Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Hovne luftveier, allergi?

Hovner opp i luftveiene av "alt", har påvist endel allergier, men det rare er at det kan varierer kraftig om jeg hovner opp eller ikke, selv av samme matvare. Går på 20mg aerius daglig og hele året, men er det noe annet jeg kan prøve? (Prøvde telfast 180mg uten hell, har prøvd cetirizin).

De vet ikke hva som er galt, mistenker angioødem (hovner også opp ellers i kroppen noen ganger, men alltid etter jeg har spist noe spesielt/vært i nærheten av pelsdyr). Det er et mareritt siden jeg nesten ikke kan spise noenting lenger. Går kraftig utover psyken. Har gått på prednisolon-kurer ved 2 anledninger, men får så voldsom hjertebank at jeg ikke greier å sove engang.

Har tatt prikkstestet og blodprøver, 18 glass (++). De finner allergier, både pollen, midd/støv, dyr og mat. Ofte får jeg kløe samtidig, i ørene og på armene. Men enda oftere hovner jeg kun opp "i halsen". Nyeste nå er reaksjon på tannkrem og fluorskyll (nycodent uten smak).

Har vært hos tannlege, lungelege, hudlege, overlege/professor/infeksjonmedisinsk, ernæringsfysiolog, fastlege. Det er krise. Føler virkelig ikke at jeg kan leve, og raser ned i vekt. Hjelp? Det er 3-5 måneders ventetid hos legen så går bare rundt og venter og lever et høyst miserabelt liv. Siden jeg ikke kan unngå alt er jeg hoven i luftveiene hele tiden .

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 17. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei,

Skjønner godt du er fortvilet og syns livskvaliteten er betydelig redusert grunnet mange allergier og lite som hjelper.

Du har vært hos mange ulike spesialister uten å få hjelp. Noen ganger er det heller ikke noe eksakt svar på hva som utløser plagene. Du vet noe du helt sikkert får symptomer av, i tillegg er det noe som av og til gir reaksjon og nye ting dukker opp.

Ved kompleks allergi kan manhenvises til det regionale kompetansesenter for allergi og overfølsomhet (RAAO) i den helseregionen du tilhører. I Bergen er flere fagmiljøer samlet og gjør en helhetsvurdering av tilstanden. Det er litt ulikt hvordan RAAOene jobber og ventetid, men verdt er forsøk syns jeg.

Nederst i denne artikkelen finner du kontaktinformasjon til alle RAAOene.

Lykke til, hilsen Helle

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Allergi

Nøtteallergi og luftbårne allergener

Hei! Jeg har den siste tiden oppleve å reagere med en følelse av tranghet i brystet, kort pust og liten følelse av «prikking» i hjertet, når noen åpner en pakke med nøtter som f.eks Polly Turmiks i nærheten av meg. Jeg spiser ikke selv nøtter da jeg har tidligere opplevd kryssallergi som f.eks kløe i halsen og ganen ved inntak av f.eks kjernefrukt og hasselnøtter, mandler ol. Er det første jeg nevnte ovenfor, noe som jeg burde fått utredet? Og i så tilfelle, hos hvem? Mvh. Student, 25

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 15. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Kjære student

Takk for sørsmålet til Grethe som jeg svare på ettersom matallergi er mer mitt fagområde :)

Ved nøtteallergi kanman merke symptomer når man kjenner lukt/eller støv fra nøtter. Mange har derfor unngått situasjoner der man utsettes for nøttestøv.

De siste årene har det startet opp mange nøttestøv-prosjekter på universitetssykehusene der man bevisst utsetter nøtte og peanøttallergikere for støv og lukt. Så langt har de kommet frem til at ingen får alvorlig allergisk reaksjon, men kan føler ubehag slik du gjør.  

Det du merker av symptomer er altså ikke farlig og krever ikke nærmere utredning. Du har selv funnet årsaken til dine plager og en lege kan ikke gjøre noe fra eller til.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Rettigheter, Allergi

Oppsigelse pga allergi

Kan en si opp en ansatt fordi at han eller hun har fått sterk allergi for det personen arbeider med? (f.eks. sjokolade)

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

(0)
Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Arbeidsgiver må først ha forsøkt tilrettelegging. I likestillings- og diskrimineringsloven står:

Arbeidstakere og arbeidssøkere med funksjonsnedsettelse har rett til egnet individuell tilrettelegging av ansettelsesprosess, arbeidsplass og arbeidsoppgaver, for å sikre at de kan få eller beholde arbeid, ha tilgang til opplæring og annen kompetanseutvikling samt utføre og ha mulighet til fremgang i arbeidet, på lik linje med andre.

Retten gjelder tilrettelegging som ikke innebærer en uforholdsmessig byrde. I denne vurderingen skal det særlig legges vekt på

a) tilretteleggingens effekt for å fjerne barrierer for personer med funksjonsnedsettelse
b) kostnadene ved tilretteleggingen
c) virksomhetens ressurser.

Er ikke tilretteleggingsplikten oppfylt, vil en oppsigelse ikke være gyldig. Omplassering til ny stilling er en del av tilretteleggingsplikten. Men arbeidsgiver har ikke plikt til å opprette en ny stilling.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge, Rettigheter

Mulighet for sykmelding til opphold i varmere strøk?

Jeg har fått påvist kols, grad 2. Er i full jobb, men merker at kulden på vinteren reduserer funksjonsnivået mitt. Er det mulighet for å få en sykmelding et par uker på vinteren for å reise til varmere strøk? Trenger ikke rehabliteringssted, kun et varmere sted. Finnes det noen ordninger for oss som er i 100 % jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

(3)
Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Nav vil ikke godkjenne en sykemelding på dette grunnlaget. Det finnes heller ikke andre ordninger som gir deg rett til permisjon med lønn i tilfeller som dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar, Rettigheter

Stønad for kosthold ved familiær hyperkolesterolemi

Jeg har familiær hyperkolesterolemi, men som 30-åring er det ikke slått ut enda. Kan jeg få grunnstønad for å finansiere et sunnere kosthold FØR denne sykdommen eventuelt slår ut? eller må jeg først starte medisinering?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

(1)
Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i Nav`s rundskriv:

Personer med FH  kan  i noen tilfeller få grunnstønad på grunn av fordyret kosthold, men hvert tilfelle må vurderes individuelt med hensyn til om dietten er så vidt kostbar at vilkårene for grunnstønad er oppfylt. I denne vurderingen kommer det inn helt individuelle forhold. Ved fremsettelse av krav om grunnstønad til diett første gang må det foreligge erklæring fra relevant spesialist som bekrefter diagnosen, og opplyser om bruk og virkning av kolesterolreduserende medikamenter. Det må av erklæringen fremgå at det er viktig at en  streng diett følges på grunn av tilstandens alvorlighetsgrad.   Enkelte vil også måtte spise mer for å opprettholde energinntaket for å unngå uønsket vektreduksjon.  Dette må i så fall dokumenteres.

Spesielt i følgende tilfeller må en anta at det er nødvendig med mer omfattende kostholdsomlegginger:

- Homozygot FH

- FH-personer som ikke kan bruke kolesterolreduserende medikamenter, for eksempel på grunn av bivirkninger

- FH-personer som oppnår ingen eller liten reduksjon i kolesterolnivået i blod ved hjelp av medikamenter

- FH-personer med særlig forhøyet sykdomsrisiko, ut fra familiær historie eller andre forhold

Det presiseres at ovennevnte tilfeller er ment som eksempler der det er mer sannsynlig at kostomleggelsen er særlig viktig. Hvert tilfelle, også øvrige tilfelle av FH, må imidlertid vurderes individuelt hvor det foretas en vurdering av om de nødvendige ekstrautgiftene kan anses å overstige sats 1.

Sats 1 er på 678 kroner. Det betyr at ekstrautgiftene til mat/diett pr. mnd. minst må utgjøre dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hud

Canoderm på blå resept

Hei! Spørsmålet mitt er når man har rett på Canoderm på blå resept? Jeg sliter i perioder med atopisk eksem som dukker opp som «flekker», spesielt på skuldre/ved armhule, bak knær, ved albue og på halsen min. Har i tillegg tørr og sensitiv hud. Jeg føler jeg hadde hatt god nytte av kremen, men ønsker å få mer konkret informasjon om ordningen før jeg bestiller legetime. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(1)
Besvart 14. februar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Canoderm kan gis på blå resept for vedlikeholdsbehandling ved morderat til alvorlig eksem.Legen vurderer alvorlighetsgraden og om du faller innefor ordningen.

Husk å fortell legen at du har mye tørr hud og plages med kløe. Les mer om ordningen her

Lykke til, hilsen Helle 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Allergi

Positiv prikktest for pelsallergi

Jeg har testet positivt på prikktest ovenfor allergi på pels og har til nå ikke reagert. Nå i voksen alder merker jeg at jeg begynner å klø i øynene, I tillegg til at de renner. Vil det da si at jeg har allergi, selv om jeg ikke har reagert tidligere? Har også vært mye med dyr frem til de siste to årene og det er nå siste månedene at det har vært slik uavhengig av sykdom. Tusen takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 14. februar 2018
Helle S. Gr��ttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har tidligere hatt positiv prikktest på pelsdyr men ikke kliniske symptomer. Det er fullt mulig. Nå når du begynner å reagerer kan det tyde på at allergien har utviklet seg ettersom du har hatt mye sammen med dyr. Enten det er hund, katt eller bege deler du reagerer på.

Dersom allergitabletter dvs antihistaminer her effekt er det sansynlig at det er allergi. Du vil sansynligvis ha mer symptomer når du er sammen med dyr, eller i kontakt med allergener via andre.

I løptet av våren vil allergivaksine mot bla hund og katt bli tilgjengelig på LHL Sykehuset på Gardermoen. Da i dråpeform, ikke sprøyter som det står i artikkelen, det er en helt ny type behandling så jeg har ikke noe å henvise til foreløbig.Ta gjerne kontakt med meg direkte om du vil vurdere det

Lykke til, Hilsen Helle Grøttum, helle.grottum@lhl.no

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Ekstra kjappe hjerteslag

Hei, Eg opplever av og til nokon ekstra kjappe hjerteslag, typisk 3-5 raske slag etterkvarandre, samtidig som eg får litt følelsen av "hjerta i halsen". Detter kommer som regel etter eg har trent og sitt i sofaen på kveldstid. Ingen plager under "anfallene" bortsett frå at eg blir veldig merksam på at hjerta slår. Eg har også opplevd det ein skjelden gong under trening (1 per

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 13. februar 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

På nettet mottar jeg ofte hjerterelaterte spørsmål, og langt på vei det vansligste er om såkalte ekstraslag. Det er selvfølgelig ikke mulig å gi et presist svar på nøyaktig hva som feiler deg, men basert på beskrivelsen av symptomene virker det som om det dreier seg om ekstraslag, eller ekstrasystoler. Iblant kalles de også premature atriale eller ventrikulære kontraksjoner.

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter. Mekanismen er sannsynligvis at det finnes områder i hjertet (hovedsakelig i utløpet av høyre ventrikkel) med økt automasitet. Dette betyr simpelthen at disse områdene kan fyre spontant på egenhånd og skape en elektrisk impuls som så sprer seg til resten av hjertet. De forekommer ofte i hvilefasen etter trening.

Jeg vil råde deg til å få deg henvist til en 24-timers EKG-registrering. Et 24-timers-EKG registrerer hjerteaktiviteten kontinuerlig i et helt døgn. Da er sjansene større for å fange opp en eventuell urytme. En slik registrering vil både kunne bekrefte at det dreier seg om ekstraslag, eller om det er en eller annen urytme. Testen vil også si noe om hvor mange ekstraslag du har gjennom døgnet.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Lungefibrose og behandling

Hvorfor fikk jeg ikke medisiner selv om jeg fikk lungefibrose diagnose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(2)
Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mange forskjellige typer lungefibrose, og mange årsaker. De medisiner som fins på markedet i dag er bare vist å gi effekt på såkalt primær idiopatisk lungefibrose. Det er derfor mange typer som ikke tilbys behandling ut over for eksempel Prednisolon, eventuelt behandling av kjent tilstand som årsak til lungefibrosen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Langvarig tørrhoste

Heisann. Har hatt primært tørrhoste nå i snart 3 uker. Men de siste dagene/uken har det vært surklete i lungene. Hoster ofte til jeg brekker meg. Får opp noe lysegule slimklumper. Hosten høres og kjennes ut som sitter i nedre luftveier. Har også de siste dagene fått vondt i h.lunge ved hoste og dype innpust (smerten sitter bak, øverst på ryggen). Har røykt i 15 år. Men sluttet for 4 uker siden. Ingen feber, eller dårlig allmentilstand ellers. Noe slapp og trøtt. Har nå fått 2 (gule) små sår på tungespissen. Samt flere røde prikker i samme område. Hva kan dette være? Bør jeg ta røntgen thorax? Lungebetennelse? Mvh kvinne 31 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(1)
Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Langvarig hoste som ikke gir seg må jo undersøkes nærmere hos legen. Hvis legen ikke finner en forklaring ved undersøkelse av lungene og blodprøver er det ofte fornuftig å ta et røntgenbilde av lungene for å komme videre. Lungebetennelse gir vanligvis feber, men bronkitt forløper uten feber. Fargen på klumpene du hoster opp kan gi mistanke om infeksjon. De røde prikkene på tungen er vanskelig å tyde, kan kanskje være uttrykk for en virusinfeksjon, men må vises til legen. Uansett er det utmerket at du har sluttet å røyke!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener: