksygen. Så tar jeg kontakt med helfo som sier at nav utland skriver at jeg et utmreldt av folketrygden? Jeg bor i omsorgsbolig å har alvorlig kols i 4 stad, men der har jeg vært i 8 år. Jeg har hatt to sykehusinleggelser i denne tidren å er stabil. Jeg regner jo med at de fuinner en løsning på den merkelige reaksjonen fra nav, men kan kjeg ikke reise mere nå? Jeg har reist mye, og har altid kjøpt reiseforsikring, men det er jo første gang jeg har hatt bruk for den.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

(1)
Besvart 25. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

De fleste reiseforsikringer har reservajsoner knyttet til kritisk sykdom. Det betyr at en med kols kan oppleve at forsikringen ikke dekker utgifter som følge av kolsen. Selskapet må foreta en konkret individuell vurdering av risikofaktorer i hvert enkelt tilfelle.

Er du folkeregistrert i Norge og oppholder deg minst seks måneder i året i Norge, er du ikke utmeldt av folketrygden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Allergi

Allergivaksine ved bivirkninger av allergimedisin?

Hei, Min datter på 8 år har fokal epilepsi og samtidig sterk allergi mot flere ulike pollentyper. En rekke allergitabletter øker sjansen for epileptiske anfall og jeg er derfor skeptisk til å fortsette å gi henne disse, etter at jeg nå oppdaget denne økte risikoen. Hun bruker ingen medisiner for epilepsien, da hun har lav anfallshyppighet. Vil dere anbefale allergivaksinasjon/hyposensibilisering? Eller benytte et legemiddel mot allergi som ennå ikke er anbefalt for barn under 12 år, som Telfast eller Kestine? Blir takknemlig for svar! Mvh mor til datter med epilepsi

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(0)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg vil ikke uten videre anbefale å bruke de allergimedisinene som man ikke har tilstrekkelig erfaring med for barn. Hvis allergimedisiner gir en økt epilepsitendens hos din datter er det jo et spørsmål om å allergivaksinere. Aldersmessig ligger det til rette for dette hos en 8-åring. Det bør eventuelt tas opp til vurdering av legen som har erfaring med slik behandling hos barn.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Lungefibrose og symptomer

Svært dårlige (fibrotiske) lunger men god oksygenmetning. Hvordan er det mulig? Og hva er det da som gjør at pusten blir tung både i hvile og ellers og at all aktivitet blir så anstrengende? Skulle gjerne fått en forståelig forklaring på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(2)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose fører ofte til en viss skrumpning av lungene, og lungeblærene er i tillegg affisert slik at oksygenet tas dårligere opp fra lungene til blodet. Særlig ved fysisk aktivitet merkes det ofte at pusten blir kort og rask. Da blir lungekapasiteten satt på prøve, og pusten blir kort pga lavere lungevolum, og raskere pga nedsatt oksygenopptak gjennom lungene. I hvile kan nok følelsen av å ikke få nok luft være til stede hvis lungevolumet er mindre og ikke tillater lungene å folde seg helt ut. Likevel vil oksygeninnholdet i blodet ofte være helt normalt i hvile, mens det gjerne faller ved anstrengelser.

Håper dette var litt forståelig!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Sarkoidose

Er sarcoidose en autoimmun sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(1)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Sarkoidose er en bennelsesaktig tilstand. Den benevnes ikke vanligvis som en autoimmun sykdom, men en bindevevssykdom med en spesiell type betennelsesreaksjon. Sykdommen vil ofte gå over av seg selv, etter måneder til få år. Andre ganger blir den kronisk og kan gi bindevevsdannelse og skade flere av kroppens organer, men oftest lungene. Årsaken er ukjent.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Alvorlig astma

Hei. Jeg er 39 år og har alvorlig allergisk astma. Jeg bruker det meste av medisiner (Relvar Ellipta, Cetirizin, Montelukast, Theo-Dur, Ventoline aerosol ved trening, Ventoline og Atrovent i forstøver ved behov, og får Xolair-injeksjoner (3x150mg) hver 4.uke). I tillegg trener jeg tre ganger i uka for å holde astmaen i sjakk, men likevel får jeg iblant veldig alvorlige anfall, hvor det er utrykning med ambulanse og forstøver ikke virker. Jeg har god O2-metning, og behandling på legevakt gjør anfallet aldri bedre - det forlenger og forverrer kun anfallet til jeg slutter å puste og blir hentet av ambulansen til akuttmottaket. Det kan virke som jeg får hyperkapni, da karbondioksid-opptaket i kroppen min er høyt på målinger. Det eneste som gir utslag i tillegg til dette, er blodgass-målinger og høyt puls (fra forstøver). Stort sett får jeg beskjed av legevakten om at jeg hyperventilerer, men jeg opplever det selv om respirasjonssvikt med hyperkapni. Jeg får rødflammende hud, muskelrykninger og kramper, blir forvirret og svimmel, svetter og faller iblant ut. Jeg har ikke angst, men går i "overlevelsesmodus", hvor jeg kun har overskudd til å ligge rolig på magen, med knærne oppunder meg, og tenker "pust", "pust", "pust". Jeg kan virke som jeg har et tilsynelatende vanlig "astmaanfall" når jeg kommer inn på legevakten, men det snur fort til at jeg ikke får puste. Kan dette høres ut som om jeg forgifter meg selv med karbondioksid? Hver gang jeg har anfall og blir så dårlig, ender det med at jeg besvimer og ikke får puste. Det tar ofte opptil 6 timer å stanse anfallet. Kan du gi meg noen tips til bedre behandlingsmetoder i slike tilfeller? Stort sett får jeg så mange runder i forstøver som ikke hjelper, at jeg sitter med en haug av abstinenser i tillegg til anfallet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(2)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det viktigste for å unngå astmaanfall er forebygging med inhalasjonsbehandling, særlig med et steroidpreparat (kortisonliknende stoff). Det finnes i dine medisiner som du bruker. Noen ganger kan det likevel være lurt å bruke inhalasjon av spray istedenfor pulver for å få denne medisinen langt nok ut i luftveiene. Men andre ganger er astmaen så ustabil og krevende at man må ty til andre måter å gjøre det på. Det fins enkelte nye medisiner på markedet som er beregnet på noen av disse ganske sjeldne tilfellene. Det er lungepoliklinikker som har ansvaret for å eventuelt prøve ut disse. Uansett er det lurt å ha oppfølging ved en lungepoliklinikk med din astma, men trolig har du det allerede.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Astma og katt

Jeg har en i familien som har sagt han er så allergisk mot katter at han har mistet 1/3 av lungefunksjonen. På grunn av dette avliver nå nær familie og han selv kattene sine. Han har ingen symptomer ellers på allergi, og jeg lurer da på hvor sannsynlig dette er? Synes det høres rart ut at han ikke har problemer med hverken øyne, nese, hals eller hud og at han plutselig har reagert så fælt at han har nedsatt lungekapasitet. Han er i 30 årene, røyker og er i lite fysisk aktivitet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(0)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si noe sikkert her. En katteallergi kan påvises ved hudtest (prikktest) og blodprøve. Men en katteallergi kan gi store astmaplager, men gir seg jo som regel når man ikke lenger har kontakt med katt eller kattehår, eller eventuelt reiser bort.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Alkohol etter innsetting av stent?

Kan man drikke alkohol etter innsetting av stent

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(0)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Innsetting av stent i koronarkar i hjertet medfører at man må bruke medisiner for å forebygge at de tetter seg igjen. Vanligvis er det ikke noe problem med små mengder alkohol. Platehemmende midler (Albyl E og Plavix) gir vanligvis ikke noen problemer da.  Marevan er mer påvirkelig av alkoholkonsum. Store mengder alkohol bør likevel unngås.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Lungebetennelse og smittefare

Hei, Jeg håper der kan svare på følgende; Min ektefelle er (igjen) syk med bakteriell lungebetennelse. Jeg lurer i den forbindelse på om jeg, kona, er smittebærer? Jeg hjelper en gammel dame(70 år), hun har nedsatt immunforsvar og vil ikke utsette henne for denne smitten. Men samtidig trenger hun virkelig hjelp, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(1)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En bakteriell lungebetennelse trenger ikke smitte til omgivelsene ved god hygiene. Hvis du ikke selv føler deg syk utgjør du neppe noen stor smittefare. Men vi har alltid bakterier i luftveiene. Bakterier herfra smitter eventuelt med dråper som kommer med hoste og nysing. Hvis du ikke er plaget av dette, er det neppe noen fare for omgivelsene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Hoste med og uten slim.

Hei! Jeg er en mann på 51 år. 184/83. Har fått påvist betennelse i is-ledd for noen år siden. Det har vist på mr-bilder i noen år, uten nevneverdige plager. Har vært på revmatismesykehuset og fått slått fast at det ikke er Bekhtrev. Har hatt episoder på en til to måneder et par ganger i året med voldsom tørrhoste. Har tatt flere spirometrier, og alle viser at eg ligger litt under normalen. August -14 viser FVC 89%, FEV1 85%, FEV1/FVC 96%. September -14 var eg hos lungelege og hadde spirometri FEV1 95%, FEV1% 77%, Bodybox TLC% 115, RV% 155. Tok en spirometri i oktober -17, og den viste at eg låg litt under det eg burde. Går en del turer, og er i ganske god form. I vinter er det første gang på lenge at eg ikke har vært forkjølet med tørrhoste, men så begynte det med litt svelgevansker, dvs slim, blank og seigt. Så var det litt hosting, og da løsnet/kom det opp slim, men stort sett ikke lenger enn at det gikk ned igjen. Dette har vart i 2 måneder. Må eg bøye meg fremover og jobbe med hodet "nede", hender det ofte at eg må hoste. Kvar gong eg må hoste på den måten, løsner det og kommer opp. Det er ikke kraftig hoste. Røkte et års tid for 35 år siden. Kan dette være noe fibrose av noe slag? Eller går det an at det "bare" er astma, selv om eg ikke har piping i brystet, pustevansker osv.? Må også nevne at eg er en del plaget med at "snørr" renner ned fra nesa og ned i svelget, noe som gjør at eg må spytte en del.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(0)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker mest som om det dreier seg om symptomer fra slimhinnene. Det kan være astma også uten piping. Eventuelt kronisk bronkitt, som ikke trenger gi pustevansker, men mest hoste og økt slim. Enkelte har bronkiektasier som årsak til daglig hoste og slim. Lungefibrose vil som regel gi kort pust ved anstrengelser, dessuten tørr hoste, og virker nok mindre sannsynlig. CT-undersøkelse av lungene brukes ofte for å sjekk dette når det er tvil.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Langvarig Prednisolonbehandling og binyrebarken

Hei. Jeg er en mann på 68. Etter råd fra Lungeavdelingen på Haukeland Sykehus har jeg brukt Prednisolon i mange år, over tretti. Overlegen sa den gang at om jeg gikk en del år på prednisolon ville kroppen min slutte å lage kortison og jeg ville måtte fortsette å ta tabletter. For et par år siden fikk jeg ny fastlege som vil nekte meg Prednisolon.Hadde brukt Prednisolon i over 35 år. Dette har medført forverret astma og lite fysisk aktivitet. Må jeg skifte lege for å få Prednisolon? Bruker 5- 10 mg til dagen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(1)
Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at binyrebarken vil redusere produksjonen av kortison etter lengre tids behandling med Prednisolon. Det er mulig å sjekke ut dette ved blodprøver. Noen ganger kan man se at binyrene fortsatt produserer, men andre ganger må man gi tilskudd for at kroppen skal ha nok kortison. Kortison er livsviktig for kroppens funksjon, og særlig ved stress og infeksjoner. Hvis det blir for lite kan man bli svak og eventuelt alvorlig syk. Jeg tror sikkert legen har mulighet for å sjekke dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener: