Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. desember 2013. Referansenummer: 4550

Hjerte/kar

Hjertestans - sterkt synsinntrykk

Hei. Jeg jobber selv i helsevesenet og har mye erfaringer. Men brått ble mine erfaringer snudd på hodet da min kjære mann fikk hjerteinfarkt med hjertestopp hjemme i vår stue nå på onsdag. Jeg visste hva jeg skulle gjøre og ringte tvert 113. Og vi klarte

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. desember 2013
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmålet

Først vil jeg si at jeg er glad for at det går bra med mannen din. Dette er mye takket være resolutt handling fra din/deres side. Umiddelbar hjerte- og lungeredning ved hjertestans er svært viktig, og prognosen blir bedre jo raskere man kommer til. Jeg synes du har god grunn til å være veldig stolt over å ha håndtert situasjonen så godt som du gjorde.

Det er selvsagt tøft å se en man elsker bli alvorlig syk. Spesielt når man har vært sammen i mange år, slik dere har. Jeg skjønner derfor veldig godt at du kjenner på frykten for at det skal skje igjen eller at mannen din skal dø fra deg. En ting som er viktig å huske er at han fikk rask hjelp. Man fant raskt feilen og fikk rettet den opp. Videre står han på gode medisiner som er effektive. Dessuten får han tett oppfølging på sykehuset. Alle disse faktorene bidrar til å redusere faren for at noe liknende skjer igjen. Det er godt å vite og viktig ha med seg.

Men jeg synes også det er viktig at du tenker på deg selv midt oppi alt dette. Det er fint at du er bevisst din angst og dine frykter. Da er sjansen større for at du får gjort noe med problemene. Jeg vil i første omgang oppfordre deg til å oppsøke legen din og fortelle om alt som har skjedd. Det kan hende det er nok å bare snakke ut med legen om det. Dersom det ikke er nok, kan det hende legen din velger å henvise deg videre til en psykolog. Det finnes også andre muligheter, men disse bør du diskutere med legen.

Frykten du kjenner på er en helt naturlig følelse etter det du har vært igjennom. Men det er også viktig å huske at det går an å bearbeide tankene og etterhvert bli kvitt dem. Jeg ønsker deg og mannen din lykke til videre.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar