LHL

Hopp til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager.

Velg en ekspert


Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Kommunalt frikort

Hei jeg bor i Elverum, kan jeg søke kommunalt frikort da?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

(0)
Besvart 20. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kommunalt frikort er ikke en ordning kommunene er lovpålagt å ha. Det betyr at har ikke Elverum en slik ordning, er det heller ikke mulig å søke om dette frikortet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Rettigheter

Uføretidspunkt og beregning av uføretrygd

Hei, er en mann som etter en konkurs (ansatt) ble arbeidsledig i to år for så å få AAP i snart fire år. Min lege innstiller på uføretrygd. Jeg ser på andre svar her at uføretidspunktet er viktig for beregning av trygd. Hva regnes det som i mitt tilfelle; min siste lønn var mai 2012 . Regner jeg fem år tilbake fra jeg fikk AAP , det var jo da min lege søkte pga helse. Takk for fin side.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

(0)
Besvart 20. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Uføretidspunktet er tidspunktet din inntektsevne ble varig redusert med minst halvparten. Normalt vil uføretidspunktet være det samme som sykemeldingstidspunktet. Uføretrygden beregnes av de tre beste av fem siste år før du ble ufør. Settes uføretidspunktet til 2014, er det årene fra 2013 og bakover som legges til grunn for beregningen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Kosttilskudd og Plavix

Godt å se at man ikke trenger å tenke på inntak av K2 når man tar Plavix. Men, hva med ingefær og blåbærtilskudd?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Ernæringsfysiolog svarer

(0)
Besvart 20. januar 2018
Erik Arnesen, Ernæringsfysiolog

Både ingefær og blåbær har en viss blodfortynnende virkning, så i teorien kan det påvirke effekten av Plavix. Derfor bør du ta opp bruk av kosttilskudd eller naturmidler med legen din, som evt. må justere dosen eller vurdere risikoen for blødninger.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Allergi

Allergi mot midd og muggsopp

Hei!
Har siden i sommer slitt med kløe i øynene, nysing og ekstremt tett og rennende nese. Kløen gav seg i høst, men neseplagene blir bare verre. Jeg har påvist blant annet midd- og muggallergi og lurer på om det er vanlig å være så plaget av dette om vinteren? Det blir i hvert fall verre i plussgrader.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 19. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke unormalt å oppleve veldig tett nese ved middallergi. Plagene er ofte verst om natten og morgenen, fordi det er i sengen vi får nærkontakt med midden. Midden trives best der det er varmt og fuktig, som i sengen, og når det er plussgrader ute, vil det også bli fuktigere innendørs. Du skriver ikke noe om at du har gjort noe tiltak på soverommet for å begrense mengden midd. Legger ved faktaaark om allergi mot husstøvmidd der du finner informasjon om behandling og gode råd for sanering. Når det gjelder muggsopp så kan det også gi samme plager som middallergi i tillegg til hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker. Les vårt faktaark om muggsopp og ta kontakt med oss via vår rådgivning om du har flere spørsmål.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Høy puls og bilyd

Hei, Jeg har hatt brystsmerter til og fra i et år, har antatt at dette var spenninger/muskel-relatert. For en måned siden ble imidlertid smertene konstante og verre (verkende, verre av aktivitet/stress- kjennes som bronkitt/lungebetennelse, men har ikke hoste, fin crp). Jeg følte meg helt utmattet (både fysisk og kognitivt- vanskelig å finne ord osv), svimmel, veldig blek, kvalm, til tider skjelven, frostrier, sterk hodepine, og veldig trøtt. (Har også fått brennende tær om kvelden i løpet av denne perioden - hovne, brennende røde, vanskelig å bøye). Jeg gikk til fastlegen som antok at hodepinen skyltes kroniske bihule-plager. Hun fant også høy puls og nyoppdaget bilyd på hjertet. Jeg ble dårligere og i julen dro jeg til legevakten. Fortsatt høy puls og bilyd (systolisk, grad 2-3) ble fortalt at det var tegn til at hjertet jobbet raskere enn vanlig, ellers alle andre prøver fine (røntgen av lunger, EKG, blodtrykk og blodprøver - jern ok infeksjonsverdier ok stoffskifte ok, ikke feber). Idag var jeg hos kardiolog og tatt UL av hjerte og arbeids-EKG, og alt var bra, bortsett fra hvilepuls på 113. Han mente at bilyden kanskje skyldtes at jeg er slank, og at man dermed hører lyden bedre? Mine spørsmål er: 1) Kan mine plager skyldes høy puls/bilyd, selvom det ikke er noe galt med hjertet? 2) Bør jeg følge opp hos fastlege for å finne årsak til bilyd? Eller er det at jeg er forholdsvis slank god nok forklaring? 3) Ettersom alle blodprøver er fine - kan høy puls med påfølgende bilyd skyldes stress? Eller kan det være andre årsaker? 4) Jeg tar sarotex retard mot kroniske smerter etter en bekken-skade - kan dette medikamentet være årsak? På forhånd tusen takk for svar, og forøvrig takk for for denne svartjenesten, den er veldig informativ. Hilsen kvinne, 41 (andre sykdommer: kronisk bihule tetthet, og kronisk irritabel tarm/reflux. Ellers mye hjerte-sykdom i familien)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(3)
Besvart 18. januar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål. Her følger mine svar:

1) Man kan bli ganske slapp og sliten av å gå rundt med en puls på 110 hele tiden, så det kan hende at plagene dine skyldes den høye pulsen. På en anne siden synes jeg det virker vel så sannsynlig at det er noe at som gir deg plagene og at dette andre også forårsaker høy puls. Hva det er vet jeg ikke. Jeg vil anbefale deg å fortsette å gå til fastlegen og lete videre.

2) Ultralyd av hjertet er den ultimate undersøkelsen for å finne årsak til en bilyd. Hvis denne undersøkelsen var ok, trenger du ikke å utrede videre.

3) Ja stress kan godt gi høy puls. Hvis hjertet banker ekstra hardt kan det også gi en bilyd. En bilyd er tegn på at blodet beveger seg raskere forbi en struktur, feks en klaff, enn vanlig.

4) Høy puls kan være en av bivirkningene til Sarotex. Det kan være verdt et forsøk å prøve å bytte til noe annet, men det må du ta opp med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Influensa og fatigue

Hei! Hadde hjerneslag for 4 år siden, hverdagen er preget av alvorlig fatigue. Nå har jeg fått influensa og er som ventet nokså syk. Hvordan kan jeg forvente at fariguen vil bli sammen med dette viruset? Blir man med lengre syk eller sykere med fatigue/ hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 18. januar 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Jeg har forsøkt å lete i litteraturen vedrørende dette spørsmålet, men finner lite om det. Jeg vil tro at dette kan oppleves individuelt, men man kan godt tenke seg at en infeksjon som er kjent for å bidra til slapphet og energiløshet kan gi ytterligere forverring av fatigue-symptomene.

Det vi imidlertid vet, er at de som har gjennomgått hjerneslag kan oppleve at andre infeksjonssykdommer kan gi forverring av slagsymptomer som tidligere har oppstått, slik at man kan få mistanke om nytt hjerneslag på grunn av disse økte symptomene. Det kan også føre til at tidligere slagrammede ha en lengre rekonvalesens etter en infeksjon, og bruker lenger tid på å komme seg. Dette er uavhengig av om man har fatigue eller ikke.

 

Riktig god bedring!

mvh

Marita L. Bjerke

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Må jeg ta kolesterolsenkende medisin uten hjerteproblemer?

Hva om jeg kutter kolesterol tabl når jeg aldri har hatt hjerteproblemer? Jeg har høyt bloodtrykk; går derfor på blodtrykksmedisin. Er der ikke noen som mener at kolesterolet tilpasser seg selv og at det ikke gjør noe om det er noe forhøyet? Mine bivirkninger er så store av Lipotor, derfor kutter jeg.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

(0)
Besvart 17. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Du har ikke hatt hjertesykdom, men behandles med for medisiner mot høyt blodtrykk. En stor studie hvor nesten 20 000 pasienter med høyt blodtrykk i Storbritannia og Skandinavia deltok(Ascot-studien) viste at selv en lav dose med kolesterolsenkende medisin(Lipitor 10m daglig) førte til at de som tok denne medisinen fikk vesentlig færre hjerteinfarkt og annen hjertesykdom enn de som ikke brukte statin. Pasienter med kransåresykdom(hjertekrampe og/eller hjerteinfarkt) skal alle behandles med kolesterolsenkende medisin. At hjertefriske pasienter som stod på blodtrykksmedisiner også hadde nytte av en liten dose statin(10 mg) var noe overraskende, men viste at pasienter som behandles for høyt blodtrykk har nytte av å ta statin i tillegg til blodtrykksmedisinene for å beskyttes mot hjerteinfarkt.

Siden du har bivirkninger vil mitt råd til deg være å prøve et av de fire andre statinene som finnes på markedet, og starte med lav dose.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Operasjon av hovedpulsåre

Jeg har vondt foran ryggen og bak magen, har åreforkalkning i hovedpulsåren og utposning i hovedpulsåren magen der den deler seg. jeg håpet på en åpen operasjon i stedet for stent.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

(0)
Besvart 17. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg forstår spørsmålet ditt slik som at det du spør om er om en operasjon hvor man legger inn en såkalt stent fra lysken og opp i hovedpulsåren er like bra som at man gjennomfører en åpen operasjon på hovedpulsåren i mageregionen.

En åpen operasjon er forbundet med klart høyere risiko for alvorlige komplikasjoner og død enn en operasjon hvor man benytter stent. I alle tilfelle hvor man derfor tror at man kan klare å reparere hovedpulsåren ved å legge inn stent(er) vil man derfor velge denne teknikken.

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

50 % stilling og uføretrygd

Jeg er en dame på 54 år som eier en 50 % stilling som hjelpepleier i kommunen. De siste årene har jeg en del plaget med astma, som har medført at jeg har vært en del sykemeldt og ikke har mulighet til å jobbe noe ekstra/ekstravakter. Min fastlege mener jeg har nok med min 50 % stilling, og ikke bør jobbe noe ekstra. Det er utfordrende å kun leve av en 50 % stilling. Vil jeg ha noen rettigheter hos nav i de 50 % jeg ikke jobber? Kan jeg søke på avklaringspenger? Evnt. Hvordan kan jeg gå frem? Opplever at nav-konsulenten ikke har noen kunnskaper på dette. Min fastlege er også litt usikker her. Trenger vel evt. en erklæring fra fastlege? Mvh. Hjelpepleier

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

(2)
Besvart 17. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er din inntektsevne varig redusert med minst 50 %, kan du ha rett til uføretrygd. Når Nav vurderer nedsettelse av inntektsevne, tar de utgangspunkt i den lønnen du ville hatt i 100 % stilling. Du tjener i dag halvparten av det du ville tjent i full stilling. Er Nav enig i at du pga sykdom ikke klarer å ha høyere inntekt, er inntektsevnen varig nedsatt med halvparten, og vilkårene for å få uføretrygd er oppfylt.

Du bør be om et møte med Nav. Normalt skal du gjennomføre en periode med AAP, før Nav tar stilling til spørsmålet om uføretrygd. I denne perioden vil Nav arbeidsavklare deg. Det er viktig at fastlegen støtter at du setter i gang en prosess med sikte på uføretrygd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Rødgjæret ris

Hva mener eksperten om rød ris mot høyt kolesterol?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Ernæringsfysiolog svarer

(0)
Besvart 17. januar 2018
Erik Arnesen, Ernæringsfysiolog

Hei, vennligst se vår artikkel om dette temaet her: Rødgjæret ris for kolesterolet.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener: