Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål

Årsak til vektøkning

Hei! Jeg har er spørsmål, veldig viktig for meg at jeg får et skikkelig svar og fikk anbefalt denne siden. Så, altså: Jeg er ca 175 cm høy, å har alltid veid mellom 75-85 kg. Det har aldri vært noe problem. Nå har jeg lagt på meg over 20 kg på under ett år. Jeg har ikke forandret noe i mine spise vaner, og for ca en måned siden kuttet jeg ut ALT av brus og drikker nå kun vann. Går fortsatt opp i vekt. Hva kan jeg gjøre?? Jeg trenger virkelig hjelp. Uansett hva jeg gjør så går jeg bare opp.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 15. november 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Å vite hvorfor du går opp i vekt krever mer informasjon om hva du spiser. 20 kg vektøkning på ett år er veldig mye. I sjeldne tilfeller kan slikt være en følge av medikamenter, eller store væskeansamlinger i kroppen. Men en vektøkning kommer ellers ikke spontant av seg selv. 

Hjerte/kar, Rettigheter

Bilforsikring

Hei fikk et lettere slag mens jeg skulle parkere bilen. Det ente med at jeg skadet min bil og en annen. Hvordan er dette med hensyn til forsikring.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

hvis du ikke er å bebreide, for eksempel at det ikke var helsemessige forhold som tilsa at du ikke burde kjørt, vil sannsynligvis både kasko og ansvarsforsikringen dekke skadene. Men her må jeg ta det forbehold at jeg ikke kjenner vilkårene i din forsikring.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til fysikalsk behandling etter hjerneslag

Har man krav på gratis fysikalsk behandling etter hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Fysikalsk behandling er gratis på sykehus og opptreningsinstitusjon. Fysikalsk behandling hos fysioterapeut med driftstilskudd fra kommunen er først gratis når du når grensen for frikort tak 2. Grensen er 2025 kroner. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort og hjerneslag

Hei. Jeg har hatt 2 hjerneslag. Sist i lillehjernen mai 2018) Hva er minstetid jeg skal/bør være uten førerkort klasse B? Førerkortforskriften sier min. 6 mnd, men jeg har hørt at etter 2 slag BØR det gå 12 måneder. Hvor finner jeg den sistnevnte bestemmelsen?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette gir 6 mnd kjøreforbud:

Hjerneslag med a) remisjonstid lengre enn en uke b) tilfredsstillende syn, førlighet og kognitiv funksjon og c) risikofaktorer kartlagt og tilfredsstillende behandlet

Her finner du Helsedirektoratets veileder med regelverk:

veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hjerneslag og fysioterapi

Har man krav på gratis fysioterapi ved slag, så som trening i helsestudio ved hjelp av fysioterapeutens anbefalinger ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 14. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Tidligere var det slik at noen diagnosegrupper hadde rett til gratis fysioterapi, men dette opphørte 1. januar i år. Nå gjelder følgende:


Fra 1. januar 2018 er det ikke lenger krav om henvisning fra lege eller sykehus for å få fysioterapi. Du kan bestille time direkte hos fysioterapeuten. Skal du få fysioterapi med trygderefusjon, må du bestille time hos en fysioterapeut som har driftstilskudd fra kommunen. Egenandelen du betaler blir registrert hos HELFO. Når du i 2018 har betalt egenandeler under tak 2 ordningen på 2025 kroner, får du frikort som betyr at du ikke skal betale egenandel ut året.

mvh
Marita, LHL

Lunge

Astma og medisin

Hei. Fikk lungebetennelse for over 1 år siden. Mycoplasma? Hadde arrdannelse i lungene. Fikk medisin mot det. Arrdannelsen har blitt mye bedre. Har spiserørsrefluks. Kan svelge vrangt. Oksygen er på 98. Bruker pep pipe, og det hjelper mye på pusten. Lett astma. Legen usikker. Bruker ikke medisin mot det. Ville du brukt medisin? Spirometer var fint. EKG er normalt. Blodtrykk og kolesterol er fint. Har diabetes 2. Kostregulert.Aldri røykt. Videre oppfølging? Dame 63 år. TAKK

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei.

Hvis det er astma med symptomer som hoste eller piping/tung pust ved anstrengelser ville jeg ha behandlet. Ellers bare evt medisin ved forverringer. Men dette er individuelt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Peanøttallergi og soya

Hei Jeg har en sønn som nylig har fått påvist peanøttallergi. Jeg fant dette stående på helsenorge. no: «Noen tåler soya bedre etter varmebehandling. Det gjelder primært de som har pollenallergi og kryssallergi mot soya, mens de med primærallergi mot frø eller belgfrukter må unngå det, uansett om det er varmebehandlet eller ikke.» stemmer det at han må unngå å få i seg soya? Med vennlig hilsen urolig mamma

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Peanøtt er en belgfrukt som er i familie med bla. soya. Det er nok bakgrunne for at det står som det står på helsenorge.no.


Ved matallergi fraråder man å unngå det man ikke tåler, dvs det som gir symptomer. Det er ikke vanlig å unngå noe for sikkerhets skyld. Det er langt fra alle med peanøttallergi som også er allergiske mot soya.

Dersom din sønn hittil har tålt soya og andre belgfrukter (erter, linser, lupin mm) er det ingen grunn til å fjerne dette fra kosten.

Men begynner han å reagerer på mat igjen kan man mistenke andre belgfrukter før man leter blandt all annen mat.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Katteallergi?

Sønnen min har kraftig allergi mot bjørk. Men de siste månedene har han hatt allergifrembrudd som når han reagerer mot bjørk , pluss elveblest . Fikk katt for 1 år siden. Han har nå fått konstanterer allergi mot katt og hund( 147). Må vi kvitte oss med katten ?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Om det er mulig, omplasser katten ei stund og se om plagene hans blir bedre. Forsvinner plagene når han ikke er med katten, tyder det på at katten er årsak til plagene. Ved påvist og sikker allergi mot katt, er rådet å unngå katt.

Les om pelsdyrallergi her.

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Hjerte/kar

Kombinere Gerimax og Albyl-E

Hei Er det noe problem og kombinere alkyl e og gerimax?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Albyl-E er en blodfortynnende medisin. Ginseng har også en blodfortynnende effekt. Dersom man kombinerer disse to er det tenkelig at blodet blir for tynt og at du risiker sår og blødninger. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pust og ekstraslag

Hei kan uregelmessig pust føre til ekstraslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er litt usikker på hva du legger i uregelmessig pust. Pustefunksjonen er regulert av det autonome nervesystemet og pusten pleier å være rytmisk og jevn. Når det er sagt er det velkjent at det er en tett forbindelse mellom lungene og hjertet. De påvirker hverandre. Rask pust, feks ved angst og hyperventilering, kan endre balansen mellom ulike elektrolytter på innsiden og utsiden av celler. Dette kan endre funksjonen til cellene. Dersom det skjer med hjertemuskelceller, kan det påvirke hjerterytmen og feks gi ekstraslag. 

Mvh

Wasim Zahid