Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Riktig inhalasjonsteknikk av Relvar Ellipta

Begynte med Relvar Ellipta for 14 dager siden, reiste på ferie og tok ikke med bruksanvisningen. Ser nå ( kommet hjem fra ferie) når jeg leser den at jeg ikke skulle ristet den før bruk. Jeg har ristet den før bruk i en uke nå. Hva kan skje da?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 25. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Hvis du rister den med lokket åpent, mister man eventuelt en liten del av dosen. Har du ristet med lokket igjen, påvirker det ikke effekten.
Riktig inhalasjonsteknikk er veldig viktig for å sikre effekten av medisinen og kontroll av sykdommen.
Sender deg en link til filmer på hvordan de ulike inhalatorene skal tas.

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Smerter ved dyp pusting

Hei. Jeg er en aktiv mosjonsløper som løper ca. 5 mil i uka. Kjøre 2 rolige langturer og 2 intervallerøkter hver uke. Jeg har de siste dagene hatt smerter i brystet ved dype åndedrag. Føler ikke at jeg holder på å bli syk/forkjølet. I dag løp jeg ukas siste rolige langtur. Etter ca 3 km fikk jeg stikkende smerter i brystet på venstre side, samt stikkende smerter i skulder og øvre rygg p samme side. Smertene ble svakere med en gang jeg stoppet, men derimot mye vondere når jeg økte tempoet eller holdt farten jeg bruker på en langtur. Ga meg på 8km, da jeg etterhvert ble uvel av smertene. Ble også kvalm etterhvert. Kjente ingenting etter endt økt. Kun de samme smertene som jeg har kjent i det siste ved dype åndedrag. Hva kan dette komme av? Mvh kvinne 27 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan virke som om smertene kommer med dyp innpust. Da kan smertene stamme fra brysthinnen (virus?) eller fra muskulatur i brystveggen. Det skal lite til av irritasjon av brysthinnen for å gi kraftige smerter. Hvis det ikke gir seg kan det være lurt å sjekke videre. Hvis det øker på eller oppstår akutte smerter bør du oppsøke legen. Uansett kan det være greit å ikke provosere smertene de kommende dager.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungeembolier og flyreiser

Hei Mannen min ble lagt inn for noen dager siden med blodpropp i begge lungene, betennelse i bindevevet mellom lungene og en begynnende lungebetennelse . Han blir behandlet med blodfortynnende nå og seks måneder fremover i første omgang. Vi skal på ferie til Vietnam om 6 uker hvor vi skal reise rundt i 17 dager. Vi er veldig usikre på om det er forsvarlig å reise spesielt siden det er en lang flyreise. Vi skal også fly flere ganger innenlands men det er jo ikke så lenge. Hva mener du om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er et vanskelig spørsmål. For det første må man vite om han tåler langvarige flyreiser i stor høyde på grunn av den reduserte oksygenmengden i flyet. Dette kan sjekkes med HAST-undersøkelse hvor man puster inne luftblanding som tilsvarer aktuelle flyluft, og samtidig måler blodgasser og observerer hvordan pasienten greier seg med pusten. Dessuten må behandlingen være stabilisert slik at man ikke risikerer at han blir verre underveis. Dette må han nok avgjøre sammen med behandlende lege/sykehus.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Kombinere Incruse og Singulair?

Anbefales det å kombinere Incruse pulver inhalator og Singulair tabletter?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Singulair anbefales vanligvis brukt som tilleggsmedisin til inhalasjonsbehandling med kortisoninhalasjon, for å stabilisere tilstanden. Kombinasjon med Incruse alene er ikke vanlig brukt. I noen mindre studier er det vist interaksjoner (utilsiktede bivirkninger) av denne kombinasjon hos noen. Men dette er foreløpig et lite avklart område.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Røntgen eller vevsprøve?

Hei, det står her at : "I mange tilfeller vil en trenet røntgenlege kunne gi en diagnose på bakgrunn av røntgenundersøkelsen alene. Dette fordi røntgenundersøkelsene i dag etter hvert har fått svært god kvalitet og skarpe bilder med fine detaljer."

Da finner jeg det rart at min far har fått til svar at de må ta en vevsprøve for å finne ut nøyaktig hva slags fibrose det er før man eventuelt kan starte med noen medisinering. Denne undersøkelsen finner de ikke tilrådelig siden han kun har 30% lungekapasitet igjen og kan dø av kollapset lunge under vevsprøvetakingen. Er det ikke bare å starte med Prednisolon og håpe på at det kan bremse utviklingen, er ikke det bedre enn å ikke gjøre noe? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at man i dag ofte stiller diagnosen ut fra gode CT-undersøkelser. Men dette er ikke alltid mulig. Det gjøres oftest forsøk på å stille en så riktig diagnose som mulig for å finne ut om de nyeste prepararter på markedet kan være aktuelle, men de gir oftest best effekt i en fase før det er blitt altfor mye bindevevsdannelse. Det er riktig at Prednisolon ofte prøves som et "universalmiddel" ved lungefibrose, og det er noe man ofte velger for å sikre at man ihverfall prøver noe. Det er slett ikke alltid at effekten av dette er så stor, men noen ganger kan det gi en symptomatisk bedring, og det er ofte det viktigste for pasienten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Ubehag fra brystet og opp i halsen

Stramning øverst i brystkassen som går opp i halsen. Vet ikke om det er psykisk eller fysisk. Pleier å føle klump i brystet lenger nede når noe er galt, men forstår ikke hva som er galt nå utenom denne smerten som er konstant og jeg engster meg for strupekreft eller spiserørs kreft.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kreft i strupen gir ofte heshet og spiserørskreft ofte svelgbesvær og er vel ikke det første man vil tenke på. Hvis dette vedvarer er det grunn til å sjekke ut nærmere. Legen vil trolig tilråde et rtg.bilde av brystkassen, samt ta et EKG i første omgang. Men det er også viktig å sjekke ut om det kan være muskestramninger som kan komme ifm stress.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Funn på røntgen av lungene

Hei, Røntgenbilder viser "diffuse fortetninger" i høyre lunge sammenlignet med røntgen bilder fra 2014! Jeg er kvinne på 42 år og er røyker over 18 år. Faren min døde av lungekreft også og min tante brystkreft og farfar av tarmkreft.

Min fastlege mener at disse funnene er ikke så farlig siden jeg har ikke mistet vekt. Men jeg er sliten hele tiden og sover mye mer enn vanlig og har general lite energi i hverdagen! Jeg har hatt D-vitamin mangel over mange år og refluks problem i mange år og tar Somac i 8 år nå. Det er påvist blod i avføringer

Er det riktig at disse fortenninger ikke så farlig selv om radiologen anbefalt ny røntgen bildet etter 6 uker? og hvis jeg tar nye bilder og funnet er det samme, hvilke undersøkelser bør jeg ta videre for å finne ut av dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg har jo ikke sett røntgenbildene og kjenner detaljene for dårlig, men generelt vil man ofte gå videre med undersøkelser etter en tid for å sjekke om dette går tilbake eller øker på. Det er ikke dermed sagt at det er farlig, men det er flere som synes det er utilfredsstillende å ikke vite. Det er vanlig å vente noen uker slik det er anbefalt. Hvis det ikke er bedring, vil man ofte undersøke videre med CT av lungene. Da får man ofte en pekepinn om hva som foreligger, eventuelt grunnlag for andre undersøkelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og allergi og omega 3

Hei. Jeg har astma og har nå de to siste årene vært mer plaget av astma og allergi. Også mye slimproppen. Kan det bli bedre dersom man bruker omega -3 olje? Og vil det være viktig at forholdet mellom omega 3 og 6 er i balanse? Hilsen Wenche

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan sikkert være mange ting som påvirker en astma, men jeg kjenner ikke til at omega 3 og 6 skal ha en avgjørende betydning her, selv om noen observasjonsstudier har sett en mulig forbindelse mellom forløpet av astma og mengden omega 3 i blod. Jeg tror uansett at det er lurt å sjekke ut astmaen og allergien nærmere. Det kan også ha vært en variasjon som man ser hos noen uten å kunne forklare det særlig godt. Sykdomsforløpet kan endre seg og kan føre til endret behov for medikamenter. Luftforurensning, dårlig inneklima, fuktskader samt mye annet kan også påvirke forløpet negativt i perioder. Men det skader ikke å bruke omega-3 og 6, da det er vist å ha flere gode egenskaper. Ved å spise to måltider per uke med fet fisk ordner dette seg, også forholdet mellom omega 3 og 6.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Alvorlig lungebetennelse som barn.

Hei:) Jeg hadde en kraftig lungebetennelse som barn, hvor jeg husker legen betegnet det som en kritisk periode på 8 dager. Hva kan det ha vært? Etter dette har jeg hatt lett for å få lungebetennelser etter hosteperioder, Oftest uten feber. Er det lettere å få lungebet. etter å først ha hatt det en gang? Jeg er i 40 årene og har god helse ellers. Kan jeg forebygge, jeg har iallefall hatt 6-7 lungebet. Etter den første, og kjenner at jeg er iferd med å få symtomene nå etter en virusbet i halsen. Hvordan blir jeg fortest frisk, og er der noe jeg kan gjøre i et forkjølelsesforløp for å unngå at viruset fortsetter i lungene? Jeg er ofte forkjølet, og den varer som regel i mange uker. PS: Behøver jeg å gå til legen igjen når han har undersøkt hals og konstatert virus allerede? Mvh Anne

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis det var en lungebetennelse i tidlig barnealder kan det ha vært en virustype (respiratorisk syncytialt virus-RSV) som kan ramme ganske hardt i denne aldersgruppen. Det kan også ha vært en bakterie som har vært vanskelig å behandle. Man er usikker på om det er slik at denne infeksjonen senere kan gi disposisjon for lungeplager, eller om den særlig rammer barn som er disponert av en eller annen grunn. Noen ganger kan en kraftig lungebetennelse sette spor etter seg som for eksempel arraktige forandringer, eller det kan oppstå forandringer i bronkiene i små områder (bronkiektasier) som medfører at slimet ikke så lett kommer opp, men blir liggende slik at det stadig kan oppstå infeksjoner. Det kan være lurt å sjekke lungene med blant annet vanlig spirometri, eventuelt med utvidede tester som gjøre så sykehuspoliklinikken eller lungespesialist. Når det er stadige lungebetennelser er det noen ganger også indisert å gjøre CT-undersøkelse, eventuelt bronkoskopi hvor man lyser ned i luftveiene for å inspisere nærmere. Men dette gjøres nok bare etter en grundigere gjennomgang og vurdering av tilstanden. Men siden du har slitt med dette mange ganger kan det være lurt å sjekke nærmere om det kan være noe man kan påvirke positivt med kanskje enkle midler.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Spraygass og irritasjon i luftveiene

For en liten uke siden pustet jeg inn spraytåke av lakkboks. Tenkte ikke på å bruke munnbind, selv om jeg har følt ubehag tidligere ved diverse sprayer. Som f.eks diverse baderom og kjøkken sprayer. Dagen etter begynte et ubehag i øvre del av brystkassen. Ingen hoste de første dagene. I går gikk ubehaget over til konstante diffuse smerter, fremdeles øverst i brystkassen og i øvre luftveier. Det er en del ubehag ved både inn og utpust. Ikke feber. Jeg hadde tilsvarende smerter for 8 måneder siden, da hadde jeg i tilleg en kraftig tørr hoste. Dette ble gradvis bedre, men hele greia tok 5 måneder. Så har altså vært uten ubehag/smerter i 3 måneder. Legen tok masse prøver uten å finne noe galt, prøvde antibiotika - ery Max og en til uten virkning. Forrige gang ble boligen vi bodde i, stadig sprayet med innsektsgift. Bekjempelse av skjeggkre. Så mulig det var det jeg reagerte så sterkt på? Men tilbake til nå, kan det være en form av lungebetennelse utløst av spraytåken fra lackboksen? Hva kan jeg i tilfelle gjøre med det. Har ventoline fra forrige runde, virket ikke da og virker ikke nå. Men måtte liksom prøve... Trenger gode råd, fastlegen min står fast. Hilsen dame 42 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er kjent at flere sprayer inneholder stoffer som kan virke uheldig på lungene. Blant annet kan det hos disponerte personer utløses astma eller kols ved langvarig eksponering, slik man har observert i i visse yrker. Jeg antar at slimhinnene i bronkiene dine er ganske sensible slik at du reagerer sterkere på det enn de fleste andre. Det dreier seg trolig om en irritasjonstilstand. Det gir ofte hoste, av og til noe økt slim, og kan hos noen gi ubehag/smerter ved pusting i for eksempel kald og rå luft, samt ved anstrengelser. Det kan kanskje være lurt å kontakte lungespesialist for å sjekke deg nærmere med noe flere undersøkelser enn man har mulighet for å gjøre hos fastlegen. Ventoline virker neppe på dette. Eventuelt kunne det kanskje være effekt av kortisoninhalasjon, men dette bør eventuelt igangsettes etter nærmere undersøkelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem