Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. november 2013. Referansenummer: 4562

Kosthold

Magnesium

Hei, jeg har hørt at magnesium skal være bra. Hvilken mat inneholder mye magnesium? Er det farlig å få for mye?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

(2)
Besvart 11. november 2013
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! 

Det stemmer at magnesium er et næringsstoff vi må få i oss. En voksen mann bør få i seg 350 milligram av det per dag, kvinner bør få i seg 280 milligram. Det er usannsynlig at et normalt kosthold gir magnesiummangel, men enkelte grupper som f.eks. gravide, kvinner med benskjørhet, alkoholikere og personer med mage- og tarmsykdommer, kan risikere å få det.  

Grønne grønnsaker er rike på magnesium, fordi kjernen i klorofyllmolekylet, som gir grønnsakene grønnfargen, inneholder magnesium. Eksempler på dette er spinat, persille og erter. Men for at disse skal ha store betydninger, må vi spise ganske mye av det (nesten 1 kilo persille ...). 

Konsentrasjonen av magnesium er også høy i nøtter, helkornprodukter og belgvekster, og kakaopulver er også veldig magnesiumrikt (208 mg pr 40 gram porsjon).

Raffinerte kornprodukter inneholder lite magnesium, fordi mesteparten av det forsvinner når kornet finmales til mel. For eksempel har 100 gram sammalt hvetemel 116 mg magnesium, mens siktet hvetemel bare har 39 mg. Siden nordmenn spiser mye brød, kommer rundt 1/3 av magnesiumet i et "gjennomsnittlig" norsk kosthold fra kornprodukter.

Hva som er den høyeste trygge mengden magnesium er ikke helt klart. Det er kjent at man kan få diaré hvis man inntar fra 500 milligram til 5 gram per dag, men ellers få bivirkninger så lenge nyrefunksjonen er normal.

Håper dette var svar på det du lurte på!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar