Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert


Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ablasjon av supraventrikulær takykardi

Hei Jeg har i flere år hatt hjertebank. Etter flere år med krig mot helsevesenet, begynte å ta det seriøst. Jeg var innom legevakten x antall ganger og jeg tok ekg flere ganger uten svar. Fikk beskjed om at alt er ok. Etterhvert tterhvert fikk jeg noe kraftigere og lengre anfall og oftere. Hadde flere ekg prøver hos fastlegen og legevakten. Uten å ha klart å fange opp Ifjor i desember fikk jeg diagnosen. Jeg hadde tatt 24 t ekg 48t ekg og tilslutt fingerekg i 14 dager. Heldigvis fikk jeg målt for engangs skyld. Jeg hadde superventikulær tarkdi. Jeg ble henvist videre til abdlasjons operasjon til rikshospitalet. Legen som ringte mente at det er ufarlig tilstand, jeg kunne velge og droppe operasjon eller ta en operasjon abdlasjons operasjon. Etter dette har jeg fått 1 anfall Engan i måneden. Jeg havnet på legevakten for 2månder tilbake da det varte i 1 time. Anfallet startet midt på natta uprovosert av stess eller noe annet. Mitt lengste anfall. Fikk målt på legevakten og ble sendt videre til ahus.Jeg fikk medisin isoptin. Legen fra sykehuset på ahus sa at jeg skulle bruke medisinen ved behov og det var ufarlig rytmeforstyrrelser. 1 månde senere fikk jeh anfall på morningen. Jeg fikk anfall ut av blå rett før jeg våknet. Det gjør meg engstelig. Jeg blir så redd når jeg våkner opp av dwt. Fastlegen ba meg ta isoptin 3 ganger daglig. Jeg har fått bivirkninger over tid. I starten merket jeg ikke veldig mye.men bivirkninger ble sterkere over tid. Jeg blir ekstremt redusert og svimmel av den. Jeg har ofte vond brystet. Ubehagelig å stå opp av hjertebank og ekstremt høy puls Statusen er at jeg venter på operasjon. Alle legene jeg har møtt på tar det så light og sier at det er ufarlig. Spørmålet mitt er 1. Trenger jeg p være redd for noe? 2. Må jeg bare stole på det legenw sier at dette er ufarlig ? 3. Psykisk sliter jeg nå. Jeg er redd for å besvime og det verste. 4. Abdlasjons operasjon : jeg har lest på nette at folk for ekstra slag eller høy puls etter operasjonen? Hva vet du om suksessfulle operasjoner eller mislykkede? Blir alle 100%friske? Er operasjonen uproblematisk? 5. Hva kan jeg gjøre selv?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du plages med anfall av supraventrikulær takykardi. Slike takykardier skyldes feil i det elektriske anlegget til hjertet. De elektriske signalene "hekter seg opp" og gir høy puls. Ved ablasjon brenner man bort feilen slik at signalet ikke kan hekte seg opp igjen.

1. De vanligste komplikasjonene ved slik ablasjon er blødning i lysken (hvor kateterene føres inn). Hos noen få kan det oppstå en blødning i hjerteposen også. Dette blodet på i så fall tappes ut med en spesiell nål. I verste fall kan det elektriske anlegget i hjertet skades under ablasjonen og du kan få alt for lav puls. Da blir du avhenig av pacemaker. Men dette skjer veldig sjeldent.

2. Det er ikke helt ufarlig, men det regnes i dag som ganske trygt.

3. Du bør snakke med legen din om de psykiske plagene, slik at du kan få bearbeidet frykten og angsten.

4. Ved supraventrikulær takykardi er det forholdsvis høy suksessrate ved ablasjon. Alle blir ikke 100% friske, men godt over 90% blir veldig fornøyd.

MVh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Hormonspiral og hjertesykdom

Hei Jeg er en 47 år gammel kvinne,fikk hjerteinfarkt i påsken i år. Har ingen av risikofaktorene bortsett fra en far som ble hjertesyk i 50 årene og litt høyt blodtrykk. Jeg fikk satt inn hormonspiral i oktober. Lurer på om det kan være medvirkende til at jeg fikk hjerteinfarktet og om jeg bør fjerne denne?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si om hormonspiralen forårsaket hjerteinfarktet. Sannsynligvis gjorde det ikke det, men det kan ha vært en medvirkende årsak. I følge retningslinjene bør hormonspiral etter et infarkt kun innsettes etter vurdering fra kardiolog. Det bør også vurderes fjernet. Jeg synes du skal ta opp dette med fastlegen din, som så vil konferere med en hjertespesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Mer plager etter stenting

Hei Min mann var på Feiring og fikk blokket ut to hovedårer til hjertet med innsetting av stent sist i januar i år. En tredje åre var også tett. Den lot seg ikke åpne, men der var en mindre åre, så det skulle ikke ha noen betydning. Før inngrepet var han ikke så mye plaget. Brystsmerter innimellom, men fysisk så orket han forholdsvis mye. Det er først kort tid etter de to utblokkingene at han virkelig har blitt dårlig: Brystsmerter så å si daglig. Som om det blir stukket med ei nål i hjertet. Videre er han blitt svært tungpustet/andpusten. Orker nesten ingenting. Hva kan være årsaken? Vil også spørre om den så å si daglige hodepinen som han har hatt siden nyttår kan ha sammenheng med hjerteproblemene? Vi er jo en helhet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stikkende smerter (som en nål) er sjeldent forårsaket av hjertet. Her må nok andre årsaker mistenkes. Eksempelvis muskler, skjellett etc.

At han har blitt svært tungpusten, er alvorlig. Dette må sjekkes grundig ut. Det kan tenktes at de trange eller tette årene har svekket hjertet og at det har utviklet seg en hjertesvikt. Snakk med fastlegen for å finne ut av dette. Det kan hende det blir nødvendig med en henvisning til hjertespesialist for å få gjort en ultralydundersøkelsen.

Hodepine skyldes som regel ikke hjertesykdom, men enkelte hjertemedisiner kan gi hodepine. Spesielt gjelder dette medisiner som inneholder nitroglycerin. Hvis det er tilfelle, kan det hende at mannen din må bytte medisiner. Ta opp dette med fastlegen også.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Trang åre til nyren

Jeg er en kvinne på 55 år som har hatt to hjerteinfarkt , det siste med stent har også høyt blodtrykk og diabetes. Spiser i dag 75mg Selo-Zok,30mg adalat oros,acetylsalisyre75mg,10mg triatec,aerius 5mg,losec 20mg,ezetrol 10mg,lipitor 80mg,1000mg metformin. Jeg har gått til en hjertespesialist som mente at det var noe feil med åra til nyrene siden jeg ikke fikk blodtrykket ned. Har nå vært to ganger til ct dette svaret fikk jeg. Små forkalkninger ved avgang av nyrearterier på høyre side samt antydete noe fortykket vegg etter avgang, trolig arteriosclerotisk plaque. Det er mistanke om signifikant stenose her. Imidlertid adekvat flow distalt. Hva betyr dette? Hva burde jeg gjøre nå. Jeg hadde siste infarket for et år siden , har også endret kost hold og levevaner. Trener fem dager i uka er 163 cm høy og 67kg er ikke røyker.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Undersøkelsen sier at du har åreforkalkning og fettavleiringer i åren til nyren. Dette er nøyaktig samme sykdom som rammer hjertekransårene og gir hjerteinfarkt.

Hvis nyre-årene blir trange kan det gi problemer med blodtrykket.

Det som bør gjøres nå er å henvise deg til en nyrespesialist som kan legge opp den videre behandlingen.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Pulsbelte/-klokke og pacemaker

Jeg har nettopp fått pacemaker, og har pulsklokke som er koblet til mobiltelefonen min. Kan signalene mellom pulsklokke og telefon påvirke pacemakeren? Kan jeg ha pulsklokken på høyre arm? Jeg kommer jo stadig til å bevege armen slik at den kommer nær pacemakeren.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(1)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pulsbelter og pulsklokker sender ut såpass lite energi at de ikke klarer på påvirke pacemakeren din. For sikkerhets skyld ville jeg ikke satt beltet rett på pacemakeren, men gjerne litt under.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Høy leververdi

Jeg har litt for høyt leververdi. Hva kan jeg spise ? Hva skal jeg holde meg unna ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først og fremst må legen si noe om årsaken til økningen av leververdien. Når dette blir kjent må man prøve å behandle den underliggende årsaken.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Undersøkelse av aorta med CT

Hei! Jeg er en dame på 56 år. Jeg er henvist til CT undersøkelse med kontrast av aorta ascendens pga litt familiær opphopning. Mitt spørsmål er om det ikke kan holde med ultralyd (slippe kontrasten)? Er ellers frisk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det går an å begynne med vanlig tom-røntgen og ultralyd. Disse undersøkelsen vil kunne gi noe informasjon, men CT er nok den mest presise og komplette undersøkelsen. Hvis du ikke har kontrastallergi eller har nyresvikt, skal det gå greit å ta en CT med kontrast.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Vippetest

Hei Jeg skulle gjerne blitt utredet for POTS, og da er det nok en slik "vippe-test" samt måling av puls og blodtrykk som gjelder? Fastlegen min var ukjent med dette, men villig til å henvise. Vi er bare litt usikre på hvor jeg skal henvises? Finnes det en oversikt over hvor i landet man kan få tatt denne testen? Jeg hører til på Vestlandet. På forhånd tusen takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(1)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har dessverre ikke oversikt over hvor dette utføres. Fastlegen din bør ringe det nærmeste sykehuset og diskutere dette med en kardiolog der. Jeg vil anta kardiologen har bedre oversikt over tilbudene i området.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Elektrisk behandling av kne hos pasienten med pacemaker

Jeg fikk elektrisk behandling på et kne hos fysioterapeuten. Er det uheldig nårjeg har pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Studier har vist at behandling med elektronervestimulering vanligvis ikke forstyrrer pacemakere med bipolar elektrode. Har pacemakeren unipolar elektrode kan det forekomme en forstyrrelse. Jeg synes det er best at du tar opp dette med hjertespesialisten din neste gang du er på pacemakerkontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Tungpusten etter stenting

Hei, er stentet i 2 omganger på Feiring i 2015. I 2016 gikk en av stentene tett og det ble satt inn en ballong. Har over litt tid blitt mer og mer tungpustet, og nå har jeg blitt verre, med åndenød-følelse av og til. Er også småkvalm (har vært det et par uker nå) / Er det lurest av meg å ta kontakt med fastlegen tro?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(1)
Besvart 16. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes du absolutt skal kontakte legen din. Åndenød er symptom som alltid må tas på alvor og undersøkes skikkelig. Hvis kransårene går tette kan det over tid føre til svekkelse av hjertemuskelen, noe som kalles for kronisk hjertesvikt. Tungpustenhet kan være et symptom på hjertesvikt. Det er ikke sikkert du har dette, men det bør avklares. Legen din vil sette i gang en utredning.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener: