Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. desember 2013. Referansenummer: 4555

Lunge

Hoste ved anstrengelser

Jeg hoster kraftig både mens og etter at jeg har anstrengt meg. Dette har nå vart i flere uker. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2013
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Takk for ditt spørsmål!

Hoste under og etter anstrengelser har ofte sammenheng med at slimhinnen i bronkiene er lett irriterbar, også av luften som pustes ut og inn i større mender ved anstrengelser. Det hender at dette er et forbigående problem, for eksempel etter gjennomgått forkjølelse eller influensa. Andre ganger kan det være tegn på en astmatendens. For å få dette avklart vil det være nyttig å besøke fastlegen for å få utført en lungetest, gjerne etter en anstrengelse og når symptomene er der. Innimellom er lungefunksjonen helt normal ved astma, og det er derfor av og til nødvendig å prøve det ut flere ganger. Hvis dette ikke fører til målet og problemene med hoste fortsetter, kan det være lurt å få tatt et røntgenbilde av lungene og eventuelt bestille time hos lungespesialist for å få en utvidet undersøkelse.

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer/indremedisin

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar