Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Sist besvarte spørsmål av Helge Istad

Hjerte/kar

Symptomer ved trabekel i venstre ventrikkel

Hei, Jeg lurer på om 1 ekstra trabekel i venstre ventrikkel kan gi påfølgende symptomer i muskel/nervesystemet? Kan slike trabekler forandre seg over tid gjennom oppvekst og voksen alder dersom det er medfødt? .Jeg har ingen fast kardiolog. Burde jeg få en ny oppdatering med ultralyd fra forrige gang for 4 år siden da et trabekel ble påvist ved et enkelttilfelle? Medisin: 100 mg metoprolol sandoz for tachykardi. Takker så mye for svar

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

(0)
Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ekstra trabekel  kan tenkes over tid å påvirke hjertets pumpefunksjon, og jeg synes du bør ta en ny ultralydundersøkelse nå som det er gått fire år siden forrige undersøkelse. Man kan da vurdere om tilstanden påvirker hjertets pumpefunksjon.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Behandling av spasmeangina

Hei. Har fått påvist anginaspasme med positiv test på Rikshospitalet. Hva er korrekt behandling ved akutte anfall og hvilke medisiner er mest effektive utover de ordinære som nitro, Ispotin , Adalat osv? Hvilke behandlingsmuligheter er det forøvrig? I utlandet fx?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

(0)
Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ved spasmeangina har det i mange år vært standard behandling å bruke calciumblokkerbehandling. Både Isoptin og Adalat er calciumblokkere, og der er også andre calciumblokkere som kan prøves. I tillegg vil man ofte prøve nitroglycerinpreparater. Så langt jeg kjenner til er dette standard behandlingsopplegg også i utlandet.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Flyreise og ekstraslag

Hei. Har en diagnose som sier "mulig perikarditt". Har fortsatt noe ekstraslag/urytme et år etter, men tar bare unntaksvis betablokker, 50 mg. Nå skal jeg ut på en lengre flyreise, 10 timer, og lurer på om det kan være lurt å ta en betablokker forebyggende. Tenker å ta en reisesykemedisin i tillegg for avslapning. Ekstraslagene kan ikke kontrolleres og er derfor noe engstelig og usikker på hvordan kroppen takler den lange flyreisen. Noen betenkeligheter? Gode råd mottas med takk. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

(0)
Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ikke ut som om du lenger har særlig uttalte symptomer med uregelmessig hjerterytme, og jeg tenker ikke det er nødvendig med betablokker før flyturen. Hos enkelte pasienter med hjertesykdom vil man anbefale engangssprøyte med medisin som hindrer blodproppdannelser ved så lang flyreise

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Blodtrykk

62 år, 1.85 og 86 kg, ikke røk, målt blodtrykk på 158/94 og med hvilepuls 37. Ok?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

(0)
Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 158/94 er moderat forhøyet, og dersom du ved flere målinger viser seg å ligge litt høyt er det aktuelt med blodtrykkssenkende medisiner. Ellers har du fine verdier.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Høy puls, lammelser og hodepine

Hei! Jeg har siden 2014 slitt med lammelser, hodepine, spasmer og stjernesyn, blant flere symptomer. I dag sliter jeg med tilbakefall. Har blitt sjekket for feks. borrelia. Har per i dag ingen diagnose, noe som jeg syns er utrolig frustrerende, da jeg ikke vet hvor langt jeg kan "pushe" meg selv i forhold til studier og arbeid. Jeg har lang historie med hjertefeil i familien, også dødsfall av nevnte årsak. Jeg har siden sykdomsstart slitt med høy hvilepuls >120. Er det noe jeg kan sjekke i forhold til dette? Er det noe jeg burde sjekke? Føler meg litt rådvill, og litt forlatt av helseapparatet rundt meg. Mvh studine, 25 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

(0)
Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Med hjertesykdom i familien så tenker jeg at det viktigste er at du sjekkes ut i forhold til hjertesykdom. Jeg tilrår henvisning til hjertespesialist, og både ultralyd av hjertet, EKG-taking  og eventuel døgnregistrering av hjerterytmen bør gjøres.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Vis alle spørsmål og svar